Kako da grilujete povrće

Povrće je najbolje jesti sveže, jer se obradom gube hranjivi i važni sastojci. Za razliku od kuvanja, prženja i pečenja u rerni grilovanjem se zadržavaju gotovo svi vitamini i minerali. U srpskoj kuhinji se za grilovanje najviše koriste paprike i tikvice,a u poslednje vreme su i patlidžan i grilovani luk pravi specijalitet na trpezama. Jedno od osnovnih pravila je da povrće treba iseći na komade jednake veličine. Tako će se izgrilovati podjednako sa svih strana. Svi komadi bi trebalo da budu i jednake debljine, ne više od 2 cm. Povrće treba da se potopi u hladnu vodu na nekih 30 minuta pre grilovanja. Da se ne bi zalepilo na podlogu, povrće bi trebalo da se prethodno premaže maslinovim uljem. Ovakav način pripreme je veoma zdrav, a povrće se ne griluje dugo što znači da je i brz.

OSNOVNA PRAVILA ZA GRILOVANJE POVRĆA

Paprike isecite po sredini od vrha do dna. Lagano premažite (maslinovim) uljem i stavite ih da se griluju 3-5 minuta na svakoj strani.

Ljute papričice premažite uljem i grilujte svaku stranu po 2-3 minuta. Ukoliko želite da smanjite ljut ukus, uklonite stabljiku i odstranite semenke.

Plavi patlidžan isecite po dužini (manji) ili na krugove (ako imate veći patlidžan). Držite ga potopljenog u vodi pola sata, pa ga iscedite, premažite uljem i grilujte 3-5 minuta.

images (1)

Beli luk premažite maslinovim uljem i stavite odsečeni deo prema vatri. Držite ga desetak minuta dok površina ne dobije braon boju.

Pečurke operite ih iscedite. Nakon toga premažite maslinovim uljem grilujte. Za manje pečurke je potrebno 4-5 minuta, a 6-8 minuta za veće.

Crni luk oljuštite i isecite ga na debljinu od 1-2 cm. Premažite ga uljem i držite ga na vatri 3-4 minuta.

Krompire možete da stavite cele u žar, ili da ih grilujete tako što ih ćete ih iseći na komade i premazati uljem. Grilujte ih dok ne dobiju braon boju.images

Paradajz presecite ga na pola i premažite ga uljem i stavite na isečenu stranu da se griluje 2-3 minuta.

Tikvice isecite na debljinu od 1.5 cm. Premažite uljem i držite na grilu 2-3 minuta sa svake strane.

Ovakvim načinom pripreme ćete sačuvati vitamine, ukus povrća i imaćete zdrav obrok. Uživajte, prijatno!