Šampinjoni u vinu
Zaista je naporno smišljati svakoga dana šta da skuvate vašoj porodici! Ludite ponekad od toga, zar ne? Kada takav dan dođe na red, evo jedne ideje da vam olakša izbor. Pripremite veoma izvrstan, lagan, a vrlo ukusan obrok, i što je najbitnije za onoga ko sprema- obrok koji se sasvim jednostavno priprema.
Nazvaćemo ga jednostavno Šampinjoni u sosu od vina. Svakako da postoji dosta recepata sličnih ovome, ali čim izmenite ili dodate par sastojaka, dobijate sasvim novu kombinaciju ukusa. Hajde ovoga puta da probamo na sledeći način!
Potrebne namirnice (4 porcije):
-1 kg šampinjona
– peršun
– 2 čena belog luka
-1-2 kašičice kumina (kima)
-1-2 kašičice origana
– 50g putera
-1 dl suvog belog vina
-so, biber
Način pripreme:
Zagrejati puter u tiganju na niskoj do srednjoj temperaturi. Dodati izgnječen beli luk, iseckane šampinjone, origano, kumin, i so i biber prema ličnom ukusu. Nemojte previše soliti, jer so ubija ukus pečuraka i ostalih sastojaka, a u isto vreme je i loše za vaše bubrege, krvni pritisak i celulit! Ostaviti da se dinsta 15-ak minuta, a potom dodati vino. Nakon toga pustiti da se dinsta dok vino ne ispari. kada je jelo gotovo, posuti peršun preko i spremno je za poslužiti.
Ova količina sadrži samo 696 kalorija, stoga pečurkama možete dodati npr. kuvani krompir sa spanaćem ili neku vrstu paste.
Šampinjoni su odlična namirnica ako želite da izgubite kilograme. Sadrže samo 20 kalorija na 100g, 3.3g ugljenih hidrata, 1g dijetalnih vlakana, SAMO 0.3g MASTI, i 3.1g of proteina. Puni su vitamina i minerala: vitamin C, B1, B2, B3, gvožđa, pantotensku kiselinu i dr.
Comment
Comments are closed.
Pingback: Vegeterijanski brusketi kao večera – Zdravka.rs