a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

upala žučne kese

Upala žučne kese – simptomi i lečenje

Upala žučne kese je stanje koje izaziva uglavljivanje kamenčića u vrat žučne kese ili u dovodni kanal, što ometa normalno pražnjenje žuči. Od upale žučne kese, ili od akutnog holecistitisa, češće oboljevaju osobe starije od 50 godina.

Upala žučne kese – simptomi

Zbog dugog zadržavanja hrane, pritisak u žučnoj kesi se povećava, zbog čega se ona širi i otiče i razvija se upala žučne kese. Razne vrste antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekova koji regulišu količinu masnoća u krvi, pospešuju stvaranje žučnog kamena i podstiču razvoj ovog oboljenja. Upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja. Slične simptome daje i želudačna kila, pa ipak dijagnozu treba da vam postavi lekar a ne vi sami na osnovu raznih pročitanih tekstova. Nekada je primetna i promena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Upala žučne kese – terapija i lečenje

Akutna upala žučne kese se leči lekovima koji treba da smire bolove u žuči i poprave opšte stanje organizma, a kada se to reši, sledi zaustavljenje dalje infekcije. Zvanična medicina preporučuje prekid uzimanja tečnosti i hrane na usta i od lekova za smirivanje bolova preporučuju pentazocin – fortral i tramadol – trodon. Nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti, preporučuje se hirurško lečenje koje podrazumeva odstranjivanje žučne kese – holecistektomiju. Za ovu intervenciju lekari koriste standardni set instrumenata – laparotomijski set. Ukoliko žučni kamenčići nisu veliki, mogu se ukloniti ambulantno uz pomoć ultrazvučnih talasa, što je lakše za pacijente.

Upala žučne kese – ishrana

Kod pacijenata sa upalom žučne kese, jako je važno da ishrana bude izbalansirana, da obroci budu umereniji i češći ( 5 – 6 malih obroka na dan) i nikako preterano vrući, začinjeni niti masni, kao ni namirnice koje izazivaju nadutost. Isto važi i za unos tečnosti. Savet lekara je da se posle obroka obavezno malo odmori. Od namirnica koje se preporučuju, treba unositi hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima, dosta piletine i ribe, sveže povrće i voće a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće. Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja, pa treba posvetite više pažnje tome. Umesto hleba, treba jesti dvopek, a preporučljivo je izbegavati peciva, testenine sa jajima i masne mlečne proizvode.

Bolesnici koji su imali problema sa upalom žuči tvrde da ovaj prirodni lek rešava sve probleme: sok od jabuke jabukovo sirće. U 2 dl soka od jabuke rastvoriti 3 kašike jabukovog sirćeta, pa odjednom popiti. U prvih 10 minuta se simptomi mogu pojačati, ali posle 20 minuta dolazi do potpunog prestanka bola.