Čorba od karfiola – kremasta i niskokalorična!
Krajnje laka za pripremu, bez sitnog, dosadnog seckanja u nedogled – samo razdvojite buketiće karfiola, grubo iseckate drške, krompir, luk i nekoliko čenova belog luka. Ubacite ih u posudu sa mlekom i bujonom, a kada sve omekša – izblendujete i gotovo. Dobićete gustu, bogatu, niskokaloričnu čorbu od karfiola, kojoj ćete se radovati posle napornog dana.
Ovaj recept je faktički poput `formule` koju možete primenjivati i sa ostalim povrćem, poput brokolija (recept možete naći ovde), šargarepe, krompira, paštrnka, cvekle, graška, pa i tikvica. Svako povrće koje će omekšati u ključaloj vodi se može pretvoriti u ukusnu supicu/čorbicu.
Zdravka nije prvenstveno razmišljala o kalorijama kada je želela da podeli ovaj recept sa vama, međutim ova čorbica je ispunila i taj kriterijum – samo 190 kalorija po porciji! Nutritivne vrednosti ćete naći na kraju recepta.
Za 4 porcije ove divne čorbe će vam biti potrebno:
- 3 čena belog luka, grubo naseckana
- 1kg karfiola (1 glavica srednje veličine), razdvojenih cvetova i grubo iseckanih drški
- 250g krompira (1 veći, 2 manja), krupno iseckati
- 1 velika glavica crnog luka, krupno iseckati
- 2 šolje mleka
- 2 šolje pilećeg bujona
- so i biber
Preporučujemo da pri serviranju pospete majčinom dušicom, kao i maslinovim uljem ili pavlakom za kuvanje.
Sve pripremljene sastojke osim soli i bibera, stavite u veliki lonac na jaku vatru i dovedite do ključanja. Zatim smanjite na umerenu vatru i pustite da se krčka još 10-15 minuta ili jednostavno dok karfiol ne omekša dovoljno da bi mogao dalje da se obradi. Ručnim blenderom (jedan od 2 načina) blendujte dok masa ne postane glatka i ujednačena, a zatim dodajte so i biber prema ličnom ukusu. Ukoliko je čorba previše gusta za vaš ukus, dodajte još mleka, vode ili bujona (samim tim i soli). Ako pak želite još gušću teksturu, ostavite da se duže krčka i zgusne, ali ne preterujte kako se ne bi potpuno zgusnula i bila preslana. Kada sipate u tanjir/činijicu pospite majčinom dušicom i poprskajte maslinovim uljem i/ili neutralnom pavlakom za kuvanje.
Drugi način pripreme je za one koji ne poseduju ručni blender. Dakle, kada povrće omekša i spremno je za blendovanje, morate ga prvo ostaviti da se prohladi. Zatim ćete smesu sipati u regularni blender i blendovati dok ne dobijete ujednačenu smesu. Nakon toga ćete vratiti čorbu u lonac i zagrejati.
Nutritivne vrednosti (ukoliko koristite niskomasno mleko): 190 kalorija, 3.1g masti, 520mg natrijuma, 1150mg kalijuma, 33.7g ugljenih hidrata (dijetalnih vlakana 8.6g, šećera 14.1g), 10.9g proteina.