Vitamin C – gde ga najviše ima

Vitamin C je važan vitamin za organizam i njegovo svakodnevno unošenje je neophodno za pravilno funkcionisanje organizma.

Vitamin C se rastvara u vodi, osetljiv je na svetlost, vazduh kao i na temperaturu, što znači da se najbolji efekat postiže upotrebom svežih namirnica. Unos voća i povrća obezbeđuje dovoljnu količinu vitamina C. Dovoljan unos na dnevnom nivou je od 70-150mg. Ako postoji nedostatak vitamina, onda se savetuje veći dnevni unos.

Izvori vitamina C su: narandža, voće iz roda limuna, paradajz, peršun, ren, paprike, rotkvice, kopriva, spanać, dinje, jagode, crne i crvene ribizle, višnja, kupus, krompir. Sve vesele boje će vam dati ovaj vitamin! Zuta, zelena, crvena!

paprika-320138_640

Ukoliko se kuva povrće, oko 25 % vitamina C se izgubi za par minuta. Isti efekat ima i smrzavanje i odmrzavanje voća i povrća. Najveći gubitak ovog vitamina se dešava pri kuvanju i pripremanju jela u trajuanju od 30h.

Možda niste znali da se vitamin C ima:

Kelj

Pored toga, što može da zadovolji dnevne potrebe za vitaminom C, on čisti organizam i u njemu se skrivaju još mnogi vitamini. Kelj je poznat kao čuvar srca.

Paprika (žuta)

Niskokalorična je i jedna je dovoljna da se zadovolji dnevni potreban unos vitamina C. Žuta paprika je zrelija od ostalih paprika, pa ima voćni ukus.

Papaja

Samo par zalogaja i papaja će zadovoljiti potreban unos vitamina C. Veća koncentracija hranjivih materija se dobija sa sazrevanjem.

images (1)

Jagode

Šaka jagoda je dovoljna za dnevni unos vitamina C. Jagode su savršene za kombinovanje sa slatkim i zdravim receptima.

 

Uživajte u voću i povrću i budite zdravi!