Kokosovo ulje za zdravlje + recept
O upotrebi kokosovog ulja u svrhu lepote smo pisali ovde, a sada ćemo pobrojati dobrobiti ove ‘super’ namirnice za naše zdravlje i predložiti vam jedan ukusan i zdrav recept za doručak ili užinu.
12 koristi hladno presovanog nerafinisanog kokosovog ulja po naše zdravlje:
- pozitivno utiče na rad štitne žlezde
- pomaže pri lečenju crevnih bolesti poput kandidijaze
- snižava holesterol
- pospešuje gubitak kilograma
- pomaže da se dijabetes drži pod kontrolom
- smanjuje šanse za razvoj bolesti srca
- pozitivno utiče na rad gastrointestinalnog trakta
- jača imunitet
- dobar je za kožu
- hrani mozak
- ubrzava oporavak
- zdrava alternativa drugim uljima u ishrani
Sada ćemo dati primer upotrebe kokosovog ulja u ishrani, tačnije u zdravoj ovsenoj kaši, koja je jako pogodna za doručak, ali može poslužiti i kao užina. Naredni obrok možete jesti sirov ili potopiti pahuljice da omekšaju i skuvati ih.
Sastojci:
– 1/3 šolje običnih ovsenih pahuljica
– 1 šolja vode
– 2 kašike suvog grožđa
– prstohvat soli
– 1/2 ili 1 kašičica cimeta
– 1 kašičica meda
– 1 kašika kokosovog ulja
1. Ukoliko ne želite da kuvate pahuljice:
Stavite pahuljice, suvo grožđe i vodu u činijicu. Ukoliko vam raspored dozvoljava, ostavite mešavinu da prenoći. Ujutru dodajte malo soli, cimet i otopljeno kokosovo ulje.
2. Ukoliko želite skuvanu kašu:
Sipajte pahuljice, suvo drožđe i vodu u tiganj. Ostavite da prenoći. Ujutru dodajte malo soli, pa stavite na šporet da proključa. Zatim smanjite temperaturu i dok se krčka, mešajte dok se ne zgusne. Po potrebi dodati još vode. Sipajte u činijicu, a preko dodajte kokosovo ulje i med i na kraju pospite cimetom. Kokosovo ulje će se otopiti pod temperaturom kaše.
Ukoliko vam iz nekog razloga ne odgovara da pustite pahuljice da prenoće u vodi, uradite sve isto kao pod brojem 2, izuzev tog prvog koraka.
Ovo je izuzetno zdrav obrok, sa kvalitetnim sastojcima, bez dodatog šećera, a zaista ukusan. Održaće vas sitim do ručka i biti sjajan saveznik u borbi protiv kilograma.