Zdrava užina od krastavca

Šta danas da užinam, šta da večeram, šta da pridodam uz piletinu, jao, pa dolaze mi i gosti, šta ćemo gricnuti? I Zdravki dođe dan kada je muče ova pitanja. Jednog takvog dana isprobala je ovaj recept i poželela da ga podeli sa vama kako bi vam dala inspiraciju i predlog za užinu, a da to nije ponovo neka poslastica.

Predstavićemo vam mediteranske rolnice od krastavca. Laka, brza i zdrava užina, predjelo ili čak čitav obrok. Sastojci su jednostavni, nema ih puno i možete ih lako nabaviti. Prave se od svežeg krastavca, kremastog humusa sa belim lukom, iseckane gerilovane crvene paprike i sira. Sjajna kombinacija!

Za 6 rolnica će vam biti potrebno:

  • 1 veći krastavac (da bi trake imale dužinu)
  • malo sveže mlevenog crnog bibera
  • 6 kašičica humusa – možete kupiti klasičan humus od leblebija i dodati pečen, seckani beli luk ili kupiti koji god humus volite, a smatrate da bi se ukus dobro uklopio. Ukoliko volite domaće, pogledajte ovaj recept za humus.
  • 6 kašičica seckane, grilovane crvene paprike ili sušenog paradajza
  • 6 kašičica sira po ličnom ukusu, a mi vam predlažemo fetu

Ove mere su prilagođene upravo serviranju na 6 traka krastavca, a vi svakako možete proceniti u toku spremanja koliko ćete čega staviti.

Priprema:

cucumber-1

Krastavac isecite na duge, tanke trake pomoću nožića za ljuštenje povrća i voća ili ukolio ste dovoljno spretni, a nemate taj nožić, koristite običan. Pospite svaku tračicu prstohvatom bibera. Zatim rasporedite podjednako po kašičicu humusa na svaku tračicu, a potom pospite seckanom paprikom i izmrvljenim sirom. Ostaje samo da smotate rolnice, ne pritiskajući previše, i učvrstite ih čačkalicom.

Dodatni savet: Ukoliko želite da rolnice budu bogatije i hranljivije, možete ih puniti i tunjevinom.

Uživajte u ovoj zdravoj užini od krastavca ili iznenadite goste novom vrstom zalogajčića. Osvežavajuće, zdravo i lagano!