Sauna – da ili ne?

Da li treba ići u saunu? Da li je zdravo ići u saunu? Da li se u sauni mršavi? Ova pitanja se postavljaju svakodnevno, ali odgovore je teško dobiti s’ obzirom na razlićita iskustva tokom poseta saunama.

Ako želite da smanjite unutrašnju napetost i da se oslobodite stresa, onda je sauna dobar izbor. Boravak u sauni poboljšava cirkulaciju i pomaže u borbi sa nečistom kožom. Ona čisti, podmlađuje kožu i pomaže pri izbacivanju toksina iz tela. Istraživanja su pokazala da boravak u sauni smanjuje lučenje adrenalina i da smanjuje osećaj bola pa se preporučuje kod stanja koja prate hronični bolovi kao što su bolovi u leđima, zglobovima i mišićima. Izloženost hladnoj vodi nakon upotrebe saune utiče na pozitivno na imuni sistem. Pomaže kod smanjenog apetita, depresije i hroničnog umora.

Važno je znati da saunu treba da koriste osobe koje nemaju Sauna_2problema sa zdravljem. Ne preporučuje se preterana upotreba saune. Svakako da preterana upotreba ne može da godi ni zdravim osobama. Izlaganje visokoj temperaturi predstavlja stres za organizam. Svaka bolest ima drugačiju istoriju, pa je neophodno da se posvetujete sa lekarom pre upotrebe saune jer postoje stanja u kojima ne bi smeli da koristiti saunu.

Pre upotrebe saune morate biti svesni činjenice da svaki ulazak u saunu nosi sa sobom određene rizike. Može se desiti da dođe do sledećih problema:

  • iscrpljivanja organizma zbog toplote
  • dehidratacije
  • ozbiljnih poremećaja elektrolita u organizmu

Telo dolazi do elektrolita unošenjem hrane i pića. Manjak elektrolita u telu dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema. Elektoliti iz tela se najviše gube tokom povraćanja i proliva. Fizičke aktivnosti zbog kojih se telo znoji takođe dovode do smanjivanja elektrolita u telu. Gladovanje takođe ima istu posledicu. Potrebno je znati sledeće stvari kada koristite saunu:

  1. Uvek se prvo istuširajte pa uđite u saunu.
  2. U saunu ne idite sa punim stomakom ili kada ste gladni.
  3. Pre saune se ne piju alkoholna pića.
  4. U sauni je potreban peškir.
  5. Na donjoj klupi učinak će biti slabiji. Na najvišim klupama morate da vodite računa o vremenu koje tamo provodite jer je glava izložena visokoj toploti. Ne treba da preterujete jer može da bude opasno po zdravlje.
  6. Nikad nemojte ležati na najvišoj klupi odmah pred odlazak iz saune.
  7. Preporučuje se tuširanje hladnom vodom jer se uklanjaja znoj sa kože i pospešuje cirkulaciju.

Na vama je da osetite da li sauna prija vašem organizmu i u kojoj meri. Svakako da postoje mnoge pozitivne i negativne strane saune, pa ukoliko želite da odete, prvo se informišite o svemu.