kurkuma

Kurkuma

Kurkuma ili zlatni začin, kako je još zovu, je biljka koja potiče iz Azije i Centralne Amerike. U Indiji je dodatak mnogim jelima, ali se njena upotreba proširila na ceo svet. Njena upotreba datira od prastarih vremena i Ajurvedske medicine, kada se kurkuma koristila za holističko lečenje.

Kao što smo naveli, kurkuma se danas dosta koristi širom sveta. Zbog benefita koje ima po zdravlje, koristi se za tretiranje raznih upalnih stanja, bolova, kod dijabetesa, za smanjenje apetita, protiv gljivica i bakterija jer ima antifungalna i antibakterijaska svojstva. Spisak njenih benefita je poduži. Neke važnije ćemo vam navesti, ali pre nego što počnete da je konzumirate, da objasnimo kako se kurkuma koristi.

Šta je kurkuma?

Rekli smo da je kurkuma začin zlatno žute boje. Tu boju joj daje njen glavni sastojak, kurkumin, koji i ima najviše dobrobiti za naše zdravlje.

Kurkuma se uglavnom kupuje u radnjama u mlevenom obliku. Osušen koren biljke se melje i tako se pakuje za lakšu upotrebu. Može se naći i sveža, pa ju je tada veoma lako pomešati sa đumbirom. Jedina razlika je u boji. Đumbir je svetlije boje, zućkaste, a kurkuma više vuče na zlatnu ili narandžastu.

Kurkumin daje boju i ukus kurkumi. Ako niste probali ovaj začin, on ima blago gorak i ljutkast ukus, nalik na biber.

Kurkuma – upotreba

Na početku teksta smo napomenuli da kurkuma ima protivupalna svojstva. Mnoge studije pokazuju da su blaga upalna stanja koja tinjaju u organizmu veoma često okidači za neke od najopsnijih bolesti: srčane smetnje, razne karcinome, Alchajmera

Ispitujući ovo, naučnici su došli do zaključka da kurkumin blokira izvesne biološke procese koji vode ka upalama i tako sprečava pojavu raznih oboljenja. Da uprostimo stvari, kurkumin deluje kao ibuprofen.

Dalje, korist od konzumiranja kurkume mogu imati i osobe koje se bore sa viškom kilograma. Studija u kojoj je učestvovalo 120 gojaznih osoba koje su pile suplemente na bazi kurkume 3 meseca, pokazala je da im se nivo ukupnog holesterola smanjio za 32%, a smanjio im se i nivo lošeg holesterola i triglicerida.

Prava doza kurkume

Usudili bismo se da kažemo da je svaka doza kurkume, prava doza. Ovde naravno mislimo na to ako kurkumu koristite kao začin. Sa suplementima mera ipak mora da postoji, ali svakako se pre toga konsultujte sa lekarom ili farmaceutom.

I iako ne postoji neki opšti stav o dozama, par studija koje su dale obećavajuće rezultate se slažu oko određenih doza za određena oboljenja, a evo i koje su to doze:

Kod osteoartritisa: 500 mg ekstrakta kurkume 2 puta dnevno, tokom 2-3 meseca.

Kod holesterola: 700 mg ekstrakta kurkume 2 puta dnevno, tokom 3 meseca.

Kod suvoće i svraba kože: 500 mg ekstraklta kurkume 3 puta dnevno, tokom 2 meseca.

I iako još nije utvrđena prava doza suplemenata, oko jednog se slažu: ipak ne treba preterivati sa konzumiranjem ovog suplementa, kao uostalom ni sa bilo čim drugim.

Da li je kurkuma dobra za svakoga?

Iako je kurkuma zdrava i ima izvesne benefite po zdravlje, neki ljudi bi ipak trebali da je izbegavaju. Evo liste:

  • Trudnice i dojilje: Nema naučnih studija koje pokazuju da je ona bezbedna po trudnice, dojilje i bebe, pa je najbolje u tom periodu izbegavati je.
  • Oni koji imaju probleme sa žučnom kesom: Kurkuma može izazvati kontarkcije i grčenje žučne kese, i tako pogoršati simptome kod ovih pacijenata.
  • Kod kamena u bubregu: Kurkuma je bogata oksalatima, koji se mogu vezati sa kalcijumom i tako dovesti do formiranja kamena.
  • Krvarenje: Ljudi koji pate od ovakvih stanja, ne bi trebali da konzumiraju kurkumu jer ona može dovesti do toga da se krv sporije zgrušava pa je to problem kod pacijenata sa ovakvim problemom.
  • Dijabetičari: Kod dijabetičara, problem koji kurkuma može da prouzrokuje je taj što može previše da snizi nivo šećera u krvi.
  • Nedostatak gvožđa: Kod pacijenata sa niskim novoom gvožđa, kurkuma može da izazove probleme sa vezivanjem gvožđa, pa ne bi smela da se koristi.

Zaključujemo da suplementi kurkume mogu da izazovu probleme kod trudnica, dojilja, pacijenata koji koriste antikoagulante i lekove za tretiranje dijabetesa. Ovo naravno važi za suplemente, a kada je reč o kurkumi koja se unosi kao začin – doze su bezopasne i za to pacijenti imaju zeleno svetlo.

Nuspojave

Dakle, kurkuma kao začin je zdrava i poželjna za korišćenje. Međutim, postoje dokazi da se kod izvesnog broja ljudi javljaju i neke nuspojave. Najčešće su:

  • alergijske reakcije
  • bolovi u predelu stomaka
  • dijareja
  • konstipacija
  • mučnina
  • povraćanje.

Poznat je i slučaj pacijenta koji je doživeo neverovatno ubrzan rad srca, ali to je bilo usled zaista neverovatne doze kurkume, od 1500 – 2000 mg dva puta na dan.

Kurkuma i crni biber – dobitna kombinacija

Videli smo da je kurkuma itekako zdrava i korisna. Ipak, dobitna kombinacija je kombinacija kurkume sa crnim biberom. Pitate se zbog čega? Evo objašnjenja:

Iako neki ljudi biber smatraju samo pikantnim začinom, on ima itekako mnogo pozitivnih efekata na nas. Kao i kurkuma, i biber ima antiinflamatorna, antioksidantna i svojstva za borbu protiv određenih bolesti.

Kurkumin pored svojih benefita, ima jedu manu a to je da se slabo vezuje u organizmu. A tu na scenu stupa biber, tj. peperin iz bibera koji potpomaže apsorpciju kurkumina. Tako da je zbog toga ova kombinacija definitivno dobitna.

Zlatno mleko (Golden Milk) – Recept

Glavni sastojak ovog fenomenalnog, preukusnog i veoma zdravog napitka je kurkuma, kojoj smo posvetili ovaj tekst. Jednostavno se pravi, možete ga piti svakodnevno i osetiti sve njegove blagodeti.

Za ovaj recept vam treba:

  • 120 ml mleka (bilo kravljeg, bilo nekog biljnog, zavisi koje preferirate)
  • 1 kašičica kurkume
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira, ili komadić svežeg, pa ga sami narendajte
  • 1/2 kašičice cimeta
  • prstohvat bibera
  • 1 kašičica meda/ agavinog sirupa/ javorovog sirupa – takođe po ukusu, ali i ne morate da sladite uopšte

Procedura:

  • Da biste napravili svoje zlatno mleko, jednostavno pomešajte sve sastojke u maloj šerpici ili džezvi. Promešajte dobro sastojke da se ne slepe u mleku i ne stvore grudvice. Zagrevajte mleko do ključanja, a onda samnjite temperaturu pa kuvajte na tihoj vatri oko 10 min, tj.sve dok vaše mleko ne dobije finu aromu. Kada je gotovo, procedite kroz finu cediljku, i odozgo po želji pospite sa malo cimeta.

Možete ga napraviti i u većoj količini i čuvati u frižideru do 5 dana, a pre upotrebe ga samo malo zagrejati.

Ovaj ukusni napitak vam sem svog ukusa donosi zdravije srce, bolju koncentraciju, jače kosti, bolje varenje, a uz to sprečava razvoj raznih oboljenja.