a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Najbolje banje u Srbiji

Najbolje banje u Srbiji

Banje se često povezuju sa lečenjem, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Sve se više usmeravaju ka kreiranju sadržaja koje mogu koristiti potpuno zdravi ljudi, u cilju relaksacije. Trenutno imamo preko 40 registrovanih banja, od kojih su neke više, a neke manje razvijene. U nastavku pogledajte koje su to najbolje banje u Srbiji i šta sve nude, pa vas možda podstaknu da i sami istražite lepote neke od njih.

 

1. Banja Vrdnik – između Beograda i Novog Sada

Ova vazdušna banja leči reumu, deformitete kičme i sportske povrede. Specijalna bolnica za rehabilitaciju ima nekoliko bazena, saunu, fitnes salu, kongresnu salu za skupove. Posetioci posebno uživaju u podvodnoj masaži.

Banja Vrdnik

2. Banja Vrujci – 30km od Valjeva

Temperatura lekovite vode Banje Vrujci iznosi 28ºC, a indikacije za njeno korišćenje su reuma, očna oboljenja, kožne bolesti, anemija, psihički problemi i hipertenzija.

U ponudi banje su zatvoreni bazen, otvoreni bazen sa toboganima, spa centar, 4 teniska terena i sala za bilijar.

Banja Vrujci

3. Banja Ždrelo – 10km od Petrovca na Mlavi

Voda u Banji Ždrelo ima lekovita dejstva na kožna oboljenja, digestivni trakt, reumatizam i posttraumatska oboljenja.

Tokom cele godine voda zadržava temperature od 40ºC, što predstavlja poseban užitak u hladnim danima, kad se turisti mogu kupati u otvorenom bazenu ispunjenom toplom vodom.

U okolini se nalaze Homoljske planine, brojni manastiri i Gornjačka klisura.

Banja Ždrelo

4. Banja Junaković – u blizini Apatina

Banja Junaković je namenjena lečenju reumatoloških i ginekoloških problema. Osim otvorenih bazena, ovde postoje i teren za odbojku na pesku, kao i kuglana.

Banja Junakovic

5. Banja Kanjiža – 120km od Novog Sada

Temperatura lekovite vode je u rasponu 50-72ºC, i pogodna je za lečenje reumatskih oboljenja, oštećenja perifernog i centralnog nervnog sistema, i koštanih povreda.

Posetioci Banje Kanjiža mogu uživati u zatvorenim bazenima i sauni, a na raspolaganju su im i sportska hala, teniski tereni i teretana.

Banja Kanjiza

6. Banja Koviljača – blizu Loznice i granice sa BiH

U Banji Koviljači se najčešće javljaju oni koji imaju problema sa diskus hernijom, sterilitetom, osteoporozom, mišićnim oboljenjima ili reumom.

Za one koji žele da se relaksiraju, u ponudi hotela Royal Spa postoji izvrstan spa centar sa hidromasažnim bazenima i saunama.

Banja Koviljača

7. Bukovička Banja – Aranđelovac

Bukovička Banja raspolaže sa pet izvora tople i hladne vode, koje se koriste prvenstveno kod dijabetesa (specijalizovani su za dečiji dijabetes), bolesti želuca, dvanaestopalačnog creva, jetre, žuči, urinarnog trakta, ali i reume.

Pošto se nalazi u samom Aranđelovcu, turistima može biti posebno atraktivan akva park hotela Izvor, ogroman park sa skulpturama – muzej na otvorenom, kao i obližnja pećina Risovača ili planina Bukulja, do koje se može stići turističkim vozićem.

Bukovička Banja

8. Vranjska Banja – 12km od Vranja

Vranjska Banja ima najtopliju vodu u Evropi. Temperatura vode iznosi 96ºC, dok na pojedinim mestima izbija pregrejana para temperature i po 110ºC. Ova lekovita voda je odlična za posttraumatska stanja, reumu, neurološka, ginekološka oboljenja i kožne bolesti.

Turisti ovde mogu obići kuću Bore Stankovića, hamam, kao i Izom – vizantijski grad.

Vranjska Banja

9. Vrnjačka Banja – 23km od Kraljeva

Kad nas neko pita za najbolje banje u Srbiji, uglavnom nam prvo na pamet padne Vrnjačka Banja. Ima sedam izvora hladne i tople vode do 36ºC, koje se najčešće koriste za lečenje dijabetesa, reume i bolesti abdomena.

Turistima je na raspolaganju raznovrstan smeštaj – od privatnog smeštaja u kućama, preko vila i hotela, do Specijalne bolnice „Merkur“ u sklopu kojeg je i sjajan spa centar Fons Romanus.

Solaris resort u okviru svog kompleksa ima biodesign bazen, kao i retke tretmane garra rufa ribicama.

Turistička ponuda je zaista bogata, i obuhvata brojne otvorene i zatvorene bazene, spa centre, kongresne sale, sportske sale, fontane, parkove i raznovrsne manifestacije tokom čitave godine.

Vrnjačka Banja

10. Niška Banja – 9km od Niša

Niška Banja je najpogodnija za tretiranje kardiovaskularnih, plućnih i zaraznih bolesti. Zbog neposredne blizine Niša, turisti imaju priliku da posete atrakcije poput Medijane, Ćele kule, Niške tvrđave i još mnogo toga.

Niška Banja

11. Ovčar Banja – 18km od Čačka

Smeštena je u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, i u neposrednoj blizini velikog broja manastira. Lekovita voda ove banje je pogodna za reumatske bolesti, kožne bolesti i nervne poremećaje.

Ovčar Banja

12. Prolom Banja – 23km od Kuršumlije

Lekovita voda Prolom Banje je najadekvatnija za lečenje bolesti bubrega i želuca, a pomaže i kod problema sa varenjem.

U hotelu Radan se posetioci mogu podvrgnuti balneoterapiji, elektroterapiji ili hidroterapiji.

U neposrednoj blizini je čuvena atrakcija Đavolja varoš.

Prolom Banja

 

13. Ribarska Banja – 34km od Kruševca

Specijalna bolnica „Ribarska Banja“ u svojim tretmanima koristi lekovitu vodu sa šest izvora, temperature do 41,5ºC. Ovde se najčešće leče oboleli od ortopedskih i degenerativnih bolesti.

Spa centar ima odlične hidromasažne bazene, slane sobe, parno kupatilo i fitnes centar. Banjom prolazi i turistički vozić „Trucko“, koji prevozi turiste kroz šumovite predele do etno sela „Srndalje“ na vrhu brda.

Ribarska Banja

14. Sijarinska Banja – u blizini Leskovca

U Sijarinskoj Banji ima čak 18 izvora, i temperatura pojedinih ide i do 78ºC. Zbog velikog broja izvora čiji se hemijski sastav razlikuje, ovde se leči širok spektar bolesti. Ono što je posebno interesantno turistima su vreli gejziri koji dostižu visinu do 8 metara.

Sijarinska Banja

15. Sokobanja – 30km od Aleksinca

Sokobanja je proglašena za vazdušnu banju zbog svog geografskog položaja. Nalazi se na oko 400m nadmorske visine, okružena planinama Rtanj, Ozren, Leskovik i Devica. Ima šest mineralnih izvora temperature do 52ºC. Pogodni su za lečenje astme, anemije, psihičkih i ortopedskih problema.

Obiluje turističkim lokalitetima poput Sokograda, Lepterije, Bovanskog jezera, vrela Moravice, a značajni su i turski hamam, Sokoterme i akva park Podina.

Sokobanja

 

Smatrate li da još neka banja treba da se svrsta u najbolje banje u Srbiji?