Da li treba brojati kalorije?

Preveliki unos hrane vas dovodi do neželjenih kilograma. Kalorije koje se ne potroše dovode do masnih naslaga. Genetika jeste važna, ali fizička aktivnost je važnija za vaš izgled. Najveći problem je kako održati željenu kilažu.

Ako ste počeli da idete u teretanu, hranite se zdravije i skinuli ste višak kilograma, to ne znači da će vaš rezutlat trajati večno. Potrebno je da i dalje budete fizički aktivni, jer metabolizam radi za vas, pa ćete tako sagorevati višak dnevnih kalorija i oblikovati telo. Da li brojite kalorije? Prestanite da brojite! Hranite se zdravije i češće tokom dana! Povećajte broj obroka, a smanjite količinu hrane koju unosite tokom obroka.

Veliki broj saveta i dijeta koje svakodnevno srećemo nema dobrih efekata jer se kilogrami vraćaju, a poznato je da fizička aktivnost uvek pobeđuje sve vrte dijeta. Fizička aktivnost za zdravlje i duh je definivno ključna! Problem nastaje kada se ljudi vođeni dijetama nađu u čudu kada shvate da su se izgubljeni kilogrami vratili. Dijeta nije bolji izbor od vežbanja u teretani, trčanja, vožnje bicikle ili brzog hoda.

Ukoliko ne idete u teretanu, imate suviše obaveza, radite posao koji zahteva svakodnevno sedenje, onda je vreme da počnete da vodite računa o svojoj ishrani. Borite se sa viškom kilograma? Taj problem nećete rešiti tako što ćete prestati da jedete ili smanjiti broj obroka dnevno. Ako vam stomak traži hranu a vi mu ne dajete, onda organizam pati i nemate nikakvog efekta na višak kilograma. To je samo izgladnjivanje koje ne dovodi do pozitivnih efekata. Dakle, rešenja nisu da prestanete da jedete ili da jedete jednom dnevno.

Telu je potrebna energija za svaki dan, što znači da telo mora da ima svakodnevni dovoljni unos hrane. Ukoliko niste doručkovali, ručali ili večerali na vreme, telo ima svoje skladiste koje koristi u tom slučaju, ali ako ne unosite dovoljno hrane, ne možete smršati. To vas može dovesti samo do pada imuniteta. Navika da se hranite zdravo se teško stiče, ali stiče se samo jednom. Ako su obroci zdravi i nisu previše obilni, nema potrebe za dijetama i gladovanjem. Uz pravilno raspoređivanje obroka tokom dana, smanjićete potrebu za obilnim obrocima što može da bude teško u početku ukoliko ste navikli na obline obroke, jaku i začinjenu hranu.

images

Prestanite da se pitate kako skinuti salo sa stomaka, počnite odmah da delujete. Neophodno je da napravite plan ishrane. Veoma je važno da unosite dovoljno proteina i ugljenih hidrata. Ako ste u skorije vreme krenuli da vežbate ili budete fizički aktivniji, veoma je važno da se hranite zdravo, jer ćete biti zadovoljni rezultatom. Odnos između proteina i ugljenih hidrata je veoma bitna. U poslednje vreme vršena su istraživanja o delovima dana i količinama koje treba unostiti u skladu sa treningom. Ne možete nikako da zanemarite voće i povrće.