a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Sladoled od kafe

Sladoled i kafa – i odvojeno i zajedno, blizu savršenstva. Za strastvene ljubitelje oba, ova kobinacija je izašla iz raja! Došla vam je prijateljica u goste i premišlja se da li da popije kaficu ili da se zasladi, a vi imate spremno preukusno iznenađenje koje će zadovoljiti obe potrebe. Ukus ovog sladoleda je bogat, kafeni i sladak po vašoj meri, baš kao i savršena kafa.

U ovaj recept će ipak ići malo šećera, ali možete se poslužiti žutim šećerom ili stevijom u prahu. Ukoliko budete izabrali mleko ili krem koji imaju dodatni ukus, poput sojinog mleka sa aromom vanile, smanjite količinu šećera. Da peđemo na stvar.

Potrebno je za oko 4 porcije:

  • čaša krema od sojinog mleka (soy creamer – može se naći u većim marketima i pojedinim drogerijama u delu sa zdravijim namirnicama)
  • čaša sojinog mleka (neutralnog ili sa aromom vanile/čokolade)
  • 1.5 kesica instant kafe po vašem ukusu
  • 1/4 čaše žutog šećera
  • pola kašičice ekstrakta od vanile ukoliko ste koristili neutralno mleko

Svakako ćete smesu probati pri pripremi, pa proceniti čega želite više, a čega manje kada se radi o kafenom ukusu i dodatnim aromama. Prvo sipajte sojin krem u veću činiju, dodajte kafu i žustro mutite dok se kafa ne rastvori. Dodajte ostale sastojke i takođe dobro umutite dok se šećer ne rastopi i masa se donekle ne zgusne. Zatim prespite u posudu u kojoj će se lediti. Bilo bi najbolje kada biste na nekih pola sata, u nekoliko navrata, vadili sladoled i mešali ga, jer ćete tako dobiti dosta bolju konzistenciju (kremastiju). Nakon tih par mešanja, ostavite sladoled da se dalje zamrzava. Kada budete hteli da ga konzumirate, ostavite ga 5 minuta na sobnoj temperaturi, pa onda servirajte.

Ovaj krem dezert možete i staviti u svoju ledenu kafu, preko slatkih palačinki ili bakinog kolača. Najzdravija varijanta je jesti ga samog i ne preterivati, ali i navedene kombinacije su divne za zasladiti se povremeno ili poslužiti gostima.