đumbir

Đumbir i njegova lekovita svojstva

Važi za jedan od najzdravijih i najukusnijih začina na planeti. Pun je nutrijenata koji pozitivno utiču na mozak i telo. Potiče iz Kine i jako je sličan kurkumi, o kojoj smo već pisali. U ishrani koristimo njegov rizom odnosno koren. Koristi se svež, suv – u prahu, možete od njega spremati razna jela i poslastice. Dragi čitaoci, predstavljamo vam đumbir.

Istorija đumbira

Rekli smo da đumbir potiče iz Kine. Ovaj popularni začin ima dugu istoriju upotrebe kako u ishrani, tako i u medicini. Od davnina su ga koristili za lečenje mučnine, kod probavnih tegoba, u borbi kod prehlade i gripa. Vremenom je počeo da se koristi i u kozmetologiji, kao sastojak raznih krema za učvršćivanje i podmlađivanje kože, za lepši ten, kao i za regeneraciju i jačanje kose.

Specifičnu aromu đumbir ima zbog visoke koncentracije prirodnih ulja, naročito gingerola. Gingerol ima jako protivupalno dejstvo, kao i antioksidativno.

Đumbir protiv mučnine

Jedan od najefikasnijih načina da se ublaži mučnina, a da to nije standardan medicinski lek, je đumbir. Izuzetno uspešno se bori protiv morske bolesti. Često ga daju pacijentima na hemioterapiji, a najčešće i najviše ga koriste trudnice jer je odličan u borbi protiv jutarnjih mučnina.

Đumbir protiv bolova i upale mišića

Postoje studije koje pokazuju da je đumbir odličan kod upale mišića usled vežbanja. Grupa vežbača je konzumirala po 2 g đumbira na dan, tokom 11 dana, i posvedočili su o znatno smanjenom bolu i upali.

Đumbir protiv osteoartritisa

Ovaj veoma čest zdravstveni problem, kod koga je glavni simptom propadanje zglobova i bolovi u istim, se može uspešno tretirati na prirodan način pomoću đumbira. Pacijenti koji su ga upotrebljavali, svedoče o znatno smanjenom bolu u kolenima i o manjoj potrebi za lekovima protiv bolova.

Bolovi i ukočenost zglobova kod osteoartritisa se uspešno mogu umanjiti ako se na obolelo mesto utrljava krem napravljen od kombinacije đumbira, susamovog ulja, cimeta i mastike.

Đumbir protiv dijabetesa

Neke novije studije su pokazale da se konzumiranjem đumbira može sniziti nivo šećera u krvi. Međutim, ova oblast istraživanja je još nedovoljno istražena, pa se svakako treba posavetovati sa lekarom.

Đumbir protiv dispepsije (lošeg varenja)

Dispepsija ili loše varenje je, kako kažu, najlakša bolest koja se najteže leči. Karakteriše je stalni bol ili nelagodnost u gornjem abomenu. Jedan od glavnih uzroka je slabo i sporo pražnjenje želuca. Naravno, i tu pomaže đumbir. On ubrzava varenje, a u jednoj studiji je dokazano da uzimanje samo 1.2 g praha đumbira pre jela ubrzava varenje i pražnjenje želuca za 50%.

Đumbir protiv menstrualnih bolova

Ovo je opštepoznata činjenica, ali za sve one koji ne znaju: đumbir deluje kao ibuprofen. Ako se uzima tokom prva tri dana ciklusa, samo 1 g đumbira dnevno ublažava bolove.

Đumbir protiv holesterola

Holesterol je prouzrokovan visokim nivoom LDL lipoproteina, a to dalje može dovesti do raznih srčanih oboljenja. Hrana koju jedemo velikim delom utiče na to. Uzimanje đumbira na dnevnom nivou, može znatno da smanji verovatnoću pojave holesterola i samim tim spreči kardiovaskularne bolesti.

Čuveni je narodni lek koji su osmislili Nemci, a čijim se konzumiranjem jača imunitet, čiste arterije, bori se protiv infekcija i smanjuje nivo holesterola. Lek se može jednostavno napraviti na sledeći način:

đumbir detoks
Sastojci:
  • 4 čena belog luka
  • komadić đumbirovog korena
  • 4 limuna sa korom (najbolje organski)
  • 2 l vode
Priprema i korišćenje:

Operite sve sastojke, limun isecite na komadiće, očistite beli luk i đumbir i sve sastojke satvite u blender. Dobijenu ispasiranu smesu stavite u tiganj i zagrevajte. Kada se ugreje, dadajte vodu i krčkajte tako dok ne provri. Kada provri, procedite kroz gazu ili cediljku, proceđenu tečnost sipajte u neku flašu i čuvajte u frižideru. Lek se pije svakog jutra na prazan želudac i uveče 2 sata pre spavanja. Pre upotrebe flašu promućkajte, da đumbir ne bi ostao na dnu flaše.

Đumbir protiv “starenja” mozga

Starenje je neizbežan proces ljudskog organizma a samim tim i mozga tj. moždanih funkcija. Starenje se ne može izbeći, ali se svakako može usporiti.

Antioksidansi i bioaktivna jedinjenja koja se nalaze u đumbiru usporavaju zapaljenske procese u mozgu, koji dovode do demencije i Alchajmerove bolesti. Pritom, konzumiranje đumbira utiče direktno na poboljšanje moždanih funkcija, u smislu brzine reagovanja i poboljšanja radne memorije.

Đumbir protiv infekcija

Rekli smo da je aktivna supstanca đumbira gingerol. Ona daje organizmu veću otpornost na infekcije, naročito je dobar u borbi protiv oralnih baketrijskih infekcija, poput gingivitisa i paradontoze. Đumbir je česta preporuka lekara u periodima raznih respiratornih virusa, tako da ga treba uvrstiti u svakodnevnu rutinu.

Reč – dve za kraj

Iz svega navedenog, jasno je da ova aromatična biljka s pravom nosi naziv “supernamirnice”. Kako ima prijatnu aromu, jednostavno se kombinuje sa raznim drugim namirnicama a znamo da nam donosi mnogobrojne benefite, vredi probati je i uveriti se u njeno blagotvorno dejstvo.