upala žučne kese

Upala žučne kese – simptomi i lečenje

Upala žučne kese je stanje koje izaziva uglavljivanje kamenčića u vrat žučne kese ili u dovodni kanal, što ometa normalno pražnjenje žuči. Od upale žučne kese, ili od akutnog holecistitisa, češće oboljevaju osobe starije od 50 godina.

Upala žučne kese – simptomi

Zbog dugog zadržavanja hrane, pritisak u žučnoj kesi se povećava, zbog čega se ona širi i otiče i razvija se upala žučne kese. Razne vrste antibiotika, kontraceptivnih pilula i lekova koji regulišu količinu masnoća u krvi, pospešuju stvaranje žučnog kamena i podstiču razvoj ovog oboljenja. Upala žučne kese najčešće se ispoljava jakim bolom u desnoj strani stomaka tri do pet sati nakon masnog obroka. Bol se širi prema desnom ramenu, lopatici ili kičmi, praćen je mučninom i povraćanjem, a pojačava se sa svakim udisajem, kao i prilikom kašljanja i kretanja. Slične simptome daje i želudačna kila, pa ipak dijagnozu treba da vam postavi lekar a ne vi sami na osnovu raznih pročitanih tekstova. Nekada je primetna i promena boje kože i sluzokože u žućkastu. Ukoliko se upala žučne kese ne leči, moguć je niz komplikacija opasnih po život.

Upala žučne kese – terapija i lečenje

Akutna upala žučne kese se leči lekovima koji treba da smire bolove u žuči i poprave opšte stanje organizma, a kada se to reši, sledi zaustavljenje dalje infekcije. Zvanična medicina preporučuje prekid uzimanja tečnosti i hrane na usta i od lekova za smirivanje bolova preporučuju pentazocin – fortral i tramadol – trodon. Nakon smirivanja infekcije u akutnoj fazi bolesti, preporučuje se hirurško lečenje koje podrazumeva odstranjivanje žučne kese – holecistektomiju. Za ovu intervenciju lekari koriste standardni set instrumenata – laparotomijski set. Ukoliko žučni kamenčići nisu veliki, mogu se ukloniti ambulantno uz pomoć ultrazvučnih talasa, što je lakše za pacijente.

Upala žučne kese – ishrana

Kod pacijenata sa upalom žučne kese, jako je važno da ishrana bude izbalansirana, da obroci budu umereniji i češći ( 5 – 6 malih obroka na dan) i nikako preterano vrući, začinjeni niti masni, kao ni namirnice koje izazivaju nadutost. Isto važi i za unos tečnosti. Savet lekara je da se posle obroka obavezno malo odmori. Od namirnica koje se preporučuju, treba unositi hranu bogatu ugljenim hidratima i proteinima, dosta piletine i ribe, sveže povrće i voće a naročito grejpfrut, grožđe, limun i kruške, kao i koštunjavo voće. Upala žučne kese je u velikom broju slučajeva uzrokovana nepravilnom ishranom, kao i mnoga druga hronična stanja, pa treba posvetite više pažnje tome. Umesto hleba, treba jesti dvopek, a preporučljivo je izbegavati peciva, testenine sa jajima i masne mlečne proizvode.

Bolesnici koji su imali problema sa upalom žuči tvrde da ovaj prirodni lek rešava sve probleme: sok od jabuke jabukovo sirće. U 2 dl soka od jabuke rastvoriti 3 kašike jabukovog sirćeta, pa odjednom popiti. U prvih 10 minuta se simptomi mogu pojačati, ali posle 20 minuta dolazi do potpunog prestanka bola.