a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Čorba od brokolija

Najzdraviji način pripreme brokolija je onaj o kome smo već pisali ovde, a to je na pari. Ovoga puta nešto drugačije, ali takođe zdravo i jako ukusno. Ovo je izuzetno popularna namirnica kada se govori o zdravom načinu života i to opravdano. Brokoli ima jak i pozitivan uticaj na sistem za detoksikaciju organizma, a za to je odgovoran spoj tri fitonutrijenta, koja se u posebnoj kombinaciji nalaze u ovoj namirnici. Ta tri elementa potpomažu sve korake u procesu detoksikacije organizma – aktiviranje, neutralizaciju i eliminaciju nepoželjnih supstanci. Brokoli takođe sadrži neobično jaku kombinaciju vitamina A i vitamina K, a za one sa nedostatkom vitamina D, ovo povrće je idealna namirnica koju treba uključiti u svoj režim ishrane. Još jedno korisno svojstvo brokolija je anti-inflamatorno dejstvo, a kada se priprema na pari njegov uticaj na snižavanje lošeg holesterola je na najvišem nivou.

Za one koji možda još nisu u fazi kada vole čist i jednostavan ukus povrća pripremljenog na pari ili jednostavno ih ukus brokolija nije osvojio, predlažemo vam lak recept za čorbu od brokolija koja će svakako prijati vašem organizmu, zameniti instant supice i na donekle posredan način uvesti brokoli u vašu ishranu.

Za 4 porcije će vam biti potrebno:

  • 2 kašičice kvalitetnog margarina (margarin nije preterano poželjna namirnica, ali u ovoj meri i povremeno, neće vas omesti na zdravom putu)
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2, 3 čena belog luka, zgnječena
  • 5 čaša brokolija, iseckanog

orzo-broccoli-in-cup

  • 2 velika krompira iseckana na komadiće od otprilike 3cm
  • 4 čaše pilećeg bujona
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

U tiganju srednje veličine otopite margarin na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne omekšaju. Dodajte krompir i brokoli i pržite 1 minut. Dodajte bujon i dovedite do ključanja. Zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 15 minuta tj. dok povrće ne postane mekano. Sada treba dobiti krem teksturu, a to ćete postići ručnim blenderom, klasičnim blenderom ili bilo kojim aparatom koji koristite za sitno seckanje, blendiranje i slično. Ukoliko ne staje sve odjednom, uradite to u turama, dok ne postane glatka, ujednačena masa. Vratite u tiganj i zagrejte. Poslužite sa krutonima od integralnog hleba.

Napomena: Ovakvom metodom možete pripremiti i karfiol, celer, tikvu ili kombinaciju pomenutog povrća.

Uključite ovakve obroke u svoju ishranu i uživajte u okrepljujućem osećaju tople čorbice. U hranljivost ne sumnjajte, samo pronađite kombinaciju koja vas zadovoljava. Zdravka nije tu da vam govori šta smete ili ne smete, već da vas inspiriše i pomogne pri zdravim odabirima, koji će doprineti celokupnom kvalitetu vašeg života.