sveže povrće

Kako čuvati voće i povrće?

Svi verovatno već znate da je preporučeni dnevni unos voća i porvrća minimum 5 porcija. To ne predstavlja toliki problem ukoliko živite sami ili sa partnerom, ali kako izvesti to kada imate veliku porodicu? Kako svakoga dana snabdeti čitavu mnogobrojnu, porodicu svežim vlaknima i vitaminima, prirodnim šećerom i drugim korisnim sastojcima voća i povrća? Jer to je puno hrane koja treba da se drži u kući i frižideru, a većina nas jednostavno nema toliko prostora. Postoje ljudi koji ne jedu dovoljno ovih namirnica baš iz razloga ,,nemam ga gde, će da mi se ubuđa”, ali to nije rešenje i dovoljan izgovor. Svi znamo koliko je taj deo ishrane značajan za naše zdravlje.

Da biste sačuvali ono najbolje od svog voća i povrća, morate znati gde i kako ih skladištiti. Otkrićemo vam nekoliko tajni:

– Prva stvar koju treba da imate na umu je da ne treba da perete voće i povrće čim ga kupite, odnosno donesete kući. Operite ih malo pre nego sto nameravate da ih konzumirate. Razlog za to je što kapi vode koje ostaju na namirnicama nakon pranja, čine da one trule. dakle, najblji način je da svaki komad operete tik pre nego ga pojedete ili pripremite za dalje kuvanje.

– Druga važna stvar je- ukoliko ste navikli da voće kupujete svakoga dana, a ne jednom za čitavu nedelju, i pritom ga držite van frižidera, trebalo bi ga staviti van domašaja sunčeve svetlosti. Držite ga namračnom mestu, u otvorenoj plastičnoj kesi ili činiji, kako bi ostalo sveže.

– Takođe, voće i povrće se u frižideru treba držati odvojeno, u različitim posudama. Ako ih držite zajedno, proizvodiče etilen, koji čini da se te namirnice pokvare. Namirnice koje proizvode najviše etilena su jabuke, banane, kajsije i paradajz. Jedna dodatna napomena- ukoliko ste kupili voće i povrće koje nisu sasvim sazreli, stavite ih u činiju sa nekim od prethodno pomenutih namirnica i sazreće vrlo brzo.

images (1)

– I još jedan savet koji smo pokupili od prodavca na lokalnoj pijaci: uvek skidajte liske sa sargarepe, jer tako one duže ostaju sveže. Liske ”kradu” vodu sargarepi, zato ih otkinite čim ih kupite.

Zapamtite, najskuplje voće i povrće je ono koje ste platili, ali bacili, jer se pokvarilo. Naši saveti će vam svakako pomoći da izbegnete bacanje plaćene hrane. isprobajte ih i napiši te nam iskustva.