Rast kose: Naučnici otkrili novi mehanizam

Naučnici su korak bliže ka razumevanju alopecije i drugih oblika ćelavosti, uključujući i staračku ćelavost. Uz još malo istraživanja, nadaju se da će otkriće dovesti do efikasnog tretmana za rast kose.

Naučnici iz UC San Francisco su zaključili da bi brojni oblici ćelavosti mogli biti uzrokovani takozvanim T ćelijama, iliti Tregovima. Ove ćelije imunog sistema se obično povezuju sa regulacijom upalnih procesa. Ali ovo istražvanje pokazuje da one takođe direktno aktiviraju matične ćelije u koži, a u cilju rasta zdrave kose. To znači da ako su T ćelije defektne, one remete sposobnost matičnih ćelija da regenerišu folikule kose, i zato dolazi do ćelavosti. Ipak, zašto bi bile defektne, ostaje da bude otkriveno.

“Naše folikule se konstantno recikliraju: kada vlas otpadne, deo folikule mora da zaraste,” rekao je Majkl Rozenblum, asistent dermatologije na UCSF-u i jedan od autora ovog istraživanja. “Mislilo se da je to proces koji se potpuno oslanja na matične ćelije, ali se ispostavlja da su Tregovi esencijalni. Ako ugasite ove ćelije, nova kosa jednostavno ne raste.

U njihovoj studiji, objavljenoj u listu ”Cell”, sprovodili su eksperimente u kojima su privremeno uklanjali Tregove iz kože miševa. Onda su ih obrijali, a rast kose se nije desio. “Tada smo primetili da obrijani delovi dlake nikada nisu izrasli, i pomislili kako je to interesantno. Shvatili smo da moramo dublje da zadjemo u problem.”

VIŠE: 5 interesantnih činjenica o kosi

Daljim eksperimentima su utvrdili da su Tregovi u uskoj saradnji sa matičnim ćelijama u folikulama koje pomažu rast kose. Kada folikule udju u svoj uobičajeni ciklus obnavljanja kose, broj Tregova oko nje se utrostručuje.

“Matične ćelije kože kao da su  zajedno evoluirale sa Tregovima. Tako da Tregovi ne samo da čuvaju matične ćelije od upala, već takođe učestvuju i u regenerativnom procesu,” rekao je Rozenblum. “Tu se matične ćelije potpuno oslanjaju na Tregove da im kažu kada je vreme da otpočnu rast kose.“

rast kose zenaKako bi dalje učvrstili ovu ideju, dokazali su da su geni koji se povezuju sa alopecijom skoro svi u srodstvu sa Tregovima. Zbog toga Rozenblum i njegov tim smatraju da poznavanje uloge Tregova u rastu kose može dovesti do efektivnijih tretmana protiv opadanja kose.

“Mislilo se da ćelije imunog sistema uđu u tkivo kako bi se borile protiv infekcija, dok su matične ćelije tu da regenerišu tkivo nakon što je oštećeno,” dodao je. “Ali ono što smo zaključili ovim istraživanjem je da matične ćelije i imuno ćelije moraju da rade zajedno kako bi ponovni rast kose bio moguć.”

Za više interesantnih sadržaja o kosi posetite našu fejsbuk stranicu Frizerija.