10 razloga zašto treba piti vodu sa limunom

Zašto limun?

U redu, već smo naučili da treba piti 2-3l dnevno tečnosti, ali to svakako ne mora biti samo tzv. česmuša. Kada god imate priliku obogatite čašu vode limunovim sokom.

Verujemo da svi do sada znaju koliko je limun bogat korisnim nutritijentimavitamin C, kompleks vitamina B, kalcijum, gvožđe, magnezijum, kalijum i vlakna. Zato limun.

Radi najefikasnijeg delovanja, preporučuje se da se sok od pola limuna (za osobe teže od 70kg od celog limuna), razblaži u čaši mlake vode i popije ujutru na prazan stomak, a nekih 15-30 minuta pre doručka.

10 razloga zašto bi trebalo da pijemo vodu sa limunom su:

  1. Stimulišući jetru, pomaže telu da se oslobodi toksina i tako čisti organizam.
  2. Pospešuje varenje i umanjuje simptome lošeg varenja kao što su nadutost i gorušica.
  3. Kao što smo već napomenuli, limun je bogat kalijumom, koji je dobar za srce, mozak i nervne funkcije.
  4. C vitamin iz limuna je dobar za ojačavanje imuniteta, poput goriva koje poboljšava funkcionisanje organizma, naročito u stresnim danima.
  5. Voda sa limunom osvežava dah! Takođe ublažava zubobolju i upalu desni. Imajte na umu da nakon konzumiranja limunovog soka, nije dobro odmah prati zube, jer citrusna kiselina omekšava zubnu gleđ. Nakon čaše vode sa limunom, popijte jednu čašu obične vode kako biste neutralisali kiselost.
  6. Pomaže u borbi protiv bubuljica, ali i bora, jer je limun bogat antioksidantima. Koža dobija na blistavosti, a utiče i na izbeljivanje flekica.
  7. Olakšava proces gubljenja kilograma, jer pomaže pri osećaju sitosti i sprečava žudnju za viškom hrane. U kombinaciji, limun i voda za mršavljenje čine čuda!
  8. Ako unosite limunov sok na dnevnoj bazi, smanjićete mogućnost zapaljenja. Ovaj napitak `izbacuje` uričnu/mokraćnu kiselinu iz vezivnog tkiva zglobova, a ona je jedan od glavnih uzroka upala.
  9. Kada ova tečnost dospe u vaš digestivni trakt, ona da organizmu energiju, a može smanjiti anksioznost i depresiju. Čak i miris limuna ima umirujuće dejstvo na nervni sistem.
  10. Pokušajte da jutarnju kafu ostavite za kasnije! Voda sa limunom će vas osvežiti, probuditi vaš organizam na najzdraviji način i smanjiti pospanost.

Limunada sa šećerom nije najsjajnije rešenje, a većini nije prijatna bez šećera. Zato pokušajte sa razmerom koju smo vam predložili, a po potrebi možete dodati i kašičicu meda. Još jedan dodatni savet – limunov sok dodajte i u domaći ledeni čaj i tako ćete imati višestruke koristi od tog osvežavajućeg, zdravog napitka.