12 moćnih namirnica koje bi trebalo da konzumirate

Određene namirnice zaista zaslužuju konstantno pominjanje i promociju u svetu fitnesa i zdrave ishrane i često konzumiranje, naročito ukoliko vam je potrebno više energije ili želite da stanete u farmerke broj manje. Ukoliko možda ne vidite napredak usled promene životnih navika kada je reč o ishrani i fizičkoj aktivnosti, moguće je da bi vam pomogao veći unos neke od ovih ‘super’ namirnica. Ne radi se o nekim preterano egzotičnim i nedostupnim namirnicama, već o poznatim kojima treba dati na značaju i truditi se da ih vaši svakodnevni obroci sadrže. Ono što je sjajno je da su sve ove namirnice ukusne. Navalite!

Pročitajte i upoznajte ovih 12 namirnica i odaberite kako i kada ćete ih uvrstiti u svoj jelovnik.

 1. Ovsene pahuljice – Snabdevaju vas energijom, pa se nećete sručiti na zemlju pre istrčavanja planiranih krugova ili pokleknuti pred grickalicom između doručka i ručka.
 2. Suvo grožđe – Poslužite se ovom slasnom namirnicom tokom dužih treninga kako bi vam dalo dodatnu energiju ili je koristite poput užine, samostalno ili sa gore pomenutim pahuljicama.
 3. Banana – Efikasna poput sportskih napitaka, jer je bogata kalijumom, većina ljudi je dobro podnosi i sadrži složene ugljene hidrate, koji u organizmu polako otpuštaju energiju. Setite se vrhunskih tenisera.
 4. Đumbir – Bori se sa nesvesticom i umanjuje bol u mišićima za 20%. Može se stavljati u vodu zajedno sa limunom, krastavcem i nanom da bi se dobio zdrav, osvežavajući napitak za ‘čišćenje’ organizma i ubrzavanje metabolizma.
 5. Trešnje – Neutralizuju slobodne radikale i time doprinose bržem oporavku od fizičke aktivnosti.
 6. Kurkuma – Ona daje kariju žutu boju i ponaša se poput ibuprofena protiv bolova u zglobovima.Power_Foods_for_the_Brain-460x220
 7. Jaja – Bogat izvor aminokiseline leucin (kao što je i surutka), pomažu oporavki i izgradnji mišića, pa ih je dobro konzumirati nakon treninga.
 8. Surutka kao izvor proteinaPrimarni izbor namirnice za čvrste trbušnjake i tonus gluteusa.
 9. Losos ili tuna – Proteini iz ovih namirnica nagone vaše mišiće na jačanje.
 10. Pistaći – Glad nakon treninga obuzdajte ovom namirnicom bez nagomilavanja kalorija.
 11. Cvekla – Pomoći će vam da postignete više sa manje truda tokom treninga, a znamo i da pozitivno utiče na krvnu sliku. Uključite je u vaše šejkove.
 12. Kokosovo ulje – O ovoj višenamenskoj namirnici smo pisali ovde i ovde. Možete je uvrstiti u vašu svakodnevnu ishranu na zaista mnogo načina, a njeni benefiti su neizbežni. Koristite hladno ceđeno ekstra devičansko kokosovo ulje, koje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane.

Zar nisu sjajne i lake za kombinovanje i konzumiranje? Uvek ih imajte kod kuće! istraživanja su dokazala da vas čine snažnijima, ubrzavaju vaš metabolizam, sagorevaju masti – čak i smanjuju upalu mišića kako biste sutra mogli sve ponovo ;-) . Budite pripremljeni, snažni, siti i zdravi!