Zdrav sladoled sa avokadom i komadićima čokolade

Šta više osvežava i zadovoljava potrebu za slatkim na 30+ stepeni od par kugli sladoleda, onako usput u kornetu? Složićete se – retko šta. Ali ukoliko ta potreba za slatkim svaki put bude zadovoljena dezertima sa raznim aditivima i veštačkim šećerom, brojka na vagi vam se kroz neko vreme ne bi svidela. Zato vam dajemo predlog u vidu recepta za sladoled koji ćete napraviti sami kod kuće, od zdravih namirnica, a koji podjednako osvežava kao i onaj kod poslastičara.

Avokado, banana i kokosov puter (napravite ga sami ovako, jednostavno je) ili kokosovo ulje, čine jako zdravu bazu ovog sladoleda, dok mu kašika pepermint ekstrakta daje tu specifičnu, upečatljivu mint aromu, a za komadiće crne čokolade nije potreban poseban razlog, zar ne?

Za 3-4 porcije potrebno vam je:

  • 2 srednja do velika avokada
  • 1 banana
  • 1/4 čaše kokosovog putera
  • 2 kašike meda
  • šaka svežih, iseckanih listova nane
  • komadići crne čokolade prema ličnom ukusu

Najbolji deo? Piprema se u blenderu. Ipak, strpljenje je ono čime se treba naoružati. Izblendujte dobro sve sastojke osim čokolade, koju ćete kasnije dodati u smesu ili pri serviranju. Prespite smesu u posudu u kojoj će stajati, sada dodajte čokoladu i umešajte je. Stavićete sladoled u zamrzivač na 30 minuta, a zatim izvaditi i ponovo promešati. Tako raditi tokom dva i po sata da bi se dobila savršena kremasta tekstura. To je krucijalno u ovom slučaju, ne budite lenji, ipak pravimo sladoled bez profesionalnih aparata. To se zove rad iz ljubavi!

Pročitajte i ostale recepte za zdrav sladoled, pa izaberite omiljeni ili probajte sve :-).