Zdrav ledeni voćni dezert – jagode i breskve

Predlažemo vam još dva recepta za ledene poslastice zbog kojih vas neće gristi savest. Osvežite se i zasladite ovih prolećnih dana zdravim dezertima koji će se dopasti čitavoj porodici, a pogotovo najmlađima kojima čete na taj način obezbediti sjajnu zamenu za slatkiše pune aditiva.

Možete koristiti razno voće, pojedinačno ili kombinovano, ali princip je isti u svakom slučaju. Isprobajte i pronađite svoju omiljenu varijantu.

U prvom dezertu, glavni sastojak su jagode. Zrele, domaće, organske, slasne jagode. Jedva ih čekamo, zar ne?

Biće vam potrebno:

  • 1/2 kg jagoda
  • 1 čaša običnog organskog jogurta/organskog grčkog jogurta
  • 2, 3 kašike kvalitetnog, neprerađenog, sirovog meda
  • par kapi čistog ekstrakta od vanile

Očistite jagode i izdvojite 3, 4 na stranu. Ostatak jagoda iseckajte na polovine i  zajedno sa ostalim sastojcima stavite u blender. Izblendujte dok masa ne postane ujednačena. Zatim dodajte u blender i ostatak jagoda koje ste iseckali na kockice ili listiće. Blendujte na nižem stepenu samo nekoliko sekundi. Dobijenu smesu sipajte u kalupe za sladoled (dobijena količina će popuniti set od 6 kalupa). Neka stoje u zamrzivaču 6-8 sati kako bi se potpuno zaledili. Pred konzumiranje, kako biste ih lakše izvadili, stavite kalup pod mlaz tople vode na kratko.Strawberries_Cream_Fruti_Bar

Drugi dezert će imati ukus breskve. Pre samog recepta, jedna napomena, koja važi za sve recepte sa voćem. Uvek je najbolje koristiti zrele plodove, jer su slađi i ukusniji. Ukoliko sveži plodovi nisu dostupni trenutno, možete koristiti zaleđene, ali ih neka se odmrznu pre stavljanja u blender. Da vidimo šta je potrebno ovoga puta:

  • 4 zrele breskve
  • 1 čaša organskog jogurta/grčkog jogurta
  • 2,3 kašike javorovog sirupa ili neprerađenog meda
  • par kapi čistog ekstrakta vanile

Oljuštite breskve i uklonite koštice. Kao i u receptu iznad, sačuvajte polovinu jedne breskve sa strane, pa ćete je iseckati i dodati kasnije. Isecite ostatak breskvi. Secite ih nad blenderom kao ne biste protraćili divan sok koji curi tokom sečenja. Stavite u blender sve sastojke osim one jedne polovine breskve i izblendujte dok se sve lepo ne sjedini i usitni. Dodajte ostatak breskve i blendujte par sekundi. Prespite smesu u kalupe za sladoled, zamrznite na 6-8 sati i gotovo!

Veoma jednostavni za pripremu, napravljeni od kvalitetnih namirnica, fenomenalna alternativa fabričkim slatkišima – ovi dezerti predstavljaju preukusno osveženje. Pravite ih sa drugaricama ili klincima i imajte ih spremne za slatku, a zdravu užinu.

Ukoliko želite još ideja za zdrave poslastice ovog tipa, pogledajte našu rubriku sladoled.