Pirinač sa povrćem – integralno, zdravo i ukusno!
Ovo je recept za zdrav ručak ili večeru, koji se zasniva na pirinču sa dodacima. Osmišljen je da ispuni uslove zdravog i hranljivog obroka i ranije pripreme, o kojoj smo pisali u ovom tekstu. Naravno, shodno potrebama i ukusu, možete ga kombinovati sa drugim jelima i namirnicama.
Potrebno vam je:
- šolja integralnog/braon pirinča
- šolja iseckane crvene paprike
- šolja iseckanog mladog luka
- šolja zamrznitog žutog kukuruza
- 1/2 šolje iseckanog korijandera
- kašika sitno iseckanog belog luka
- kašika maslinovog ulja
- kašičica aleve paprike
- so i biber prema ukusu
Priprema:
- U ključalu vodu dodati pirinač. Kada ponovo provri, nastaviti sa kuvanjem na niskoj temperaturi.
- Kuvati 40-50 minuta dok pirinač ne omekša; jednom promešati nakon 20 minuta.
- Dok se pirinač kuva, pripremiti povrće; na niskoj temperaturi zagrejati ulje na tiganju.
- Sotirati (naglo ispržiti na vreloj masnoći/ulju) beli luk par minuta, ne dozvolivši da poprimi braon boju tj. da zagori.
- Smanjiti na srednju temperaturu, dodati ostalo povće i kukuruz i pržiti oko 2 minuta.
- Dodati obareni pirinač i alevu papriku u miks povrća i dobro promešati. Dodati so i biber.
Ukus neće izostati, a imaćete zdrav obrok koji ćete moći da odložite i koiristite tokom 2, 3 dana. Pogledajte još tri recepta koja smo vam izdvojili za takav način ishrane, a i bilo koju drugu priliku.