Testenine – pravilan način spremanja i recept

Testeninu je potrebno kuvati u velikoj količini vode da bi mogla da se kreće. Voda se soli po želji da se ne bi zalepila. Kada se doda testenina, potrebno je smanjiti temperaturu na kojoj se kuva.

Testenina je skuvana nakon 10 minuta. Naravno potrebno je da proverite, tako što ćete je preseći nožem da vidite da li ostaje na njemu trag. To je samo jedan od trikova u kuhinji. Nije kuvana kada je trvda ili pri žvakanju se lepi za zube. Kada utvrdite da je skuvana, sklonite sa vatre i dodajte čašu hladne vode u šerpu. Ne valja da stoji u vodi, već je potrebno da se odmah iscedi i servira u tanjire. Služi se topla, pa je najbolje da je kuvate dok spremate sos.

Testenina neće biti dobro kuvana ako:

  • je kuvate u maloj količini vode
  • je ne mešate pri kuvanju
  • ne dodate malo soli u vodu u kojoj je kuvate

Testenina može da bude i previše meka ako:

  • je prekuvate, odnosno kuvate više od 10-15 minuta
  • ako je stavite da se kuva u vodu koja nije dovoljno topla

Evo jednog recepta za vas koji se preporučuje za doručak jer se kasnije tokom dana kalorije sagorevaju tako da vaš stomak neće imati problema. Može se jesti i za ručak i večeru, ali je potrebno da vam obrok bude 3h pre spavanja, tako da hrana može da se svari kako treba.

download (2)

Sastojci:

Testenina  500 gr

Šampinjoni 300gr

Šunka 100gr

Crni luk 1 glavica

Sok od paradajza 3dl

Belo vino 1,5dl

Beli luk 1 čen

Ulje

So po želji

Biber po želji

Sos se sprema na sledeći način:

Crni luk propržite na malo ulja, a zatim dodajte pečurke i šunku. Nakon toga, sipajte vino i beli luk. Za 5 minuta dodajte sok od paradajza i ostale sastojke po volji i mešati oko 15 minuta na vatri. Sos preliti preko testenine nakon što iscedite vodu iz testenine. Dodajte malo peršuna i prepustite se!

Napravite izuzetak sa testeninom, ali ne zaboravite na zdrave recepte i savete u kuhinji koji spajaju zdravo i ukusno!

Prijatno!