Najbolje banje u Srbiji

Najbolje banje u Srbiji

Banje se često povezuju sa lečenjem, ali to ne mora uvek da bude slučaj. Sve se više usmeravaju ka kreiranju sadržaja koje mogu koristiti potpuno zdravi ljudi, u cilju relaksacije. Trenutno imamo preko 40 registrovanih banja, od kojih su neke više, a neke manje razvijene. U nastavku pogledajte koje su to najbolje banje u Srbiji i šta sve nude, pa vas možda podstaknu da i sami istražite lepote neke od njih.

 

1. Banja Vrdnik – između Beograda i Novog Sada

Ova vazdušna banja leči reumu, deformitete kičme i sportske povrede. Specijalna bolnica za rehabilitaciju ima nekoliko bazena, saunu, fitnes salu, kongresnu salu za skupove. Posetioci posebno uživaju u podvodnoj masaži.

Banja Vrdnik

2. Banja Vrujci – 30km od Valjeva

Temperatura lekovite vode Banje Vrujci iznosi 28ºC, a indikacije za njeno korišćenje su reuma, očna oboljenja, kožne bolesti, anemija, psihički problemi i hipertenzija.

U ponudi banje su zatvoreni bazen, otvoreni bazen sa toboganima, spa centar, 4 teniska terena i sala za bilijar.

Banja Vrujci

3. Banja Ždrelo – 10km od Petrovca na Mlavi

Voda u Banji Ždrelo ima lekovita dejstva na kožna oboljenja, digestivni trakt, reumatizam i posttraumatska oboljenja.

Tokom cele godine voda zadržava temperature od 40ºC, što predstavlja poseban užitak u hladnim danima, kad se turisti mogu kupati u otvorenom bazenu ispunjenom toplom vodom.

U okolini se nalaze Homoljske planine, brojni manastiri i Gornjačka klisura.

Banja Ždrelo

4. Banja Junaković – u blizini Apatina

Banja Junaković je namenjena lečenju reumatoloških i ginekoloških problema. Osim otvorenih bazena, ovde postoje i teren za odbojku na pesku, kao i kuglana.

Banja Junakovic

5. Banja Kanjiža – 120km od Novog Sada

Temperatura lekovite vode je u rasponu 50-72ºC, i pogodna je za lečenje reumatskih oboljenja, oštećenja perifernog i centralnog nervnog sistema, i koštanih povreda.

Posetioci Banje Kanjiža mogu uživati u zatvorenim bazenima i sauni, a na raspolaganju su im i sportska hala, teniski tereni i teretana.

Banja Kanjiza

6. Banja Koviljača – blizu Loznice i granice sa BiH

U Banji Koviljači se najčešće javljaju oni koji imaju problema sa diskus hernijom, sterilitetom, osteoporozom, mišićnim oboljenjima ili reumom.

Za one koji žele da se relaksiraju, u ponudi hotela Royal Spa postoji izvrstan spa centar sa hidromasažnim bazenima i saunama.

Banja Koviljača

7. Bukovička Banja – Aranđelovac

Bukovička Banja raspolaže sa pet izvora tople i hladne vode, koje se koriste prvenstveno kod dijabetesa (specijalizovani su za dečiji dijabetes), bolesti želuca, dvanaestopalačnog creva, jetre, žuči, urinarnog trakta, ali i reume.

Pošto se nalazi u samom Aranđelovcu, turistima može biti posebno atraktivan akva park hotela Izvor, ogroman park sa skulpturama – muzej na otvorenom, kao i obližnja pećina Risovača ili planina Bukulja, do koje se može stići turističkim vozićem.

Bukovička Banja

8. Vranjska Banja – 12km od Vranja

Vranjska Banja ima najtopliju vodu u Evropi. Temperatura vode iznosi 96ºC, dok na pojedinim mestima izbija pregrejana para temperature i po 110ºC. Ova lekovita voda je odlična za posttraumatska stanja, reumu, neurološka, ginekološka oboljenja i kožne bolesti.

Turisti ovde mogu obići kuću Bore Stankovića, hamam, kao i Izom – vizantijski grad.

Vranjska Banja

9. Vrnjačka Banja – 23km od Kraljeva

Kad nas neko pita za najbolje banje u Srbiji, uglavnom nam prvo na pamet padne Vrnjačka Banja. Ima sedam izvora hladne i tople vode do 36ºC, koje se najčešće koriste za lečenje dijabetesa, reume i bolesti abdomena.

Turistima je na raspolaganju raznovrstan smeštaj – od privatnog smeštaja u kućama, preko vila i hotela, do Specijalne bolnice „Merkur“ u sklopu kojeg je i sjajan spa centar Fons Romanus.

Solaris resort u okviru svog kompleksa ima biodesign bazen, kao i retke tretmane garra rufa ribicama.

Turistička ponuda je zaista bogata, i obuhvata brojne otvorene i zatvorene bazene, spa centre, kongresne sale, sportske sale, fontane, parkove i raznovrsne manifestacije tokom čitave godine.

Vrnjačka Banja

10. Niška Banja – 9km od Niša

Niška Banja je najpogodnija za tretiranje kardiovaskularnih, plućnih i zaraznih bolesti. Zbog neposredne blizine Niša, turisti imaju priliku da posete atrakcije poput Medijane, Ćele kule, Niške tvrđave i još mnogo toga.

Niška Banja

11. Ovčar Banja – 18km od Čačka

Smeštena je u Ovčarsko-Kablarskoj klisuri, i u neposrednoj blizini velikog broja manastira. Lekovita voda ove banje je pogodna za reumatske bolesti, kožne bolesti i nervne poremećaje.

Ovčar Banja

12. Prolom Banja – 23km od Kuršumlije

Lekovita voda Prolom Banje je najadekvatnija za lečenje bolesti bubrega i želuca, a pomaže i kod problema sa varenjem.

U hotelu Radan se posetioci mogu podvrgnuti balneoterapiji, elektroterapiji ili hidroterapiji.

U neposrednoj blizini je čuvena atrakcija Đavolja varoš.

Prolom Banja

 

13. Ribarska Banja – 34km od Kruševca

Specijalna bolnica „Ribarska Banja“ u svojim tretmanima koristi lekovitu vodu sa šest izvora, temperature do 41,5ºC. Ovde se najčešće leče oboleli od ortopedskih i degenerativnih bolesti.

Spa centar ima odlične hidromasažne bazene, slane sobe, parno kupatilo i fitnes centar. Banjom prolazi i turistički vozić „Trucko“, koji prevozi turiste kroz šumovite predele do etno sela „Srndalje“ na vrhu brda.

Ribarska Banja

14. Sijarinska Banja – u blizini Leskovca

U Sijarinskoj Banji ima čak 18 izvora, i temperatura pojedinih ide i do 78ºC. Zbog velikog broja izvora čiji se hemijski sastav razlikuje, ovde se leči širok spektar bolesti. Ono što je posebno interesantno turistima su vreli gejziri koji dostižu visinu do 8 metara.

Sijarinska Banja

15. Sokobanja – 30km od Aleksinca

Sokobanja je proglašena za vazdušnu banju zbog svog geografskog položaja. Nalazi se na oko 400m nadmorske visine, okružena planinama Rtanj, Ozren, Leskovik i Devica. Ima šest mineralnih izvora temperature do 52ºC. Pogodni su za lečenje astme, anemije, psihičkih i ortopedskih problema.

Obiluje turističkim lokalitetima poput Sokograda, Lepterije, Bovanskog jezera, vrela Moravice, a značajni su i turski hamam, Sokoterme i akva park Podina.

Sokobanja

 

Smatrate li da još neka banja treba da se svrsta u najbolje banje u Srbiji?