Sladoled od kafe

Sladoled i kafa – i odvojeno i zajedno, blizu savršenstva. Za strastvene ljubitelje oba, ova kobinacija je izašla iz raja! Došla vam je prijateljica u goste i premišlja se da li da popije kaficu ili da se zasladi, a vi imate spremno preukusno iznenađenje koje će zadovoljiti obe potrebe. Ukus ovog sladoleda je bogat, kafeni i sladak po vašoj meri, baš kao i savršena kafa.

U ovaj recept će ipak ići malo šećera, ali možete se poslužiti žutim šećerom ili stevijom u prahu. Ukoliko budete izabrali mleko ili krem koji imaju dodatni ukus, poput sojinog mleka sa aromom vanile, smanjite količinu šećera. Da peđemo na stvar.

Potrebno je za oko 4 porcije:

  • čaša krema od sojinog mleka (soy creamer – može se naći u većim marketima i pojedinim drogerijama u delu sa zdravijim namirnicama)
  • čaša sojinog mleka (neutralnog ili sa aromom vanile/čokolade)
  • 1.5 kesica instant kafe po vašem ukusu
  • 1/4 čaše žutog šećera
  • pola kašičice ekstrakta od vanile ukoliko ste koristili neutralno mleko

Svakako ćete smesu probati pri pripremi, pa proceniti čega želite više, a čega manje kada se radi o kafenom ukusu i dodatnim aromama. Prvo sipajte sojin krem u veću činiju, dodajte kafu i žustro mutite dok se kafa ne rastvori. Dodajte ostale sastojke i takođe dobro umutite dok se šećer ne rastopi i masa se donekle ne zgusne. Zatim prespite u posudu u kojoj će se lediti. Bilo bi najbolje kada biste na nekih pola sata, u nekoliko navrata, vadili sladoled i mešali ga, jer ćete tako dobiti dosta bolju konzistenciju (kremastiju). Nakon tih par mešanja, ostavite sladoled da se dalje zamrzava. Kada budete hteli da ga konzumirate, ostavite ga 5 minuta na sobnoj temperaturi, pa onda servirajte.

Ovaj krem dezert možete i staviti u svoju ledenu kafu, preko slatkih palačinki ili bakinog kolača. Najzdravija varijanta je jesti ga samog i ne preterivati, ali i navedene kombinacije su divne za zasladiti se povremeno ili poslužiti gostima.