Breskva – voće koje leči

Poznato je da voće i povrće smanjuje rizik od kardiovaskularanih bolesti, a najveću ulogu imaju antioksidansi koji su u velikoj meri prisutni u breskvama i nektarinama.

Hladna breskva iz frizidera u letnjem periodu osvežava i vraća izgubljenu tečnost. Breskva čisti krvne sudove od masnih naslaga, snižava krvni pritisak i podstiče varenje. Zahvaljujući vitaminu B, ovo voće pomaže pri očuvanju elastičnosti kože.

Posle kalcijuma, najvažniji mineral u organzmu je fosfor, a sveže nektarine ga imju mnogo. Fosfor ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju zdravlja zuba i kostiju. Preporučuje se konzumacija ovog voća najviše tokom razvoja kod dece.

Breskva je bogat izvor hranjivih vlakana koja smanjuju rizik od pojave raka debelog creva, smanjuju apetit i kontrolišu dijabetes. Najbolje ju je koristiti svežu, kada je puna korisnih vitamina. Sveže ceđen sok od breskve ima uticaj na smanjenje stresa. Koristi se i u kozmetici kao sastojak maske za lice. Poznato je da popravljaju izgled kože i da utiču na opekotine tako što se stavljaju direktno na kožu.

Breskva je omiljeni sastojak voćnih salata, pa možete da je large (4)kombinujete kako želite. Spremite voćnu salatu od jedne banane, jednog kivija, jedne breskve i jedne jabuke. Dobićete odličnu kombinaciju i količinu vitamina. Breskva je najviše konzumira leti sveža, ohlađena ili kao dodatak voćnom jogurtu. Ako volite sladoled možete napraviti zdrav sladoled po Zdravkinom receptu i dodati voće, u ovom slučaju breskvu. Biće ukusno, dovoljno slatko i najvažnije zdravo. Breskva je savršena užina kada ste u žubri ili kada vam treba nešto u pauzi između obroka.

Prijatno!