Kako (ne)spavanje utiče na telesnu težinu

Zvuči previše dobro da bi bilo istinito da je ponekad za vašu liniju bolje otići u krevet, nego u teretanu, ali to će zaista upaliti. Nemojte se obradovati odmah i pomisliti kako ćete u ovom tekstu naći izgovor za kišna jutra i hladne večeri kada nam nije milo uskočiti u patike i preznojiti se. Sledi nekoliko grešaka kojih možda i niste svesni, a koje možete ispraviti i time pomoći svom telu da bude poslušnije kada je telesna težina u pitanju.

Značaj dobrog sna smo pominjali i kada smo pisali o najznačajnijim navikama vrhunskih sportista, gde je rečeno kako je to jedan od krucijalnih faktora za zdrav organizam, kondiciju i uspešnost treniranja, odnosno postizanja maksimalnih rezultata. To važi i za nas obične smrtnike – one koji održavaju određenu težinu, one koji žele da skinu koji kilogram i one kojima je trening zapravo gomila obaveza koje iziskuju koncentraciju i energiju.

Pogledajmo koje greške su česte kada je spavanje u pitanju i kako one utiču na telesnu težinu.

  1. Ne možete otići na spavanje, a da ne gricnete nešto. Malo sladoleda uz omiljenu seriju u kasnim satima? Može vam se učiniti da ćete slađe zaspati, ali i najmanje zadovoljstvo te vrste može prerasti u hiljade kalorija viška na kraju nedelje. Međutim, ne treba ni ići u krajnost i krenuti u krevet dok stomak zavija – bićete podložniji da se prepustite iskušenju usred noći ili narednog dana – tako da, grickajte pametno i na vreme! Kada se javi kriza, popijte čašu vode, gricnite koji badem i nađite zanimaciju druge vrste.
  2. Umesto odlaska na trening, neumorno pritiskate opciju za odlaganje alarma – popularan snooze. Ukoliko je jutro jedino vreme kada vam prija i odgovara da vežbate, nećete uspeti da ustoličite tu naviku ukoliko po nekoliko puta svakog jutra mučite svoje telo odlaganjem ustajanja. Ukoliko hvatate sebe kako besmisleno zurite u TV ili socijalne mreže do sitnih sati, eliminišite sve to što vas odvlači od sna, smestite se na vreme, uspavajte se pozitivnik mislima i planovima i budite orni za jutarnju sesiju kvalitetnog znojenja.
  3. bad-idea-morning-sleep-text-Favim.com-270105Dovoljno dug i kvalitetan san vam nisu visoko na listi prioriteta. Ovo je oprošteno pubertetlijama i tokom studentskog života, kada mladi imaju misterioznu sposobnost da danima ne spavaju, provode se, polažu ispite, vide se sa momkom/devojkama i izvuku se samo sa malo jačim podočnjacima nego inače. Međutim, sa godinama, dobar san bi trebalo da probija na listi prioriteta zdravih navika. Istraživanja su pokazala da oni koji ne vode računa o tome koliko je sna potrebno njihovom organizmu, jedu i po nekoliko stotina kalorija više, ne samo zato što su više vremena budni, već zato što san utiče na regulaciju nivoa hormona koji su odgovorni za osećaj gladi. Ako stalno razmišljate ‘Ma spavaću za vikend’ ili ste ubedili sebe da vam je dovoljno par sati sna, možete dovesti svoje telo do toga da traži više hrane nego što mu je zapravo potrebno.
  4. San vam nije stabilan. Čak iako legnete u razumno vreme (do ponoći), može se javiti problem nestabilnog, isprekidanog sna. Ukoliko se budite nekoliko puta tokom noći, vaš organizam se stresira i veća je verovatnoća da će čuvati one masne naslage na stomaku. Prilagodite okruženje vašim potrebama poput određenih mirisa, temperature, svetlosti/mraka, odložite elektronske naprave i isključite televizor makar 20 minuta pre nego što krenete da spavate. Čitajte knjigu, a izbegavajte prejedanje i alkohol.sleep_stretch

Pokušajte da uđete u određeni ritam koji utiče da se osećate spremno za dnevne izazove, fizičku aktivnost i koji će biti u skladu sa vašom zdravom ishranom. Vaše telo će to ceniti i neće se zbunjivati stalnim promenama i kontradiktornim uputstvima koje dobija usled nekih grešaka koje vam se potkradu. Organizam će vam raditi efikasnije, čineći vašu kožu lepšom, a liniju manje podložnom oscilacijama i masnim naslagama.

Zdravka upravo pravi grešku, jer vam ovo piše nakon ponoći, a sutra je čekaju posao i trening, ali neke stvari se ipak najbolje savetuju nakon ličnog iskustva. Spavajte dugo i stabilno, a dan provedite aktivno, odmorno, koncentrisano kada treba i uvek nasmejano.