Zdravi obroci za ručak na poslu
Izgovor koji se stalno čuje kada se govori o sprovođenju zdravog režima ishrane je činjenica da čovek mora ići na posao, a neretko uslovi rada ne omogućavaju slobodu biranja vremena ni sadržine ručka. Istina. Ali hajde da pokušamo! Mora da postoji nekoliko minuta između 13h i 17h da smažete svoj zdrav, unapred pripremljen obrok. Krucijalno je razmišljati unapred i biti pripremljen, jer tako smanjujete šanse za padanje u iskušenja zvana preskakanje obroka i trpanje brze hrane usput. Shvatite to kao još jednam mali radni zadatak.
Nadamo se da ćete među narednim idejama obroka pronaći ono što volite i što vam se čini ne opterećujuće i zgodno za vaše uslove. U kuhinji je bitna kreativnost, stoga korigujte, miksujte, isprobajte i jedite pametno.
A sada da se bacimo na konkretne zdrave primere i vidimo šta pojesti kada ste van kuće:
- Salata od testenine, brokolija i šunke
Sjajana za pripremu unapred, ova lagana salata od testenine je puna brokolija i paprike, dok joj dimljena pileća/ćureća prsa i mladi luk daju bogat ukus. Testenina neka bude integralna, dok suhomesnato možete zameniti tunjevinom,a sve začiniti prema ličnom ukusu uz izbegavanje kaloričnih, masnih preliva i soseva. Obe varijante će biti sjajne, a sve to zajedno može preživeti dan i ostati ukusno. Potrebna vam je samo plastična posudica sa poklopcem i viljuškica.
- Salata sa jajima i celerom
2 kuvana jaja iseckati, dodati seckan celer, senf, praziluk/crveni luk, prema ukusu tucanu papriku i ako baš ne možete odoleti i želite malo jači dresing, dodajte i malo majoneza. Ovo možete pripremiti i držati u frižideru i do dva dana! Zgodno, zar ne?
Da, ovo je zgodno i ukusno, ma kako zvučalo. Kupićete pakovanje integralnih tortilja, nafilovati paradajz sosom sa željenim začinima (origano, bosiljak…) ili svežim pradajzom, liskama mladog spanaća i mocarelom. Iseckati na manje zalogaje i poređati u posudu koju ćete nositi sa sobom.
- Sendvič sa piletinom
Hleb/zemička od celog zrna pšenice, bareno belo meso, koje vam je možda ostalo od večere ili prethodnog ručka, štanglice šargarepe, listovi zelene salate i malo sosa za roštilj da začini stvar. Uvek sami sebi napravite najbolji sendvič, zar ne? Poigrajte se zdravim namirnicama i zapakujte svoj vrhunski sendvič za poneti.
- Salata od grilovane piletine i estragona
Izgrilujte pileće grudi i iseckajte. Napravite preliv od kiselog mleka, malo senfa, malo majoneza, soli, bibera i kašičice estragona. Piletini i prelivu ćete dodati seckani celer i zrna crnog grožđa presečena na pola. Drugačije, zar ne? Zdravka voli da se igra sa začinima i namirnicama, a veruje da će i vama usred napornog radnog dana prijati ovako svež i zdrav ručak.
- Pita hleb sa karijem i ćuretinom
Pita hleb ili tanke lepinjice su sjajne za sendviče kako bi izbegli višak testa. Dakle, obariti ćureće grudi (brža varijanta su pileća prsa u vidu suhomesnatog), a preliv napraviti tako što ćete pomešati jogurt, malo majoneza i karija u prahu. U to umešati seckano meso, seckanu krušku, celer, ribizle i izmrvljen badem. Niste sigurni u ovu mešavinu? Hranljiva, zdrava, zanimljiva, ukusna, laka za pripremu. Da li smo vas ubedili? Dobro, imate pravo da izbacite neki sastojak ukoliko u velikoj meri smeta vašem čulu ukusa, ali ne odustajte na prvo čitanje. Gde smo stali – tim filom napunite rasečenu lepinjicu i spremni ste. Ovaj fil/salatu možete držati 2 dana u frižideru.
Uh, ko nije ogladneo nakon ovih ideja! Ne prepustite vaš ručak slučaju, već učinite ono što je dobro za vaše zdravlje, telo i na kraju krajeva raspoloženje, jer ko voli da bude gladan?! Neka vam kolege zavide na vašim zalogajčićima i pripazite da vam pokoji ručak misteriozno ne nestane.