Kako skinuti salo sa stomaka?

Svi žele keramiku u predelu stomaka, pardon, izražene trbušne mišiće, tzv. `six pack` (engl. paket od 6 pločica). Stoga, evo nekoliko saveta kako skinuti salo sa stomaka.

Dakle, koja je najbolja strategija za topljenje sala u predelu stomaka? Određeni broj stručnjaka kaže da velika većina nas (99%) u toku dijete želi da izgubi kilograme u abdominalnoj regiji, jer su visceralne masti (masti koje se nalaze do organa, duboko ispod površine tela) metabolički aktivnije i lakše za topljenje od potkožnog, površinskog sala. Naročito ukoliko imate dosta masnih naslaga. Studija Američkog Žurnala Kliničke Ishrane je pokazala da su dijete/načini ishrane koje uključuju namirnice sa celim zrnom pšenice, efikasni kada se radi o smanjivanju masnih naslaga. Ishrana bogata ovim namirnicama, sa smanjenim unosom rafinisanih ugljenih hidrata, menja način reagovanja šećera i insulina u krvi i čini da se masne rezerve bolje raspoređuju.

U daljem teksu vam možemo preporučiti određeni način ishrane, kao primer, kako biste krenuli u borbu sa masnim naslagama na stomaku. Zasniva se na 4 obroka dnevno, koji treba da se unose sa razmacima od 4 sata. Nutritivna vrednost svakog obroka treba iznositi oko 400 kalorija. Ponavljamo- od suštinskog je značaja da razmaci između obroka budu 4 sata! Time što ćete svesti dnevni kalorijski unos na 1600 kcal, a to će zasigurno voditi ka smanjenju masnih naslaga. Još jedna bitna stavka je da unostite minimum 2l vode dnevno. Od tečnosti još možete piti nezaslađeni biljni čaj.

Evo predloga dnevnog menija:Green-bean-and-quinoa-salad

DORUČAK: (oko 8 ujutru) 200g žitarica bez šećera i 100g ananasa

RUČAK: (oko podne) 100g piletine (nikako pohovane), 100g pečuraka sa 1 kašikom ekstra devičanskog maslinovog ulja i 100g kuvanog integralnog pirinča

UŽINA: (oko 16h) 100g ananasa, čaša niskomasnog mleka, 100g lešnika, oraha ili suncokretovog semena. Možete i napraviti miks te gramaže.

VEČERA: (ne kasnije od 20h) 100g lososa/tunjevine,  salata od pasulja ili boranije i jednom kašikom maslinovog ulja.

 

Još neke od namirnica koje su dobre za ovaj način ishrane:

Zelena salata– samo 15kcal na 100g, a puna je minerala, flakana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, i vitamina C i B.

Špargle– samo 34kcal po porciji (1 šolja=134g), skoro bez masti (0.16g), bez holesterola, a sadrži vitamine A, C, E i gvožđe.

Spanać– 20kcal na 100g, 1400mg minerala, 0.4g masti, a pun je vitamina E, B9, C, E, kalijuma, gvožđa i kalcijuma.

Borovnice– postoje studije koje su dokazale da borovnice utiču na topljenje masti. Imaju samo 60kcal na 100g, a dosta vitamina C, B1, B2, B3, B5, B6, kalcijuma i magnezijuma.

Zapamtite, potrebno je i korisno vežbati, ali ne i dovoljno! Morate korigovati u ishrani da bi pobedili masne naslage na telu, naročito u predelu stomaka!