kokosovo ulje

Kokosovo ulje i holesterol

Kokosovo ulje je poznato od davnina, ali tek zadnjih nekoliko godina je postalo jako popularno. Ljudi ga sve više koriste. O njegovim benefitima i načinu upotrebe smo već pisali ali otvaraju se nova pitanja.

Glavno od njih je: da li je kokosovo ulje zaista zdravo i da li, zbog svog sastava, utiče na nivoe holesterola u krvi?

Naime, neki tvrde da kokosovo ulje treba izbegavati zbog visoke koncentracije zasićenih masnih kiselina koje podižu nivo holesterola. Drugi, pak, podvlače da je struktura tih masnih kiselina u kokosovom ulju takva da ne može da stvara masne depoe, te da je stoga bezbedno za upotrebu.

Eksperti stalno sučeljavaju svoje stavove, nauka nije jos dovoljno ispitala sve aspekte istog pa nikako da se odluči na koju će stranu, a mi ćemo pokušati da vam ovde ukratko damo razloge i za i protiv, a svakako ne bi bilo loše da se posavetujete s svojim lekarom.

Šta je, zapravo, kokosovo ulje?

Kokosovo ulje je vrsta tropskog ulja, koje je dobijeno iz suvog kokosovog oraha. Samo jedna kašika ovog ulja u sebi sadrži:

 • oko 11 g zasićenih masnih kiselina
 • oko 0.8 g mononezasićenih, i oko 3.5 g polinezasićenih masnih kiselina, koje se smatraju “zdravim” masnoćama
 • ne sadrži holesterol
 • ima visoku koncentraciju vitamina E i polifenola, koji pomažu kod problema sa varenjem i regulacije telesne težine.

Iako sadrži dosta zasićenih masnih kiselina, neki naučnici tvrde da je kokosovo ulje zdravo. Naime, te kiseline, zbog sastava svog lanca, se veoma brzo vare i ne stvaraju nam masne naslage. Nauka je istražila da se ove kiseline brzo vare i pretvaraju u energiju, tako da se ne treba brinuti oko njih.

Faktor rizika za pojavu holesterola

Tokom jedne studije, naučnici su upoređivali nivoe holesterola kod tri grupe ispitanika koje su u ishrani koristile puter, kokosovo ulje i suncokretovo ulje. Studija je pokazala da su ispitanici koji su koristili kokosovo ulje imali kao rezultat smanjenje nivoa lošeg LDL holesterola, a povećanje nivoa dobrog HDL holesterola.

Međutim, i pored ovih rezultata, još uvek nije zauzet konačan stav po pitanju upotrebe ovog ulja. Mnogo češće preporuke će se dobiti za ostala “zdrava” ulja, kao što je na primer maslinovo ulje.

Pošto nauka stalno napreduje, svakodnevno imamo nove rezultate istraživanja na polju dijetalnih ulja. Definitivno se zna da viši unos zasićenih masti vodi ka kardiovaskularnim oboljenjima i da su neka ulja stoga manje sigurna jer su prerađena. Iz tog razloga, oni koji imaju problema sa holesterolom, najbolje da se posavetuju sa lekarom, pa na osnovu toga donesu odluku da li koristiti kokosovo ulje ili izabrati neko drugo zdravo ulje.

Kako se i koliko kokosovo ulje koristi?

Iako se lako mogu naći razne tabele i preporuke za upotrebu ovog ulja i preporučen dnevni unos, to je sve individualno. Otprilike, oko 30 g (2 kašike) ovog ulja dnevno je neka doza koja se ne bi trebala prekoračiti.

Ako se ova doza ne prekorači, kokosovo ulje će vam pomoći da smanjite kilažu, skinete masne naslage sa stomaka i osećate se bolje. Ujedno, ova doza vam ostavlja dovoljno prostora za unošenje ostalih zdravih masti u organizam kroz orašaste plodove, avokado ili maslinovo ulje.

Ako ste početnik, ne treba odmah da krenete sa dve kašike ovog ulja na dan. kao i za sve drugo, telu je potrebno vreme da se navikne na neku namirnicu. Ako preterate sa kokosovim uljem odmah i krenete u startu da unosite po dve kašike na dan, možete osećati mučninu ili imati retke stolice. Najbolje je da krenete od jedne kafene kašičice, pa da svakih 7 dana povećavate dozu za po jednu kašičicu do pune doze.

Kako se kokosovo ulje koristi?

1. Za kuvanje

Kokosovo ulje je idealno za kuvanje, jer je stabilno na visokim temperaturama zbog količine zasićenih masnih kiselina. Takođe, ima visoku tačku dimljenja pa je savršen izbor i za prženje.

2. U receptima, kao zamena za puter ili ulje

Kokosovo ulje možete da zamenite u receptima umesto ulja ili putera, u razmeri 1:1. Uvek se potrudite da jaja i ostali sastojci koji su vam bili u frižideru, odstoje malo van istog. To je važno da bi postigli optimalnu temperaturu kako se kokosovo ulje ne bi zgrudvalo. Za neke recepte je bolje otopiti ga (npr. za smuti ili proteinski šejk).

3. Za kafu i čaj

Kokosovo ulje možete staviti u svoju kafu ili čaj i na taj način ga uvrstiti u svoju ishranu. Daje aromu uz sve benefite za zdravlje, koje smo prethodno navodili. Ako ne znate kako da napravite kafu ili čaj sa kokosom, evo recepata.

Čaj sa kokosovim uljem – recept:
 • 1 kesica čaja po izboru
 • 1 kašičica kakaa
 • 1 kašičica mleka za čaj / kafu
 • 1 kašičica kokosovog ulja
 • stevia ili zaslađivač po zboru

Napravite čaj uobičajeno: prelijte kesicu čaja kipućom vodom, ostavite da odstoji 2 -3 minuta pa bacite kesicu. dodajte ostale sastojke, promešajte da se sve sjedini i uživajte u svom aromatičnom i zdravom napitku.

Kafa sa kokosovim uljem – recept:
 • 1 kašičica kafe
 • šoljica vode
 • 1 kašičica kokosovog ulja
 • zaslađivač (opciono)

Napravite kafu kako je inače pravite. Dok je još vrela, umešajte u nju kašičicu kokosovog ulja i uživajte. Benefiti ovog malog trika su neverovatni: ubrzaće vaš metabolizam, dati vam više energije i pospešiti vam imunitet.