
Zdrav ledeni voćni dezert – jagode i breskve
Predlažemo vam još dva recepta za ledene poslastice zbog kojih vas neće gristi savest. Osvežite se i zasladite ovih prolećnih dana zdravim dezertima koji će se dopasti čitavoj porodici, a pogotovo najmlađima kojima čete na taj način obezbediti sjajnu zamenu za slatkiše pune aditiva.
Možete koristiti razno voće, pojedinačno ili kombinovano, ali princip je isti u svakom slučaju. Isprobajte i pronađite svoju omiljenu varijantu.
U prvom dezertu, glavni sastojak su jagode. Zrele, domaće, organske, slasne jagode. Jedva ih čekamo, zar ne?
Biće vam potrebno:
- 1/2 kg jagoda
- 1 čaša običnog organskog jogurta/organskog grčkog jogurta
- 2, 3 kašike kvalitetnog, neprerađenog, sirovog meda
- par kapi čistog ekstrakta od vanile
Očistite jagode i izdvojite 3, 4 na stranu. Ostatak jagoda iseckajte na polovine i zajedno sa ostalim sastojcima stavite u blender. Izblendujte dok masa ne postane ujednačena. Zatim dodajte u blender i ostatak jagoda koje ste iseckali na kockice ili listiće. Blendujte na nižem stepenu samo nekoliko sekundi. Dobijenu smesu sipajte u kalupe za sladoled (dobijena količina će popuniti set od 6 kalupa). Neka stoje u zamrzivaču 6-8 sati kako bi se potpuno zaledili. Pred konzumiranje, kako biste ih lakše izvadili, stavite kalup pod mlaz tople vode na kratko.
Drugi dezert će imati ukus breskve. Pre samog recepta, jedna napomena, koja važi za sve recepte sa voćem. Uvek je najbolje koristiti zrele plodove, jer su slađi i ukusniji. Ukoliko sveži plodovi nisu dostupni trenutno, možete koristiti zaleđene, ali ih neka se odmrznu pre stavljanja u blender. Da vidimo šta je potrebno ovoga puta:
- 4 zrele breskve
- 1 čaša organskog jogurta/grčkog jogurta
- 2,3 kašike javorovog sirupa ili neprerađenog meda
- par kapi čistog ekstrakta vanile
Oljuštite breskve i uklonite koštice. Kao i u receptu iznad, sačuvajte polovinu jedne breskve sa strane, pa ćete je iseckati i dodati kasnije. Isecite ostatak breskvi. Secite ih nad blenderom kao ne biste protraćili divan sok koji curi tokom sečenja. Stavite u blender sve sastojke osim one jedne polovine breskve i izblendujte dok se sve lepo ne sjedini i usitni. Dodajte ostatak breskve i blendujte par sekundi. Prespite smesu u kalupe za sladoled, zamrznite na 6-8 sati i gotovo!
Veoma jednostavni za pripremu, napravljeni od kvalitetnih namirnica, fenomenalna alternativa fabričkim slatkišima – ovi dezerti predstavljaju preukusno osveženje. Pravite ih sa drugaricama ili klincima i imajte ih spremne za slatku, a zdravu užinu.
Ukoliko želite još ideja za zdrave poslastice ovog tipa, pogledajte našu rubriku sladoled.