aplikacija

Najbolje aplikacije koje vam pomažu da počnete da živite zdravo

Zdrav život je svima imperativ i cilj, a opet kao da nam taj cilj stalno izmiče. Taman kada pomislimo da smo neku naviku usvojili, nešto nas poremeti pa se opet vratimo na staro. Nije lako promeniti se. Nije lako u već prebukiran radni dan ubaciti vreme za nove obaveze ma koliko bili svesni da nam one čine dobro.

Kako početi?

Promena režima ishrane i uvođenje termina za treniranje su samo početak, ali spisak se ne završava tu.

Kada pogledate oko sebe, a i sebe, jedino što niko ne zaboravlja i za šta uvek ima vremena je upotreba pametnih telefona. Možda baš i ovaj članak čitate na telefonu! Pa zašto onda da nam telefon ne postane lični trener?

Definitivno da nikada nije bilo jednostavnije uvesti zdrave navike nego sada, uz pomoć tehnologije. Tržište je preplavljeno brojnim aplikacijama za sve i svašta. Od aplikacija koje vas podsećaju da pijete dovoljno vode, preko onih koje mere da li smo dovoljno spavali i šetali pa do onih za vežbanje kod kuće, uz ličnog trenera, a sve to gratis.

Dodatni benefit svega toga je što svoj napredak možete da merite i pratite, pa to umnogome daje vetar u leđa i motiviše vas da idete dalje.

Hajde onda da vidimo koje su to, po mišljenju mnogih, najbolje aplikacije koje vam pomažu da živite zdravo.

TickTick – aplikacija za organizaciju

Za koga je ova aplikacija? Za ljude koji su organizovani i vole da sve drže pod kontrolom. Za one kojima je sve lakše kada je smešteno u tabele. Da ništa ne zaborave, da ništa ne preskoče.

Šta aplikacija radi? Ova jednostavna i efektna aplikacija vam omogućava da napravite raspored zadataka, obaveza i podsetnika. Na ovaj način vaš poslovni, privatni i društveni život ne moraju da trpe. TickTick je tu da vam olakša da obavite sve svoje zadatke.

iOS, Google Play

Sleep as Android

Za koga je ova aplikacija? Kao što se iz njenog naziva vidi, ovo je aplikacija za ljude koji imaju problema sa snom. Bilo da imate poteškoća da zaspite, spavate “u komadu” celu noć ili da se probudite, ovo je aplikacija za vas.

Šta aplikacija radi? Ova aplikacija vam daje mogućnost da vodite dnevnik svoga sna. Da beležite svoje spavanje: vreme, kvalitet sna, da li ste hrkali ili pričali u snu… Kada pričamo o zdravom životu, promena ishrane i vežbanje su nešto prvo što se menja, za njima je odmah kvalitetan san. Sleep as Android će vam to i omogućiti.

Google Play

Water Drink Reminder

Za koga je ova aplikacija? Za sve one koji nekako zaborave da su žedni, ili ne prepoznaju žeđ, kao i za one koji nisu sigurni koliko vode im je potrebno na dnevnom nivou.

Šta aplikacija radi? Ova aplikacija je neka vrsta dadilje za vodu, jer vam neće dozvoliti da preskočite niti jednu čašu. Ujedno, stvoriće vam naviku da vremenom sami, bez nje, pijete tečnost koja život znači. Kada je instalirate, potrebno je da unesete svoju telesnu težinu kako bi vam aplikacija odredila dovoljnu količinu tečnosti.

Google Play

Grocery Shopping List – Listonic

Za koga je ova aplikacija? Ova aplikacija je za sve, bez izuzetka. Imajte na jednom mestu sve što vam je potrebno i ubrzajte svoju kupovinu.

Šta aplikacija radi? Pored toga što vam olakšava šoping, ova aplikacija ima brdo korisnih saveta što se tiče ne samo kupovine već i štednje, čuvanja i pripreme namirnica. Dobra stvar ove aplikacije što je uvek sa vama, pa nekada ne morate da sa posla jurite kući kako biste proverili šta vam sve fali u frižideru. Samo jednik klikom, uštedećete sebi vreme.

iOS, Google Play

FitMenCook – Healthy Recipes

Za koga je ova aplikacija? Za sve one koji bi želeli da se hrane zdravo, a ne znaju kako i nemaju mnogo ideja, ova aplikacija je prava stvar.

Šta aplikacija radi? Kevin Kari, idejni tvorac, vam pokazuje kako da pripremite sebi zdrave obroke u kojima ćete uživati bez griže savesti. Recepti su organizovani po tagovima, kao npr. doručak, ili visokoproteinski, i slično. Imate pretragu po sastojcima gde unesete u polje ono što imate kod kuće, pa vam on da recept koji možete da pripremite od toga. Takođe, aplikacija ima dodatak sa šoping listom, gde unesete recept, a ona vam napravi listu namirnica koje treba da kupite. Možete da pratite unos kalorija, makronutrijenata.

iOS, Google Play

Calorie Counter & Diet Tracker by MyFitnessPal

Za koga je ova aplikacija? Bilo da želite da smršate, da se definišete, uvedete zdrave navike u svoj život ili započnete neki novi režim ishrane, ova aplikacije je za vas!

Šta aplikacija radi?  Aplikacija u sebi sadrži najveću bazu namirnica na svetu, kao i bar-kod skener koji vam očitava sastav gotove hrane iz prodavnice. Takođe, daje vam ideje kako da neke manje zdrave namirnice zamenite zdravijim, broji kalorije, mikro i makronutrijente. Ujedno, prati i koliko tečnosti unosite. Zaista mnogo opcija u jednoj aplikaciji koja vam zaista može pomoći u uvođenju zdravih navika.

iOS, Google Play

Lifesum: Food Diary, Meal Planner & Diet Tracker

Za koga je ova aplikacija? Rekli bismo da je ova aplikacija za sve koji bi da svoj plan zdravog života i zdravih navika imaju na jednom mestu.

Šta aplikacija radi? Ovo je jedna od aplikacija koja u sebi integriše nekoliko sekcija, od kojih bi svaka mogla da bude aplikacija za sebe. Plan ishrane, dnevnik obroka, brojač kalorija, unos vode, plan vežbanja. Sve je tu, vaše je samo da se pridržavate pravila, i polako, mereći i prateći napredak,  postignete svoj zacrtani cilj.

iOS, Google Play

HealthyOut – Healthy Meal Finder

Za koga je ova aplikacija? Kod kuće je lako napraviti zdrav obrok i pridržavati se pravila zdravog života. Ono što pravi problem je šta pojesti kada ste van kuće. Smartamo da je ovo aplikacija koja rešava navedeni problem.

Šta aplikacija radi? Ova aplikacija vam pronalazi restorane u vašoj okolini koji spremaju zdrava jela. Možete pretražiti hranu po kalorijskoj vrednosti, po tome da li sadrži gluten, proteine ili masti. Možete odabrati da vam pronađe restoran koji ima jela po paleo principima, ili ona koja možete jesti dok ste na nekoj popularnoj dijeti. Ova aplikacija pomaže da se pridržavate svog plana ishrane i budete siti.

iOS, Google Play

Endomondo – Running & Walking

Za koga je ova aplikacija? Ako ste rešili da se bacite na trčanje i šetnje, ovo je prava aplikacija za vas.

Šta aplikacija radi? Ne samo da možete da pratite svoj napredak u trčanju i šetnji, već i u drugim vidovima vežbanja, čak preko 60 vidova vežbanja. Pratite razdaljine koje prelazite, vreme za koje to uradite, brzinu i potrošnju kalorija… Uz ovu aplikaciju, vežbanje postaje zabavno jer svoj napredak možete lako da pratite.

iOS, Google Play

7 Minutes Workout

Za koga je ova aplikacija? Ako želite da skinete masne naslage, da se zategnete ili napravite pločice na stomaku, ovo je aplikacija za vas.

Šta aplikacija radi? Aplikacija radi po principu sedmominutnih treninga visokog intenziteta. Svaki trening se sastoji od 12 vežbi koje ćete raditi po 30 sekundi, sa pauzama od 1o sekundi između svake dve vežbe. Sve što vam je potrebno od rekvizita su stolica i zid. Trebalo bi sesije ponoviti 2 ili 3 puta, zavisi koliko vremena kada imate. Dobra strana ovih treninga je što su pravljeni i za one najzaposlenije, pa se vežbe mogu izvoditi kod kuće ili dok ste na poslu.

iOS, Google Play

Yogaia: Yoga & Mindfulness

Za koga je ova aplikacija? Ako ste ljubitelj joge a nemate slobodnog vremena za odlazak na časove ili u vašoj blizini ne psotoji studio za vežbanje, ova aplikacija je rešenje.

Šta aplikacija radi? Ovo je jedina aplikacija koja vam pruža mogućnost da uživo pratite časove joge, bez obzira na kom ste nivou. Bilo da ste totalni početnik ili da ste već iskusni, Yogaia pokriva sve nivoe i pruža vrhunsko iskustvo svim korisnicima. Pored joge, uz Yogaia aplikaciju možete da vežbate i pilates, meditaciju ili HIIT, čuvene treninge snage i visokog intenziteta.

iOS, Google Play

Lumosity: Brain Games & Cognitive Training App

Za koga je ova aplikacija? Za sve one koji su svesni da zdrav život nisu samo mišići i ishrana, već i britak i oštar um, evo aplikacije koja vam na zabavan način pomaže da istrenirate svoj mozak.

Šta aplikacija radi? Uz pomoć zabavnih edukativnih igara, Lumosity vam pomaže da poboljšate memoriju, veštine rešavanja problema, logiku, rasuđivanje… Izazovite svoj um i zabavite se uz Lumosity.

iOS, Google Play

Ove aplikacije smo odabrali na osnovu broja skidanja i ocena njihovih korisnika. Na tržištu postoji mnoštvo aplikacija koje možete naći i ispitati, i instalirati one koje se vama dopadnu i koje su za vas najbolje. Odaberite ih i neka to bude vaš prvi korak ka zdravijem načinu života i zdravijim navikama.