Detoksikacija organizma – 6 svakodnevnih navika! (+video)

Da se ne lažemo –  naš organizam je sposoban samostalno da se oslobađa toksina, osim u slučaju bolesti, naravno. Ne postoje čudotvorni napici ili režimi koji će napraviti preokret u vašem telu za dva dana oslobodivši ga svega nepoželjnog i pružiti mu poželjne nutritijente. To jednostavno nije potrebno, makar ne u meri u kojoj nam nameće novi talas nauke o nutriciji i čitava industrija pomodarskih `slim-fit-skinny-bio-natural-4daydetox-leči sve` napitaka.

Ono što možete uraditi da se osećate bolje i da pomognete svom telu u boljem obavljanju prirodno predodređenih funkcija, jeste ga da osluškujete, negujete i volite. Narednih 6 stavki bi trebalo da vam prijaju i da postanu sastavni deo vašeg dana ili makar da izaberete nekoliko koje možete ispoštovati sa zadovoljstvom. Ne mogu da škode, a vaš organizam će ceniti svaki vaš trud ma koliki on bio.

  • Probudite vaš organizam na zdrav i koristan način primenivši savet ok kom smo već pisali, a to je čaša mlake vode sa sokom od pola limuna. Više možete pročitati ovde.
  • Dobro se oznojite! Brza kardio sesija pri kojoj se dobro oznojite, osim što pomaže pri gubljenju kilograma, čini da kroz taj znoj izbacite toksine iz organizma. Naročito je dobro ako možete sebi povremeno da priuštite odlazak u saunu. Ako to uradite nakon treninga, dupliraćete pozitivne efekte znojenja i osloboditi telo nepotrebnih materija, a i opustiti se nakon napornog treninga.
  • Jedite puno plodova – voće i povrće! Ako je vaša ishrana zdrava, sa dosta neobrađenih i prirodnih namirnica, a takva ishrana uključuje puno voća i povrća – to je sjajan način da obradujete svoj organizam svakoga dana. Unostite crveno bobičasto voće, jagode, grožđe, višnje, zatim zelenu salatu, kupus, cveklu, đumbir i hleb od celog zrna pšenice, jer ove namirnice dobro utiču na rad jetre i bubrega, a i nije ih teško kombinovati svakodnevno.
  • Probajte određene joga vežbe! Joga vežbe uvijanja pokreću čitavo telo. Vaš digestivni trakt i svi unutrašnji organi izvlače koristi iz tih pokreta uvijanja, koji dovode vaše telo u položaje na koje nije naviklo. Gradite svoju unutrašnju toplotu kroz uvijanje, izvijanje i vežbe snage. U narednom video vam dajemo primer kraćeg treninga.    https://www.youtube.com/watch?v=BvN_KRcweL0

  • Pripremajte obroke kod kuće! Obroci u restoranima? Ah, divno je kada vam neko pripremi i prinse vaše omiljeno jelo, ali restoranski i obroci iz kioska/pekare treba da predstavljaju povremenu poslasticu ili nužno zlo. Kuvajte kod kuće da biste imali kontrolu nad namirnicama koje unosite, kako biste bili sigurni da su korisne, sveže i da bi koristile i vašem telu, a ne samo umu kao trenutno zadovoljstvo.
  • Pijte zeleni čaj! Potrudite se da poneku kafu zamenite šoljom zelenog čaja. On vam je bolji prijatelj. Bogat je katehinima (prirodni antioksidans) koji ubrzavaju rad jetre i pospešuju lučenje enzima zaduženih za detoksikaciju. Nemojte se nalivati kafom! Neka vaš dan prođe sa dve kafe, 2, 3 šolje čaja i nekoliko čaša vode.

Bavite se svojim telom na više polja, ne samo onim što se vidi spolja. Krenite od zdravog organizma, preko dostojnog tela, do bogatog uma i osmeha zadovoljstva.