Šejk od spanaća

Svima nam je dobro poznato da su popularni smutiji najbolji i najlakši način da unesemo sve nutrijente, vitamine i ono sto nam dize energiju i imunitet. Tempo života većine ljudi je takav da često ujutru izjure bez doručka, a to svakako nije dobro. Smuti je zbog toga najbolji izbor za doručak. Ovde mozete pogledati još naših predloga za najvažniji obrok tokom dana; a ovde još neke recepte. Ovaj smuti je jedan od mojih omiljenih, jer u sebi sadrži sve ono što je neophodno za zdravo funkcionisanje organizma: zeleniš, avokado i limun.

Svi vrlo dobro znamo koliko je zeleno lisnato povrće dobro za naše celokupno zdravlje, za naše kosti, kožu, nokte… Ako niste znali, kada kupujete zeleniš, uvek birajte lišće koje izgleda kao da je upravo ubrano iz bašte i koje je vedrih, jakih boja. Takav zeleniš nije samo naizgled lepsi već je i zdraviji i hranljiviji. Skorašnja studija je pokazala da lišće spanaća koje izgleda svežije i „živo“ ima veće količine vitamina C u sebi od lišća koje izgleda polu-uvelo i bledunjavo. Pored vitamina C, spanać obiluje vitaminima K, A, B2, B6, E, folatima, magnezijumom… lista je dugačka. Tako da, kada god ste u mogućnosti, dodajte spanać svojim jelima. Koristi su neverovatne!

Što se avokada tiče, on je veoma hranljiv. Prava kalorijska bomba! Pun je pantotenske kiseline tj. vitamina B5 (koji našem telu pomaže da ugljene hidrate pretvori u glukozu, koju onda telo koristi za stvaranje energije), vlakana, bakra, folata, vitamin K, B6, C i E. Sadrži za srce neophodne mononezasićene masne kiseline, snižava nivo holesterola i triglicerida, a utiče i na poboljšanje vida.

Dobrobiti koje imamo od konzumiranja limuna su svima dobro poznate, pa ću ovde navesti samo neke najvaznije. Dovoljne količine vitamin C nam pomažu pri očuvanju kardiovaskularnog sistema, sprečavaju pojavu anemije i kamena u bubrezima, a da ne naglašavam posebno njegov uticaj na celokupan imuni sistem i njegovu odbrambenu moć.

A sada, da vidimo šta nam to treba od sastojaka za ovaj preukusan, zdrav smuti:

  • 2 limuna
  • 2 avokada, očišćena i iseckana (u zavisnosti od toga šta volite, možete koristiti svež ili zamrznut avocado)
  • 100g listova spanaća
  • 200ml vode (ali i ovde, u zavisnosti od toga kakvu teksturu volite, možete eksperimentisati)
  • Za ukrašavanje koristim: lišće nane, listiće badema, seckane orahe…šta god da u tom trenutki imam u kuhinji.

Način pripreme:

  • Iscedite limunove
  • Sipajte sok u blender i dodajte seckani avokado i spanać
  • Dodajte vodu i miksajte dok se ne dobije ujednačena masa
  • Sipajte u čašu ili činiji, ukrasite po sopstvenom ukusu orašastim plodovima, začinskim biljem, semenkama… i vasa dnevna porcija zdravlja i energije je tu!