Zeleni prolećni obroci

Posle zimskog perioda kada se mahom koristila konzervisana hrana potrebno je čišćenje organizma i prilagođavanje na nove uslove. Obično se u javlja umor, slabost, pad imuniteta, prehlade i alergije pa je potrebno pravilnim izborom namirnica uspostaviti ravnotežu.

Najpametnije je hraniti se sezonski jer je to najprirodniji i najzdraviji način ishrane. Proleće donosi zelenu boju, najzdravije namirnice za ishranu i čišćenje organizma. Jutro započnite šoljom zelenog čaja koji je veoma efikasan za oslobađanje organizma od toksina, jačanje krvnih sudova i celokupni imuni sistem. Za buđenje organizma u proleće potrebne su sveže salate od sezonskog povrća. Obrok započnite salatom kako bi se uveo organizam u proces varenja. Termička obrada bi trebala da bude svedena na minimum jer se na taj način čuvaju hranjive materije i vitamini u povrću.

Blitva 

Za početak na maslinovom ulju propržite malo belog luka i dodajte kuvanu blitvu. Možete da napravite pogaču od blitve, salatu od blitve ili blitvu sa krompirom. Sadrži vitamin C, kalijum, gvožđe i veoma je dobra za imunitet. Blitva štiti debelo crveo i kožu i obezbeđuje čvrste kosti. Sprečava visok pritisak i srčane tegobe.

Spanać

Spanać predstavlja jednu od najhranjivijih namirnica koja je bogata kalcijumom, magnezijumom, gvožđem, vitaminom C i vitaminom A. Preporučuje uz maslinovo ulje, a veoma je važno da se kuva u otklopljenoj šerpi u ključaloj vodi samo jedan minut.

Korpivadownload

Kopriva se koristi u ishrani zbog svoje nutritivne vrednosti (cink, bakar, vitamin C, magnezijum, kalcijum, kobalt). Koristi se za spremanje pita, kao dodatak musakama, kao dodatak čorbama ili za čaj. Korisna je i kod nekih zdravstvenih problema kao što su reumatizam, anemija, oboljenje jetre i žuči.

Ove biljke imaju sličan sastav, bogate su gvožđem koji je sastavni deo hemoglobina. Ne zaboravite da ih dobro operete pre upotrebe i spremanja obroka. Neka vam proleće donese zdraviju ishranu i jači imunitet. Zelena boja je boja zdravlja!