žalfija kao lek

Žalfija kao lek

Žalfija (latinsko ime Salvia officinalis) je eterična, medonosna i lekovita mediteranska biljka koja se stolećima gaji najviše zbog svog lekovitog svojstava. U Srbiji je često zovemo i kalaver ili džiger trava, u Dalmaciji kadulja, negde i kuš, goloper, slavulja ili pelim.

Žalfija je višegodišnja biljka, izrazito jakog mirisa. Stablo je visoko oko 50 do 90 cm i veoma je gorkog ukusa.

Sam latinski naziv Salvia nastao je od latinske reči salvare što znači spasiti ili izlečiti, i to već govori o značaju koji je ovoj biljci davan još u vreme starih Rimljana kad su je koristili za lečenje. Znalo se za njena lekovita svojstva i korišćena je kao antibiotik još pre nego su antibiotici otkriveni. Zapravo, korišćena je i kao antiseptik i antimikotik jer je iskustvno otkriveno da može da pomogne. Žalfija je korišćena na različite načine, nekad u suvom stanju samo žvakanjem, pravljena su eretična ulja, kuvao se čaj od žalfije, a stavljana je i na rane zadobijene u borbama. O tome koliko je njena lekovitost cenjena dovoljno govori da je čak bilo obavezno gajenje žalfije u vreme Karla Velikog.

Lekovita svojstva žalfije

Naravno, iako danas nije obavezno uzgajanje žalfije, ova biljka se gaji kako na velikim parcelama, tako i na balkonima u pitomim uslovima. Očekivano, farmaceutska industrija je istražila i i dalje istražuje sva lekovita svojstva žalfije i koristi je u spravljanju velikog broja preparata koji pomažu kod mnogih bolesti. Naravno, i divlja žalfija i dalje raste širom Mediterana i na drugim podnebljima.

Farmaceutska industrija je žalfiju iskoristila u velikom broju lekova, sprejeva, krema, čajeva, a koristi se čak i u indutriji lepote pošto je sastojak velikog broja parfema, ulja i krema za negu kože. Ispituje se i lekovitost žalfije kod Alchajmerove bolesti, njen uticaj na memoriju. Takođe pojedinci prave mnoge napitke od žalfije u kombinaciji najčešće sa medom ili vinom pokušavajući da naprave napitak koji leči razne bolesti

čaj od žalfije

Čaj od žalfije

Svakako najpopularniji proizvod od žalfije je čaj od žalfije. Verovatno nema osobe koja ga nije pila u trenucima kad im je pomoć bila potrebna. Čaj od žalfije je velika pomoć u lečenju mnogih bolesti, naravno danas uglavnom kao pomoć uz drugu terapiju. Ipak i čaj od peruna nije za svakog, nije preporučljiv za veoma malu decu, za trudnice i dojilje, kao ni za epileptičare, a nije preporučljivo ni da se koristi dugo

Poznato je da je čaj od žalfije veoma koristan u lečenju mnogih oboljenja, da pomaže kao prirodni antibiotik i prirodni antibaktericid protiv različitih sojeva bakterija, da pomaže za smirenje i protiv stresa i tremora, da pospešuje jačanje imuniteta. Takođe kod mnogih gljivičnih i bakterijskih infekcija je veoma koristan, kod lečenja promuklosti, kašlja, gastritisa, pomaže kod uklanjanja nadutosti i poboljšava varenje i lučenje žuči.

Ukoliko želite da poboljšate krvnu sliku, čaj od žalfije je takođe koristan, a pojačava i apetit i pomaže uspostavljanju normalnog rada digestivnog sistema.

Sigurno je da ste puno puta dobili savet da čajem od žalfije ispirate usta jer pomaže kod čiščenja zuba i jačanju desni.

Kako se priprema čaj od žalfije

Veoma je jednostavno pripremiti čaj od žalfije. Uzmite jednu kašiku suve žalfije i prelijte sa 2.5 decilitra hladne vode. Zagrejte takvu mešavinu dok ne proključa. Nakon što proključa, poklopite posudu i ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim procedite i popijte. Bitno je da uvek napravite svež čaj, a nije preporučljivo piti ga u velikim količinama jer ima veliku snagu i može u većoj količini imati i negativno dejstvo.

Čaj takođe možete koristiti i kao sredstvo za ispiranje (npr zuba zbog problema sa desnima, ili grla zbog bolova u grlu) i za obloge za npr dezinfekciju rana, ubrzava i zarastanje rana i ogrebotina, čak može biti koristan i kod proširenih vena i kapilara.