Namirnice za zdravu i čistu kožu

Naravno da svi priželjkujemo idealnu kožu, ali velika većina nije te sreće. Estetikika i u ovom slučaju pada u senku zdravlja. Dakle, najbitnije je da najveći organ koji posedujemo, održavamo zdravim, negujemo, osluškujemo i prihvatimo sa svim manama.

Idealna koža podrazumeva ujednačen ten bez bubuljica, mitisera, ekcema i ostalih problema i problemčića koji mogu narušiti izgled i zdravlje kože. Kada se oni manje sretni među nama pitaju šta čini njihovu kožu problematičnom, kada pokušavaju da otkriju uzroke nepravilnosti, često zaborave da odgovore potraže u načinu ishrane, u onome šta unose u organizam putem hrane, kao i na način čuvanja i pripreme namirnica. Konzumiranje prerađene, masne, nezdrave hrane se na ovaj ili onaj način odrazi na naše telo, stoga je potrebno istražiti šta loše utiče na našu kožu i probati da smanjite potencijalne negativne faktore.

Zdravka je izdvojila za vas nekoliko namirnica koje mogu pomoći u poboljšanju izgleda kože sveukupno ili pri konkretnim problemima. Važno je uvek imati na umu da ono što da rezultate jednoj osobi, neće nužno i drugoj, ali i da svakako ove namirnice neće štetiti u bilo kom smislu.

  • Avokado

Avokado je pun antioksidanata i sjajan izvor vitamina C i E, kalijuma i masnih kiselina. Poboljšava tonus kože i umanjuje bore i ostale znake starenja. U ishrani se može kombinovati na mnoštvo načina – od salata, preko sendviča do umaka. U tabeli ispod su nutritivne vrednosti na 100 g avokada.

  • Badem

Badem sadrže veliku količinu vitamina E i odličnu primenu ima u kozmetici. Bogat je i proteinima i omega 3 masnim kiselinama, pomaže pri sagorevanju masti i jačanju imuniteta. Grickajte ga za užinu, ubacite u miks žitarica ili šejk.

  • Krastavac

Krastavac se skoro potpuno sastoji od vode. Hidrira i osvežava dajući koži zdravu blistavost. Krastavci su dostupni i pristupačni i možete ih koristiti na više načina – u vašoj ishrani ili kao tretman lica stavljajući sveže kolutove krastavca direktno na kožu.

  • Šargarepacarrot-juice1

Ovo rasprostranjeno i popularno povrće je puno vitamina A. Samo jedna čaša šargarepe je 600% preporučenog dnevnog unosa votamina A. Stavljajte šargarepu u salatu, supe, čorbe, šejkove ili jednostavno grickajte svežu šargarepu za užinu. Poznato je da zbog beta-karotena utiče na zdravu boju tena, a puna je i antioksidantima, mineralima i vlaknima.

  • Crno grožđe

Crno grožđe pomaže u borbi sa infekcijama, upalama i alergijskim reakcijama. Pospešuje elastičnost kože i može ublažiti ili sprečiti bore. Ukusno je i savršeno za voćnu salatu. Ono čisti organizam od toksina, reguliše apetiti i varenje, a kožu čini blistavom i svežom,

  • Riba

Riba sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje sjajno utiču na izgradnju i jačanje ćelija, sprečavaju zapušavanje pora i bore se protiv zapaljenskih procesa. Idealna za večeru!

Dodatni savet: Limun, o čijim smo dobrobitima već pisali ovde, takođe pomaže u borbi proziv pigmentacije tj. flekica koje su posledice bubuljica ili drugih promena na koži. Nanesite limunov sok na ciljano mesto i isperite nakon 20ak minuta. Ovo radite uveče ili kada nećete izlaziti na sunce.

Obratite pažnju na promene na koži kada uključite ili uklonite neku namirnicu iz režima ishrane i bićete iznenađeni koliko uticaja može da ima odabir hrane na kvalitet vaše kože. Bez obzira na sve, prihvatite svoju kožu, iz nje se ne može, a Zdravka će vam pomoći da izaberete i primenite zdrave navike koje će vas učiniti lepšima, zdravijima i zadovoljnijima.