Istina o pivu i ”pivskom stomaku”

Pivo je veoma korisno, gasi žeđ, osvežava i opušta. Pozitivno deluje jer podstiče dobro raspoloženje, smanjuje napetost, nervozu i stres. Pozitivno utiče na krvni pritisak, cirkulaciju krvi, količinu šećera i masnoće u krvi. Konzumiranje piva se vezuje za unošenje vitamina B koji utiče na kvalitet kože. Bogato je i ugljenim hidratima kao i proteinima. Lekovitost piva potvrđena je u mnogim naučnim i kliničkim ispitivanjima.

Pivo je kao napitak koji daje energiju pivo je bilo obavezni deo obroka robova u vreme gradnje piramida. Osim za vraćanje snage nakon napornog rada, pivo je tada kao napitak sirotinje zamenjivalo i nečistu vodu. Osim za piće, pivo se koristilo i u kozmetičke svrhe za kožu lica i prevenciju oboljenja kože.

Pivo ne goji, ali je poznat termin “pivski stomak“. Takav stomak je rezultat prekomernog unosa piva, ali i hrane koja se njim kombinuje. Pivo ima pozitivan uticaj na bolesti mokraćnih organa i kamen u bubregu. Posebno je značajan kalijum koji reguliše nivo tečnosti u telu, a tako i krvni pritisak.

3546918584_481f75a049Pozitivni efekti neće postojati ukoliko konzumirate veliku količinu, zato ljubitelji ovog pića, vodite računa da ne budete poznati po “pivskom stomaku”. Sigurno vam je poznat Homer Simpson, koji je ljubitelj ovog pića, a sigurno vam je poznat i njegov “pivski stomak”. Preterano unošenje piva zbog toga što sadrži alkohol nije zdravo, zato budite umereni u konzumiranju.

Nešto više o pivu možete saznati od majstora za pivo, pa čak i kako da ga napravite sami.