Lipa – prirodni lek za smirenje

Lipa je listopadno drvo sa širokom krošnjom, visoko do 25 metara i najčešće cveta u junu. Kod mnogih naroda lipa se koristila kao lek za mnoge zdravstvene tegobe. Kako kaže legenda, zraci sunca su u cvetu lipe, pa zbog toga nakon popijenog čaja od lipe toplota sunca ulazi u organizam. Lipa je najbolji borac protiv stresa.

Kako treba brati i čuvati lipu? 

Lipa treba da se bere čim počne da cveta. Precvetala lipa nema nikakavu vrednost. Naravno, treba je brati po lepom vremenu. Cvet je blagog i prijatnog mirisa. Najbolje je da se cvetovi suše na tavanu, tamo gde je suvo, ali važno je da ima i svetlosti.

Delovanje lipe

Koristi se protiv prehlada, gripa, problema sa disajnim putevima, groznice, ublažavanja kašlja, protiv grčeva i za smirenje. Čajevi su najbolji prirodni lekovi koji imaju svakodnevnu upotrebu.Lipa se koristi i za izradu kozmetičkih preparata. Od davnina cvetovi se koriste za opuštanje nervnog sistema. Konzumiranje nije ograničeno, pa ga mogu piti i deca. Čaj od lipe utiče na znojenje, pa se preporučuje za sniženje temperature.

Kafa ili čaj od lipe?

Kafa se konzumira svakog dana. Ako pijete mnogo kafe u toku dana probajte da zamenite kafu čajem od lipe i osetićete razliku. Nije zdravo da pijete veliku količinu kafe, pogotovo ako ne unosite dovoljno tečnosti u organizam. Ako ne vodite računa o tome može doći do posledica, pogotovo po bubrege. Ne zaboravite da svakog dana kada ustanete iz kreveta popijete čašu vode.

Priprema čaja od lipe

Pravilna priprema podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta prelije šoljom ključale vode i ostavi tako da odstoji 5-10 minuta. Kada procedite, čaj može da se pije. Ko redovno pije čaj lipe pomešan sa kašikom meda, ne treba da se boji upale pluća ili gripa.

Čekajte jun kada će ponovo procvetati, a tada spremite zalihe za zimu. Jedina ”mana” čaja je ako se preterano pije može da dovede do srčanih tegoba. Može da se pije svakodnevno, ali ne u količinama kao što pijete vodu. Slobodno se šolja kafe može zameniti šoljom čaja od lipe!

Stres je svakodnevnica, pa ukoliko želite možete da dodate čaj od lipe u svoju kupku. Opustićete se. Poznato je da žene tokom menopauze piju čaj od lipe jer smanjuje nervozu i poboljšava san.