a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Zeleni prolećni obroci

Posle zimskog perioda kada se mahom koristila konzervisana hrana potrebno je čišćenje organizma i prilagođavanje na nove uslove. Obično se u javlja umor, slabost, pad imuniteta, prehlade i alergije pa je potrebno pravilnim izborom namirnica uspostaviti ravnotežu.

Najpametnije je hraniti se sezonski jer je to najprirodniji i najzdraviji način ishrane. Proleće donosi zelenu boju, najzdravije namirnice za ishranu i čišćenje organizma. Jutro započnite šoljom zelenog čaja koji je veoma efikasan za oslobađanje organizma od toksina, jačanje krvnih sudova i celokupni imuni sistem. Za buđenje organizma u proleće potrebne su sveže salate od sezonskog povrća. Obrok započnite salatom kako bi se uveo organizam u proces varenja. Termička obrada bi trebala da bude svedena na minimum jer se na taj način čuvaju hranjive materije i vitamini u povrću.

Blitva 

Za početak na maslinovom ulju propržite malo belog luka i dodajte kuvanu blitvu. Možete da napravite pogaču od blitve, salatu od blitve ili blitvu sa krompirom. Sadrži vitamin C, kalijum, gvožđe i veoma je dobra za imunitet. Blitva štiti debelo crveo i kožu i obezbeđuje čvrste kosti. Sprečava visok pritisak i srčane tegobe.

Spanać

Spanać predstavlja jednu od najhranjivijih namirnica koja je bogata kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, vitaminom C i vitaminom A. Preporučuje uz maslinovo ulje, a veoma je važno da se kuva u otklopljenoj šerpi u ključaloj vodi samo jedan minut.

Korpivadownload

Kopriva se koristi u ishrani zbog svoje nutritivne vrednosti (cink, bakar, vitamin C, magnezijum, kalcijum, kobalt). Koristi se za spremanje pita, kao dodatak musakama, kao dodatak čorbama ili za čaj. Korisna je i kod nekih zdravstvenih problema kao što su reumatizam, anemija, oboljenje jetre i žuči.

Ove biljke imaju sličan sastav, bogate su gvožđem koji je sastavni deo hemoglobina. Ne zaboravite da ih dobro operete pre upotrebe i spremanja obroka. Neka vam proleće donese zdraviju ishranu i jači imunitet. Zelena boja je boja zdravlja!