Pirinač sa povrćem – integralno, zdravo i ukusno!

Ovo je recept za zdrav ručak ili večeru, koji se zasniva na pirinču sa dodacima. Osmišljen je da ispuni uslove zdravog i hranljivog obroka i ranije pripreme, o kojoj smo pisali u ovom tekstu. Naravno, shodno potrebama i ukusu, možete ga kombinovati sa drugim jelima i namirnicama.

Potrebno vam je:

  • šolja integralnog/braon pirinča
  • šolja iseckane crvene paprike
  • šolja iseckanog mladog luka
  • šolja zamrznitog žutog kukuruza
  • 1/2 šolje iseckanog korijandera
  • kašika sitno iseckanog belog luka
  • kašika maslinovog ulja
  • kašičica aleve paprike
  • so i biber prema ukusu

Priprema:

  1. U ključalu vodu dodati pirinač. Kada ponovo provri, nastaviti sa kuvanjem na niskoj temperaturi.
  2. Kuvati 40-50 minuta dok pirinač ne omekša; jednom promešati nakon 20 minuta.
  3. Dok se pirinač kuva, pripremiti povrće; na niskoj temperaturi zagrejati ulje na tiganju.
  4. Sotirati (naglo ispržiti na vreloj masnoći/ulju) beli luk par minuta, ne dozvolivši da poprimi braon boju tj. da zagori.
  5. Smanjiti na srednju temperaturu, dodati ostalo povće i kukuruz i pržiti oko 2 minuta.
  6. Dodati obareni pirinač i alevu papriku u miks povrća i dobro promešati. Dodati so i biber.

Ukus neće izostati, a imaćete zdrav obrok koji ćete moći da odložite i koiristite tokom 2, 3 dana. Pogledajte još tri recepta koja smo vam izdvojili za takav način ishrane, a i bilo koju drugu priliku.