Cvekla – prirodni lek!

Koliko često se cvekla nađe u vašim obrocima? Ukoliko se ne sećate kada ste poslednji put jeli ovo crveno-ljubičasto povrće, znači da bi trebalo da poradite na tome zbog njenih mnogobrojnih koristi po vaše zdravlje. Od kontrolisanja nivoa šećera u krvi do povećanja vaše seksualne izdržljivosti, ovo povrće je dobro poznat prirodni lek u borbi sa anemijom. Pored toga što se koristi da prirodno oboji hranu, može se konzumirati u obliku salate, soka ili alve. Mi vam dajemo još nekoliko razloga zašto da češće uključite cveklu u svoju ishranu.

  1. Snižava krvni pritisak – Cvekla je odličan izvor nitrata, koji se, kada se unesu u organizam, pretvaraju u nitrite i gas nitrit oksida. Oba jedinjenja čine da se arterije prošire i da se snizi krvni pritisak. 500 grama cvekle dovešeće do toga da se vaš krvni pritisak snizi u roku od 6 sati.
  2. Smanjuje `loš` holesterol i sprečava nakupljanje plaka na zidovima arterija – Poznato je da cvekla sadrži značajne količine razgradivih vlakana flavanoida i betacijanina. Betacijanin je odgovoran za boju cvekle, a takođe je i moćan antioksidant. On ne dozvoljava mastima `lošeg` holesterola da se lepe za zidove arterija. To štiti srce od potencijalnih srčanih udara i šloga i samim tim umanjuje potrebu za medicinskim lekovima.
  3. Dobra je za trudnice i još nerođene bebe – Još jedna fenomenalna stvar u vezi sa cveklom je što sadrži ogromne količine folne kiseline. Folna kiselina je od suštinskog značaja za pravilno formiranje kičmene moždine i može zaštititi bebu od oboljenja poput spina bifida (urođeni defekt koji se manifestuje nepotpunim razvojem kičmene moždine i uglavnom izgleda kao da je ista u korenu podeljena na pola). Takođe će cvekla dati trudnicama dodatne energije koja im je tada preko potrebna.
  4. Bori se protiv osteoporoze – Cvekla je bogata kremenom (dijatomejskom) zemljom, koja je potrebna telu kako bi efikasno koristilo kalcijum. Obzirom da su nam kosti i zubi sagrađeni od kalcijuma, čaša soka od cvekle dnevno bi pomogla kod stanja poput osteoporoze i bolesti krhkih kostiju.beet-carrot-apple-salad-R174234-ss
  5. Drži dijabetes pod kontrolom – Dijabetičari mogu svoju želju za slatkim obuzdati dodavanjem cvekle u svoju dnevnu ishranu. Kako cvekla zbog svog sastava sporo otpušta šećere u krv, ona ne remeti nivo šećera u krvi van normalnih okvira, a u isto vreme zadovolji potrebu za slatkim. Ovo povrće je niskokalorično i sadrži mali procenat masti što ga čini savršenim za dijabetičare.
  6. Pomeže u lečenju anemije – Cveklu smo pominjali u tekstu kako povećati nivo gvožđa u krvi, odnosno kako se boriti sa anemijom. Obično ljudi pomisle ,, Pa da, cvekla je crvena, sigurno će mi krv biti bolja, logično!”. Iako to može zvučati površno, činjenice ipak govore da cvekla pomaže u ovom slučaju. Fakat je da cvekla sadrži dosta gvožđa, a da je gvožđe odgovorno za dovođenje kiseonika i nutrijenata u razne delove tela. Dakle, sada znamo – cvekla pomaže pri anemiji zbog gvožđa, a ne zbog boje.
  7. Poboljšava seksualno zdravlje i izdržljivost – Cvekla je još poznata i kao prirodna vijagra i od davnina je prema nekim starinskim običajima i navikama korišćena za poboljšanje seksualnog zdravlja. Ona širi krvne sudove i pojačava protok krvi do genitalija – upravo ono šta lekovi poput vijagre obećavaju. Druga činjenica je da cvekla sadrži dosta hemijskog elementa bora, koji je bitan za proizvodnju ljudskog hormona seksa. Pa vi razmislite da li ćete je konzumirati.
  8. Rešava stanje konstipacije (zatvora) – Zbog visokog sadržaja razgradivih vlakana, cvekla može poslužiti i kao dobar laksativ. Čisti debelo crevo i oslobađa stomak toksina.

beet-juice-6-1-of-1-2

Zdravki su ovi podaci bili sasvim dovoljni da počne sa češćim ubacivanjem cvekle u šejkove, da je kombinuje sa kupusom, jabukama i šargarepom kao salatu ili da je peče u rerni kao krompir. Iskoristite pun potencijal ovog moćnog povrća koje je gotovo uvek dostupno.