Pripremanje zdravih obroka unapred – olakšajte sebi!

Režim zdrave ishrane je moguće poštovati čak i kada ste u stisci sa vremenom ili kada je budžet ograničen. Ono što je potrebno je – kreativnost! Znamo da zdrav život uključuje i fizičku aktivnost, ali ishrana je podjednako bitan faktor za naše zdravlje i izgled. Hajde zato da se potrudimo da olakšamo proces pripreme zdravih obroka i da nas ne boli glava svakodnevno, pored ostalih obaveza, šta ćemo danas zdravo pojesti.

Novorasprostranjeni način pripremanja zdrave hrane podrazumeva spremanje obroka koji će vam poslužiti za narednih nekoliko dana. Na primer, isplanirate, spremite, zapakujete i odložite obroke za ručak i večeru za naredna 4 dana.

  • Ova vrsta pripreme će vam uštedeti vreme – par sati jednog dana u odnosu na par sati kupovine, razmišljanja i pripreme svakoga dana! Vremenom, kroz prasku, trebaće vam sve manje vremena toga dana kada budete pripremali hranu za naredne dane.
  • Obroci po restoranima, pekarama i kioscima, kojima podlegnemo zbog dostupnosti i brzine dana, jednostavnim računom na kraju meseca sigurno će oštetiti vaš budžet više od planiranih, zdravih, kući pripremljenih, a mobilnih obroka.
  • Kada znate da imate spreman obrok, manja je verovatnoća da ćete posegnuti za manje zdravom alternativom i samim će vam biti lakše da ostanete dosledni zdravoj ishrani i bliži vašim individualnim ciljevima.

Naš savet je da krenete postepeno, jer za svaku promenu je potrebno navikavanje. Dakle, nemojte odmah pokušati sa pripremom obroka za čitavu nedelju, jer je moguće da će vas nered ili početna konfuzija i greške u procenama odvratiti od prvobitne ideje. Počnite sa pripremom obroka za naredna 2 dana.IMG_3902

Drugi savet je se odnosi na razbijanje jednoličnosti obroka. Svaki put kada pripremate neki drugi recept, odložite jedan obrok, kako biste ga kasnije tokom nedelje iskoristili, u drugačijoj kombinaciji. Jednostavno, neki od nas ne vole da im obroci budu isti ili slični svakoga dana, pa mogu prevariti režim i promeniti redosled. Ukoliko je potrebno da se ti obroci zamrznu, neka se sastoje od namirnica sa malom količunom vode. Takođe možete uz iste obroke pripremiti različitke prelive, soseve kako biste obradovali svoje čulo ukusa.

Ono što dodatno može da vam olakša ovaj proces je da nađete društvo! Partnera, drugaricu, sestru, brata. Ne samo da ćete brže završiti posao, nego ćete imati i više ideja i bićete primorani da pripremate drugačije obroke, jer treba zadovoljiti različite ukuse.

Obroci čije ćemo vam recepte ponuditi se sastoje od proteina, složenih ugljenih hidrata, povrća i – puno ukusa! Treba koristiti što manje prerađenih namirnica, ali nemojte misliti da to moraju biti bezukusni, bezbojni, dosadni obroci. Vaš pirinač će biti ukusan, ali ne zato što ćete natrpati soli i vegete.

Pogledajte naredne recepte, koji će vam, nadamo se, dati inspiraciju da otpočnete sa ovakvim vidom ishrane.

Ako pripremite ova četiri jela u datim količinama, dobićete oko 4 porcije pirinča, 8 porcija crnog pasulja, 5 porcija ćuretine i 10 porcija brokolija.  Ovi obroci mogu stajati u frižideru ili zamrzivaču i kombinovati se prema ukusu i režimu ishrane koji poštujete, a svakako će vam uštedeti nekoliko dana razmišljanja i vremena oko pripreme obroka dva puta dnevno.

Pokušajte! Ukoliko želite još ovakvih recepata, pišite nam, a mi ćemo se truditi da ispunimo zahteve. Hranite se zdravo i budite siti i zadovoljni.