Čaj od đumbira

O đumbiru i njegovim lekovitim svojstvima smo već pisali. Ne postoji niti jedan razlog da ga ne koristite, a zaista je mnogo onih “za”.

Kako potiče iz daleke Kine a ne sa našeg podneblja, ljudi su pomalo skeptični i neupućeni u mogućnosti njegove upotrebe. Definitivno jedan od najjednostavnijih i najbržih načina da uvrstite đumbir u svoju svakodnevnu ishranu je čaj. Da, najobičniji čaj od đumbira.

Zašto čaj od đumbira?

Ovaj koren gorkastog ukusa se koristi na mnogo načina. Najčešće se upotrebljava kao začin, ali se može dodavati i u razna jela, slatka ili slana. Naravno, od njega se može napraviti i čaj. Ako u ohlađen čaj dodate kockicu korena đumbira, dobićete savršen osvežavajući napitak koji će vrele dane učiniti podnošljivijim a vaše telo osvežiti bolje nego limunada.

Prednosti konzumiranja čaja od đumbira su mnogobrojne. Koristi se za ublažavanje glavobolje, gušobolje, prehlade, stomačnih tegoba, mučnine, za podizanje imuniteta, pomaže kod suzbijanja apetita i gubitka kilograma… zaista je mnogo benefita.

Čaj od đumbira se koristi odavno u tradicionalnoj medicini u Aziji. Đumbir je bogat vitaminom C, magnezijumom i drugim mineralima, a obiluje i antioksidansima. Ima egzotičan, pikantan ukus, a može da se pije topao ili ohlađen. U njega po želji može da se doda med ili šećer, malo limuna ili narandže, a ljudi mu često dodaju i mrvicu zelenog čaja i kurkume.

Kako se pravi čaj od đumbira – recept

Recept za čaj od đumbira je jednostavan, kao i za većinu čajeva uostalom. Za ovaj čaj će vam trebati voda i komadići đumbira. Od ostalih sastojaka sve je stvar izbora i ličnog ukusa, ali svakako da će mu malo meda i limuna samo dodati na ukusu i pojačati benefite.

Odnos vode i limuna je otprilike 1 kašika narendanog đumbira na dve šolje vode. Ko voli intenzivniji ukus, može malo da pojača, ali opet ne treba preterivati.

Priprema se kao i svaki drugi čaj: kada voda proključa, u nju dodajte narendani đumbir, ili komadiće naseckanog đumbira, po izboru. Isključite vatru i ostavite da odstoji 10 minuta. Procedite, dodajte eventualno med, limun, kurkumu ili zeleni čaj i pijte.

Benefiti čaja od đumbira

  1. Čaj od đumbira jača imuni sistem jer sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. Neka istraživanja su pokazala da čaj od đumbira uništava neke kancerogene ćelije.
  2. Konzumiranjem ovog čaja koji ima specifičnu armu i umirujuće dejstvo, smanjuje se nivo stresa.
  3. Ublažava mučnine kako u trudnoći, tako i one izazvane putovanjem. Ako patite od mučnina u voznji, popijte šoljicu čaja sat vremena pre polaska na put.
  4. Čaj od đumbira podstiče rad probavnog sistema. Redovnim konzumiranjem ovog čaja, smanjuje se apetit, podstiče varenje i samnjuju se nadutost i gasovi. Za sve one koji ne pate od navedenih simptoma, valja reći da ovaj čaj potpomaže apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane.
  5. Protivupalna svojstva ovog čaja su opštepoznata. Ublažava bolove u mišićima i zglobovima, a čak se može i površinski nanositi ako patite od artritisa.
  6. Ublažava smetnje disajnog sistema, bilo dase radi o alergijama, sinuzitisu, gripu ili prehladi.
  7. Vitamini, minerali i antioksidansi iz đumbira poboljšavaju cirkulaciju. To sprečava pojavu kardiovaskularnih bolesti, utiče na smanjenje masnoća u arterijama pa tako sprečava nastanak moždanog i srčanog udara.
  8. Ovaj čaj ublažava menstrualne tegobe.
  9. Neka istraživanja su pokazala da se konzumiranjem ovog čaja povećava broj spermatozoida, pa tako i plodnost.

Osim navedenih benefita, đumbir je odličan u borbi protiv infekcija, pomaže u detoksifikaciji jetre i ublažava loš zadah.

Smetnje kod upotrebe čaja od đumbira

Iako je đumbir jedna od supernamirnica, on može da dovede do nekih nuspojava. To je naročito slučaj kod ljudi koji pate od nekih hroničnih oboljenja. Takve osobe bi prvo treble da se posavetuju sa svojim lekarom, pa tek onda da konzumiraju ovaj čaj, u dozi i onako kako im lekar posavetuje.

Neke od smetnji koje ovaj čaj može da izazove su:

  1. Probavne smetnje – Čaj od đumbira je jako blagotvoran za stomak, ali ne preterujte. Previše čaja može dovesti do osećaja mučnine, pa čak i povraćanja i proliva.
  2. Slab san – Da ne biste noć proveli budni, prevrćući se po krevetu, savetujemo vam da čaj od đumbira konzumirate u prepodnevnim i popodnevnim časovima. Nikako uveče pred odlazak u krevet.
  3. Interakcija sa anesteticima – Neki anestetici reaguju sa đumbirom i to može da dovede do prekomernog krvarenja i sporijeg zarastanja rana, pa nije loše znati da se đumbir ne konzumira bar 7 dana pre neke operacije ili zahvata.
  4. Zgrušavanje krvi – Ovaj čaj može otežati zgrušavanje krvi, pa osobe koje pate od hemofilije ili konzumiraju lekove protiv zgrušavanja krvi, treba da ga izbegavaju.
  5. Osobe koje pate od visokog krvnog pritiska i piju lekove protiv istog, treba da zaobilaze đumbir jer kod njih može da dovede do dodatnog sniženja pritiska.
  6. Trudnice treba da izbegavaju ovaj čaj neko vreme jer može dovesti do grčeva u materici, sem trudnica koje imaju mučnine, kada im se čaj savetuje.

Preporučena dnevna doza unosa je oko 4 g đumbira, ali počnite sa manjim dozama, npr. 1 g, pa polako povećevajte. Kao i sa svim stvarima, pa čak i sa ovim dobrim i zdravim, ne treba preterivati jer možđe doći do neželjenih efekata koje smo vam nabrojali.