a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Crni pasulj – jednostavno ukusan!

Crni pasulj, možda ne toliko rasprostranjem kod nas, naročito ne kao beli, dobar je za digestivni sistem, posebno za debelo crevo. Pun je hranljivih vlakana, vitamina B9 i B1, proteina, gvožđa, magnezijuma i fosfora. Pored korisnog sastava, svakako je zanimljiv i na oko, a malo promene kolorita u tanjiru nije na odmet. Ovo je, takođe, recept koji vam predlažemo za raniju pripremu i planiranje obroka o čemu možete pročitati ovde.

Vreme pripreme sastojaka: 10  minuta; vreme kuvanja: 35-120 minuta; broj porcija: 8.

Za ovo jelo će vam trebati:

  • 2 čaše suvog crnog pasulja
  • 2 čaše paradajza seckanog na kockice
  • 2 čaše seckanog crnog/crvenog luka
  • 1 čaša seckanog celera
  • 3 kašike sitno seckanog belog luka
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike meda ili žutog šećera
  • 1 kašičica aleve paprike
  • 1 kašičica kima (opciono)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • sveži listići majčine dušice sa 4-5 grančica
  • so i biber prema ukusu

Ovi sastojci obećavaju! A sada priprema:

BITNO pre pripreme! Natopiti pasulj preko noći, minimum 6 sati, u 6-8 čaša vode.

  1. Nakon što se pasulj natopio, procedite ga i isperite. Ugrejte veliki lonac na srednjoj temperaturi.
  2. U lonac dodajte ulje i propržite crni/crveni luk, celer i beli luk oko 4 minuta; dodajte paradajz i kuvajte još 2 minuta.
  3. Dodajte isprani crni pasulj, majčinu dušicu, alevu papriku, kim i cimet.
  4. Dodajte vodu i med, povećajte temperaturu i pustite da se krčka pokriveno 1.5 – 2 sata, povremeno promešavši.
  5. Dodajte još vrele vode po potrebi; dodati so i biber prema ličnom ukusu.

Drugi način je kuvanje u ekspres loncu, pri čemu se pasulj takođe prethodno natapa, ali se svi sastojci zajedno stavljaju u lonac i tako kuvaju na jakoj vatri oko 35 minuta. Jedino se so i biber dodaju na kraju kada je gotovo.

Ovo jelo se, naravno, može kombinovati sa ostalim receptima koje smo vam ponudili u sklopu serije tekstova o unapred pripremljenim obrocima. Ukus i hranljivost su zagarantovani! Prijatno!