Pastrmka na dva načina
Pastrmku je moguće spremati na više načina, potrebno je samo malo kulinarskog umeća i jelo će oduševiti i vas i vaše ukućane ili prijatelje. Evo recepata za spremanje pastrmke.
1. Jedan od načina je prženje pastrmke sa dodatkom sosa.
Potrebno je:
- dve očišćene i sveže pastrmke
- 150 gr maslina
- dva čena belog luka
- čaša belog vina
- malo peršuna
- so
- brašno
- ulje
Pastrmke je potrebno prvo posliti iznutra i ostaviti da odstoje nekoliko minuta. Pomešajte sitno iseckane masline i peršun i na kraju dodajte vino. Nakon toga pastrmku uvaljajte u brašno i stavite da se prži. Kada se isprži jedna strana, okrenite je na drugu stanu i dodajte sos. Neka se prži par minuta u sosu. Na kraju dodajte sitno iseckan beli luk. Uz pastrmku poslužiti bareni kropmir ili bareno povrće. Ne zaboravite i limun. Limun je poznat dodatak uz ribu.
2. Drugi način je pečenje pastrmke u rerni.
Ovaj način je lakši od prethodnog. Pastrmka peče u rerni i nema jakog mirisa kao tokom prženja.
- dve očišćene i sveže pastrmke
- čaša belog vina
- prezla
- pola limuna
- so
- brašno
- ulje
Pastrmka se dobro posoli i uvalja u prezlu, zatim se poređa u pleh. Belo vina se sipa preko pastrmke i stavi u zagrejanu rernu. Na pola pečenja se sipa sok od limuna u pleh preko pastrmke. Servira se sa krompirom ili barenim povrćem.
Prijatno!