Kako koristiti kokosovo ulje za lice

Kokosovo ulje je jedna od namirnica koje možemo nazvati svemoćnim. Njegova jedinstvena kombinacija masnih kiselina na nebrojeno načina pozitivno utiče na naše zdravlje. Naime, kokosovo ulje je jedan od najbogatijih izvora zasićenih masti, koji je poznat čoveku. Čak 90% masti koje sadrži su zasićene. Ali, novija istraživanja pokazuju da zasićene masti nisu zaslužile etiketu ozloglašenih, stoga je ova namirnica dobila na popularnosti i njena primena je umnogostručena. No, više o nutritivnom aspektu ćete čitati u nekom od narednih tekstova, a sada će vam Zdravka predstaviti nekoliko primera kako koristiti kokosovo ulje za lice. Ovo ulje se prodaje u teglicama u čvrstom stanju, ali se pod toplotom prstiju topi, pa ćete lako upravljati njime.

  • Kokosovo možete koristiti umesto svoje hidrantne kreme ili kao povremeni tretman za hidrataciju kože lica. Nanesite ga poput bilo koje kreme, s tim što će vam trebati zaista mala količina. Oni koji imaju masnu kožu, ne treba da se plaše ulja za lice, pa ni ovog, jer svakom tipu kože je neophodna hidratacija, a mit ‘nikako masno na masno’ je odavno razbijen. Ukoliko se desi da vam na licu zaista ne odgovara, uvek ga možete naneti na vrat, dekolte ili suvlja mesta na telu i učiniće vašu kožu očaravajuće mekom.
  • Ovo ulje pomaže vašim trepavicama da postanu jače, gušće i duže. Samo nanesite na trepavice  malu količinu ulja očišćenom četkicom potrošene maskare (ili čistom četkicom za zube) svaku noć pre spavanja i za 3 nedelje ćete primetiti rezultate. Zamislite da ne morate svaki dan nanositi maskaru, već da su vaše trepavice same po sebi dovoljno bogate. Milina.embedded_using-castor-oil-on-eye-lashes
  • Koristite kokosovo ulje kao piling za osvežavanje svoje kože i otklanjanje mrtvih ćelija. Pomešajte kašiku ulja sa kašikom šećera i nežno tokom 2-3 minuta, kružnim pokretima, masirajte lice i vrat, a zatim isperite mlakom vodom istapkajte lice peškirom. Koža će vam biti hidririrana, nežna i bolje će prihvatati ostale proizvode za negu kao i šminku. Ovakav tretman možete raditi 2 puta nedeljno.
  • Smirite upaljene akne i uklonite dosadne mitisere smesom sa kokosovim uljem. Pomešajte kašiku meda, kašiku kokosovog ulja, kašičicu sode bikarbone i kašičicu limunovog soka. Tu smesu nanesite na kritična mesta, držite 5 minuta i isperite hladnom vodom. Ovaj postupak, takođe, primenjujte dva puta nedeljno radi uočljivih rezultata.
  • Ispucale, suve usne? Nije privlačno, iritira i čini da vaš karmin izgleda loše. Nanosite kokosovo ulje kao balzam za usta. Snađite se za posudicu i uvek ga imajte kod sebe.
  • Do leta isprobajte ove prethodne primene, a kada dođe vreme za sunčanje, ne zaboravite na ovu fenomenalnu namirnicu i koristite ga kao losion za sunčanje. Ukoliko imate jako svetlu i osetljivu kožu, nanesite prvo vašu kvalitetnu kremu sa visokim zaštitnim faktorom, a kada dobijete na boji, pređite na kokosovo ulje. Naravno, tokom čitavog perioda izlaganja suncu, sjajno će vam poslužiti kao losion za čitavo telo. Umiriće, nahraniće i hidriraće vašu preplanulu kožu.

Tropical_traditions_virgin_coconut_on_spoonMožda se pitate zašto nam sada propovedaju da kupujemo to čisto kokosovo ulje ako ga već dosta kozmetičkih proizvoda sadrži. Ukoliko ga koristimo u sirovom, neprerađenom obliku, na taj način iz njega izvlačimo najviše lekovitih svojstava. Isto tako, ovaj oblik kokosa možete koristiti na nebrojeno više načina nego te proizvode. Najčešće je njegov procenat u fabričkim proizvodima za negu u odosu na efekat kada vi direktno nanosite organsko kokosovo ulje – zanemarljiv. Još jednom, nemojte se začuditi kada vam prodavačica pruži belu čvrstu smesu nalik na mast, jer se ona na 23 celzijusova stepena topi.

Uživajte u ovoj namirnici svim čulima i očekujte još različitih predloga primene. Zdravka želi da budete zdravi, ali i zdravo lepi!