Čorba od brokolija

Najzdraviji način pripreme brokolija je onaj o kome smo već pisali ovde, a to je na pari. Ovoga puta nešto drugačije, ali takođe zdravo i jako ukusno. Ovo je izuzetno popularna namirnica kada se govori o zdravom načinu života i to opravdano. Brokoli ima jak i pozitivan uticaj na sistem za detoksikaciju organizma, a za to je odgovoran spoj tri fitonutrijenta, koja se u posebnoj kombinaciji nalaze u ovoj namirnici. Ta tri elementa potpomažu sve korake u procesu detoksikacije organizma – aktiviranje, neutralizaciju i eliminaciju nepoželjnih supstanci. Brokoli takođe sadrži neobično jaku kombinaciju vitamina A i vitamina K, a za one sa nedostatkom vitamina D, ovo povrće je idealna namirnica koju treba uključiti u svoj režim ishrane. Još jedno korisno svojstvo brokolija je anti-inflamatorno dejstvo, a kada se priprema na pari njegov uticaj na snižavanje lošeg holesterola je na najvišem nivou.

Za one koji možda još nisu u fazi kada vole čist i jednostavan ukus povrća pripremljenog na pari ili jednostavno ih ukus brokolija nije osvojio, predlažemo vam lak recept za čorbu od brokolija koja će svakako prijati vašem organizmu, zameniti instant supice i na donekle posredan način uvesti brokoli u vašu ishranu.

Za 4 porcije će vam biti potrebno:

  • 2 kašičice kvalitetnog margarina (margarin nije preterano poželjna namirnica, ali u ovoj meri i povremeno, neće vas omesti na zdravom putu)
  • 1 manja glavica crnog luka
  • 2, 3 čena belog luka, zgnječena
  • 5 čaša brokolija, iseckanog

orzo-broccoli-in-cup

  • 2 velika krompira iseckana na komadiće od otprilike 3cm
  • 4 čaše pilećeg bujona
  • 1/4 kašičice muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice sveže mlevenog crnog bibera

U tiganju srednje veličine otopite margarin na umerenoj temperaturi. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne omekšaju. Dodajte krompir i brokoli i pržite 1 minut. Dodajte bujon i dovedite do ključanja. Zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka oko 15 minuta tj. dok povrće ne postane mekano. Sada treba dobiti krem teksturu, a to ćete postići ručnim blenderom, klasičnim blenderom ili bilo kojim aparatom koji koristite za sitno seckanje, blendiranje i slično. Ukoliko ne staje sve odjednom, uradite to u turama, dok ne postane glatka, ujednačena masa. Vratite u tiganj i zagrejte. Poslužite sa krutonima od integralnog hleba.

Napomena: Ovakvom metodom možete pripremiti i karfiol, celer, tikvu ili kombinaciju pomenutog povrća.

Uključite ovakve obroke u svoju ishranu i uživajte u okrepljujućem osećaju tople čorbice. U hranljivost ne sumnjajte, samo pronađite kombinaciju koja vas zadovoljava. Zdravka nije tu da vam govori šta smete ili ne smete, već da vas inspiriše i pomogne pri zdravim odabirima, koji će doprineti celokupnom kvalitetu vašeg života.