Kako ublažiti fleke od bubuljica

Iako je ta dosadna bubuljica koju ste dirali odavno prošla, a tamno-ljubičasta/crvena/braon fleka ne odustaje, postoje načini da je ublažite i sprečite naredne ‘nesrećne slučajeve’. Fleke od akni su rezultat zapaljenja u dermisu (unutrašnji deo kože) što izaziva da koža proizvodi ćelije pigmenta i, nažalost, takvi ožiljci mogu postojati mesecima. Zbog toga i postoji prvo i osnovno pravilo kada su bubuljice u pitanju, a to je da ih ne diramo uopšte, ali uopšte, dok se ne pojavi beli vrh. Tek tada je dozvoljeno blago je stisnuti, i to ne golim prstima, nego tuferima.

Čak iako niste tip koji izgubi pojam o vremenu dok ‘maltretira’ svojukožu pred ogledalom, ožiljci od akni su ponekad neizbežni usled rastezanja tkiva kože iznutra. Važno je preduzeti korake koji će pomoći da fleke blede i zaceljuju brže, a da bi vam koža bila čistija i ten ujednačeniji. Ožiljci od akni zapravo mogu biti u vidu rupica, neravnina na koži i post-inflamatorna hiper-pigmentacija, odnosno fleka o kojim govorimo.

Evo nekoliko saveta za prevenciju i ublažavanje fleka nastalih usled bubuljica:

  • Redovno, svakoga dana, nanosite kremu sa zaštitnim faktorom. Kada je problematična, osetljiva koža izložena dnevnoj svetlosti, UV zraci mogu stimulisati ćelije melanina – čak i kada je napolju oblačno – i učiniti fleku tamnijom, crvenijom i dugotrajnijom. Zaštitni faktor u vašoj dnevnoj kremi će štititi oštećene ćelije kože od štetnih UV zraka, dozvoljavajući ožiljcima da zacele kako treba i da se taj deo kože oporavi. Dakle, pronađite kremu koja odgovara vašoj koži sklonoj aknama, a da sadrži zaštitni faktor. Budite dosledni!
  • Screen-shot-2013-05-01-at-1.31.41-PMRadite blagi piling. Koristeći redovno sredstva za eksofijaciju ( glikolna kiselina, salicilna kiselina, enzimi i pilinzi) pospešićete rast novih ćelija koje će činiti novi, zdrav, blistav sloj kože, a ukloniti oštećene ćelije ožiljaka. Međutim, u ovom procesu treba biti nežan i umeren, jer je tkivo zahvaćeno ožiljcima jako osetljivo, a ne želimo da izazovemo još veća zapaljenja i štetu. Pilinge je dovoljno raditi dva puta nedeljno, a postoje i nežni gelovi za svaki dan, koji usebi sadrže i čestice u svojstvu pilinga. Takođe, možete sami napraviti odličan prirodni piling od 3 jednostavna sastojka – šećer, med i cimet. Puna kašičica meda će biti dovoljna, kašičica cimeta i puna kašičica šećera, po mogućstvu braon. Pomešati, ali ne preterano kako se šećer ne bi potpuno otopio i izgubio svojstvo pilinga. Nanestite na lice (možete ga i ostaviti da deluje desetak- petnaest minuta), utrljajte blagim kružnim pokretima, nalik na masažu, i isperite mlakom vodom.
  • Koristite umirujuće, anti-inflamatorne proizvode. Treba, dakle, umiriti i zaceliti upaljene delove kože tj. ožiljke, kako bi što pre zecelili. koristite proizvode sa sledećim sastojcima: beli čaj i zeleni čaj – anti-inflamatorni antioksidansi; koren sladića tj. njegov ekstrakt – pomaže pri zaceljivanju rana i bori se sa bakterijama, gljivicama i virusima. Možete potražiti i kreme koje imaju i svojstvo izbeljivanja, ali pažljivo čitajte uputstva i konsultujte se sa dermatologom da li je vaša koža kandidat za takvu kremu.
  • Nanosite limunov sok. Ovo je stavka u kojoj takođe treba biti umeren. O blagodetima limuna smo već pisali ovde , ali evo još jedne kućne primene. Limunov sok nanesite tuferom ili čistim prstom na flekicu, ostavite da deluje dvadesetak minuta i isperite. Ovo nije preporučljivo ukoliko nakon toga izlazite na sunce. Dakle, radite to uveče i ujutru kada znate da ćete dan provesti kod kuće. A zaštitni faktor, našu prvu stavku, u svakom slučaju ne preskačite.

acne-scars

Dodatni savet: Kao prva pomoć za štetu izazvanu bubuljicom, uzmite kockicu leda i držite na ciljanom mestu. Možete kockicu leda uviti u ubrus, pa prisloniti, kako vam ne bi lila voda niz ruku i kako biste lakše držali ‘oblogu’. Led će ublažiti trenutno crvenilo, otok i hiper-pigmentaciju.

Mora se ponoviti stvar koja nejznačanije utiče na veličinu, intenzitet i dugotrajnost fleka usled bubuljica, a to je – ne dirati bubuljice dok potpuno ne sazru, a čak i tada izuzetno nežno postupati sa njima! Poštedite sebe veće štete, koju možete izbeći samo ukoliko preskočite dugo zagledanje u ogledalu na jakom svetlu i obuzdate nemirne prste. Zdravka vam priča iz iskustva. Ne uzurpirajte svoju kožu i ovim koracima joj pomozite da se brže oporavi od eventualnih oštećenja.