Teretana – 10 predrasuda o vežbanju

Da li imate predrasude o teretani i vežbanju? Pročitajte i saznajte da li ste pogrešili.

1. Teretana nije zdrava sredina.

Postavlja se pitanje da li je teretana bolji izbor od vežbanja u prirodi? Naravno da nije, ali to ne znači da je teretana nezdrava sredina i da ne treba vežbati u teretani. Svaka fizička aktivnost je poželjna za organizam.

2. U teretanu se ide da bi se smršalo.

U teretani možete sresti osobe koje dolaze da smanje broj kilograma, kao i osobe koje imaju savršenu kilažu i mišićnu masu. Održavanje fizičke kondicije, oblikovanje tela ili dobijanje kilograma su samo neki od razloga zbog kojih se vežba u teretani.

3. Rezultati vežbanja u teretani su odmah vidljivi.

Rezultati nisu odmah vidljivi. Vežbanje u teretani ne može da reši probleme sa kilogramima ukoliko ne vodite računa o ishrani. Takođe, ne možete da oblikujete svoje telo mesec dana pred letovanje ili neki događaj ukoliko samo krenete u teretanu.

4. Upala mišica se rešava odmaranjem.

Upala mišica je dobar znak da ste vežbe radili na pravilan način i da ste aktivirali dobre grupe mišića, međutim ako ste aktivirali mišiće i odmarate nekoliko dana efekat neće postojati. Upala mišića se rešava ponovnim vežbanjem, sto znaći da cete naviknuti mišić na vežbanje i već posle trećeg puta, bol neće postojati.

5. Ako se vežba bez tegova, efekat ne postoji.

Odgovor na ovo pitanje zavisi od toga koliko vremena nedeljno vežbate. Ako se nalazite u sjajnoj fizičkoj formi i ukoliko redovno idete na treninge, onda je sasvim normalno da vežbate sa tegovima koji nisu mali. Ukoliko ste početnik, važnije je ući u formu i naviknuti telo na vežbe celog tela, nego podizati tegove velike kilaže. To je nemoguće jer telo mora da ima snagu za podizanje tegova. Znači, teretana i tegovi ne idu obavezno zajedno.

6. Ne sme da se izostaje sa treninga.

Veoma je važno da se na trening ide odmoran, naspavan i sit jer u protivnom trening nema efekta. Kada ste umorni nije moguće pravilno odraditi trening, niti se skoncentrisati na najjednostavnije vežbe.

7. Ovi koji vežbaju dugo, znaju sve o vežbama i daće vam najbolje savete.

Nije tačno da će vam najbolje savete dati upravo te osobe, jer svaki metabolizam funkcioniše različito. U zavisnosti od toga šta želite da uradite sa svojim fizičkim izgledom, dobićete i program vežbi. U svakoj teretani radi osoba koja je stručna za programe i koja je plaćena da vas informiše o načinu rada. Na vama je da pratite vaše telo i osetite koja vam vežba prija i daje rezultate a koja ne utiče na mišić.

8. Nije preporučljivo piti vodu tokom treninga.

Tokom treninga telo se znoji i troše se kalorije. Kada organizam traži tečnost dajte mu. To ne znači da treba po svaku cenu piti vodu i kada niste žedni, ali preporučljivo je piti vodu u umerenim količinama. Voda najbolje čisti organizam. Preporučljivo je piti svakog jutra čašu mlake vode na prazan stomak sa sokom od pola limuna. Poznato je da limun štiti organizam i pomaže pri gubljenju kilograma.

9. Niste smršali nakon određenog perioda ili ste se ugojili jer niste dovoljno vežbali.

Vaga nije dobar pokazatelj vaših rezultata u teretani. Ako vežbate mesecima i vodite računa o ishrani, uporni ste i imate jasan cilj onda zaboravite vagu. Kilogrami nisu najbolji pokazatelj vašeg truda. Kada počnete da vežbate, vaše telo vremenom dobija drugačiji oblik, masti se tope a mišićna masa se povećava. Zbog toga, potrebno je da pratite liniju vašeg struka, a ne da stajete na vagu svakog dana.

10. Vežbanje u teretani je dosadno.

Dosta se odustaje od vežbanja u teretani jer je vežbanje obično individualno. Individualno vežbanje je svakako dobro za jačanje psihe i fokusiranja na vežbe pa se preporučuje. Muzika je najbolji način da se izbegne taj problem. Stavite slušalice i pustite svoju omiljenu muziku. Dokažite sebi da možete. Ako čekate druge da vas motivišu, niste mnogo postigli. Morate sami da pronađete motivaciju, jer je fizička aktinost važan deo pravilnog načina života.

Pobedite predrasude, uzmite patike i krenite. Fizička aktivnost je najvažnija za organizam i uvek će biti najbolji lek protiv svih bolesti jer ih sprečava.

Uzivajte u vežbanju, vremenom vežbanje postaje zabavno. Izbacite negativnu energiju, oblikujte telo i mislite pozitivno!