25 trikova u kuhinji koje morate isprobati!
Bez obzira na (ne)iskustvo u kuhinji, nikada dosta saveta i sitnih trikova koji će olakšati rad, sačuvati namirnice ili poboljšati samo jelo. Pročitajte ovih 25 kulinarskih trikova i postanite tata-mata u svojoj kuhinji!
- Kada vadite nepoželjno parče ljuske iz belanceta, nakvasite prste.
- Ukoliko je jaje sveže, potonuće u čaši vode. Ako je pokvareno, plutaće.
- Koncem za zube se mogu seći puter, razne vrste sireva ili rolata.
- U praznim bocama kečapa možete držati smesu za palacinke, koju nećete iskoristiti odmah po pravljenju.
- Kutijice od Tik- Tak bombonica koristite za začine.
- Kolutove limuna i vodu stavite u kalupe za mafine/projice i zaledite da dobijete velike, osvezavajuće i zdrave komade leda.
- Da biste se oslobodili mirirsa belog luka na prstima, trljajte jagodice o nerđajuči ćelik.
- Kako biste sprečili vodu da pokipi, položite drvenu varjaču na ivice, naravno, otvorene šerpe/lonca.
- Polovinu ljuske jajeta iskoristite da pokupite deliće ljuske koji su upali u belance/smesu/jelo.
- Drščicu banane obavijte providnom folijom kako banana ne bi prezrela.
- Da biste uklonili suvišnu masnoću iz supe/čorbe, ubacite komadić leda, masnoća će postati uočljivija i lakše ćete je ukloniti kašikom.
- Stavite nož pod mlaz vrele vode kako biste zatim isekli savršene parčiće torte.
- Poprskajte limun na isečeni avokado kako ne bi potamneo.
- Ribu pecite na kolutovima limuna kako bi upila aromu, a u isto vreme se neće zalepiti za posudu.
- Napravite dimljenu ribu na vašem grilu tako što ćete je peći u foliji sa piljevinom/malim komadima drveta. Probušite nekoliko rupica na foliji.
Koristite kalupe za kolače ili čak i kolutove paprike kako biste u njima ispržili jaja i dobili vaš klasičan obrok u zanimljivom obliku.
- Ukoliko niste raspoloženi za prskanje i cvrčanje masti u tiganju, hrskavu slaninicu pripremite u tosteru.
- Pirinčane integralne pahuljice stavite u secka/blender kako biste dobili prezle bez glutena.
- Ostatke vina zaledite u kalupima za led kako biste ih mogli kasnije iskoristiti u jelima.
- Stavite vlažan ubrus ispod daske za seckanje kako se ne bi pomerala i klizila.
- Izrendajte zaledjen/tvrd puter i tako ga pomešajte sa ostalim sastojcima za testo, jer će se tako brzo i ravnomerno pomešati.
- Stavite limun ili limetu na 15ak sekundi u mikrotalasnu da biste dobili više soka iz njih kada ih iscedite.
- Koštice iz trešnji vadite spajalicom za papir!
- Komadiće omiljenog keksa zaledite zajedno sa mlekom u kalupima za led, a kasnije ih dodajte u svoju ledenu kafu.
- Dok seckate luk, držite parče hleba u zubima, jer bi hleb trebalo da upije aromu luka zbog koje nam suze oči.
Da, možda neke stavke zvuče neverovatno, smešno ili besmisleno, ali sve ovo je isprobano i dalo je rezultate. Iznenadite mamu, partnera ili decu nekim od ovih trikova u kombinaciji sa dobrim receptima i definitivno će vam dati titulu šefa kuhinje!
Pingback: Kiflice sa sirom gotove za 30 minuta – Zdravka.rs