a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Kako ublažiti fleke od bubuljica

Iako je ta dosadna bubuljica koju ste dirali odavno prošla, a tamno-ljubičasta/crvena/braon fleka ne odustaje, postoje načini da je ublažite i sprečite naredne ‘nesrećne slučajeve’. Fleke od akni su rezultat zapaljenja u dermisu (unutrašnji deo kože) što izaziva da koža proizvodi ćelije pigmenta i, nažalost, takvi ožiljci mogu postojati mesecima. Zbog toga i postoji prvo i osnovno pravilo kada su bubuljice u pitanju, a to je da ih ne diramo uopšte, ali uopšte, dok se ne pojavi beli vrh. Tek tada je dozvoljeno blago je stisnuti, i to ne golim prstima, nego tuferima.

Čak iako niste tip koji izgubi pojam o vremenu dok ‘maltretira’ svojukožu pred ogledalom, ožiljci od akni su ponekad neizbežni usled rastezanja tkiva kože iznutra. Važno je preduzeti korake koji će pomoći da fleke blede i zaceljuju brže, a da bi vam koža bila čistija i ten ujednačeniji. Ožiljci od akni zapravo mogu biti u vidu rupica, neravnina na koži i post-inflamatorna hiper-pigmentacija, odnosno fleka o kojim govorimo.

Evo nekoliko saveta za prevenciju i ublažavanje fleka nastalih usled bubuljica:

  • Redovno, svakoga dana, nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Kada je problematična, osetljiva koža izložena dnevnoj svetlosti, UV zraci mogu stimulisati ćelije melanina – čak i kada je napolju oblačno – i učiniti fleku tamnijom, crvenijom i dugotrajnijom. Zaštitni faktor u vašoj dnevnoj kremi će štititi oštećene ćelije kože od štetnih UV zraka, dozvoljavajući ožiljcima da zacele kako treba i da se taj deo kože oporavi. Dakle, pronađite kremu koja odgovara vašoj koži sklonoj aknama, a da sadrži zaštitni faktor. Budite dosledni!
  • Screen-shot-2013-05-01-at-1.31.41-PMRadite blagi piling. Koristeći redovno sredstva za eksofijaciju ( glikolna kiselina, salicilna kiselina, enzimi i pilinzi) pospešićete rast novih ćelija koje će činiti novi, zdrav, blistav sloj kože, a ukloniti oštećene ćelije ožiljaka. Međutim, u ovom procesu treba biti nežan i umeren, jer je tkivo zahvaćeno ožiljcima jako osetljivo, a ne želimo da izazovemo još veća zapaljenja i štetu. Pilinge je dovoljno raditi dva puta nedeljno, a postoje i nežni gelovi za svaki dan, koji usebi sadrže i čestice u svojstvu pilinga. Takođe, možete sami napraviti odličan prirodni piling od 3 jednostavna sastojka – šećer, med i cimet. Puna kašičica meda će biti dovoljna, kašičica cimeta i puna kašičica šećera, po mogućstvu braon. Pomešati, ali ne preterano kako se šećer ne bi potpuno otopio i izgubio svojstvo pilinga. Nanestite na lice (možete ga i ostaviti da deluje desetak- petnaest minuta), utrljajte blagim kružnim pokretima, nalik na masažu, i isperite mlakom vodom.
  • Koristite umirujuće, anti-inflamatorne proizvode. Treba, dakle, umiriti i zaceliti upaljene delove kože tj. ožiljke, kako bi što pre zecelili. koristite proizvode sa sledećim sastojcima: beli čaj i zeleni čaj – anti-inflamatorni antioksidansi; koren sladića tj. njegov ekstrakt – pomaže pri zaceljivanju rana i bori se sa bakterijama, gljivicama i virusima. Možete potražiti i kreme koje imaju i svojstvo izbeljivanja, ali pažljivo čitajte uputstva i konsultujte se sa dermatologom da li je vaša koža kandidat za takvu kremu.
  • Nanosite limunov sok. Ovo je stavka u kojoj takođe treba biti umeren. O blagodetima limuna smo već pisali ovde , ali evo još jedne kućne primene. Limunov sok nanesite tuferom ili čistim prstom na flekicu, ostavite da deluje dvadesetak minuta i isperite. Ovo nije preporučljivo ukoliko nakon toga izlazite na sunce. Dakle, radite to uveče i ujutru kada znate da ćete dan provesti kod kuće. A zaštitni faktor, našu prvu stavku, u svakom slučaju ne preskačite.

acne-scars

Dodatni savet: Kao prva pomoć za štetu izazvanu bubuljicom, uzmite kockicu leda i držite na ciljanom mestu. Možete kockicu leda uviti u ubrus, pa prisloniti, kako vam ne bi lila voda niz ruku i kako biste lakše držali ‘oblogu’. Led će ublažiti trenutno crvenilo, otok i hiper-pigmentaciju.

Mora se ponoviti stvar koja nejznačanije utiče na veličinu, intenzitet i dugotrajnost fleka usled bubuljica, a to je – ne dirati bubuljice dok potpuno ne sazru, a čak i tada izuzetno nežno postupati sa njima! Poštedite sebe veće štete, koju možete izbeći samo ukoliko preskočite dugo zagledanje u ogledalu na jakom svetlu i obuzdate nemirne prste. Zdravka vam priča iz iskustva. Ne uzurpirajte svoju kožu i ovim koracima joj pomozite da se brže oporavi od eventualnih oštećenja.