Šta jesti za zdravu kosu i nokte?

Nema sumnje da smo do sada shvatili da je zdrava ishrana dobra po nas na mnoštvo načina- smanjuje rizik od raznih bolesti, jača imuni sistem, daje nam energiju i utiče na dobar san. Ali hajde da vidimo kako to određena, naravno zdrava, hrana utiče ne samo da se osećamo dobro, nego da tako i izgledamo. Pročitajte koji nutritijenti će dati vašoj kosi i noktima dodatnu jačinu, glatkoću i sjaj.

Vitamin B kompleks / vitamin H

Vitamih H poboljšava kvalitet kose sklone rascvetalim krajevima i tanjenju i jača slabe, krte nokte. Kada se uzima sa cinkom i kortikosteroidom klobetazol propionatom, koristi se za tretiranje alopecije, autoimunog kožnog oboljenja u vidu gubitka kose. Stručnjaci su dokazali da nedostatak ovog vitamina može dovesti do tanke, slabe kose ili njenog gubitka tj. opadanja. Čak se na nemačkom jeziku ova povezanost ogleda u slovu H koje simbolizuje kosu ‘haar’ i nokte ‘haut’. Namirnice koje treba koristiti za snabdevanje organizma ovim vitaminom su: banane, pasulj, karfiol, jaja, sočivo, kikiriki i losos.

VIŠE: O kosi – 5 interesantnih činjenica

Omega-3 masne kiseline

rqwdq051Da biste imali sjajniju kosu, uključite u svoju ishranu omega-3 masne kiseline, koje doprinose kvalitetu kože glave i mogu dati vašim uvojcima dodatnu blistavost. Tri aktivna sastojka – alfa-linolenska kiselina, eikozapemntaenoinska kiselina i dohozaheksaenoinska kiselina – su primarne masne kiseline i bitne su komponente stratum corneum enzima, koji čini krajnji sloj epidermisa u kome se nalazi keratin i ima sposobnost zadržavanja vode. Manjak ovih primarnih, esencijalnih masnih kiselina može rezultirati suvom kožom glave i pojavom peruti. Hrana kojom se možete boriti protiv toga je: jaja, laneno seme, riblje ulje, losos, sardina, spanać, tunjevina, orasi i skuša.

Proteini

Unos proteina je bitan iz više razloga, a naročito je povezan sa kvalitetom kose i noktiju. I kosa i nokti se sastoje od gradivnih proteina keratina, stoga je adekvatna ishrana značajna za ‘izgradnju’ jake kose i noktiju. Niskomasno meso je najlakši način da u ishranu uključi ova vrsta proteina, ali uz izbegavanje nepotrebnih masnoća pri pripremi ili u samom sadržaju (poput kožice na piletini). Konzumirajte sledeće: piletina jaja, niskomasno crveno meso, niskomasne mlečne proizvode, lešnike, morske plodove, soju i žitarice od celog zrna.

Vitamin A

Vitamin A pospešuje stvaranje sebuma, koji je neophodan koži glave, jer održava strukturu i izgled kose zdravim. Osim ovih pozitivnih uticaja na lepotu, ovaj vitamin doprinosi boljem zdravlju očiju i imunog sistema, koji nas održava vitalnima i jakima od glave do pete. Vitamin A unosite putem: kajsija, brokolija, šargarepa, dinje, čedar sira, žumanaca, ovsene kaše, spanaća i slatkog krompira.

hair1

Cink

Cink je još jedan nutritijent koji aktivno pomaže u funkcionisanju imunog sistema, a ima važnu ulogu i u formiranju vezivnih tkiva. Cink je je u sastavu miliona enzima u telu, od kojih neki regulišu sposobnost tela da pravi nove proteine, koji će postati gradivni materijal za kosu i nokte. Alopecija, isušena i krta kosa mogu ukazivati na nedostatak cinka. Da biste obezbedili dovoljno cinka svome telu, unosite sledeće namirnice: indijski orah, grašak, jastoga, ostrige, soju i čiste, niskomasne komade govedine.

VIŠE: Prirodno protiv opadanja kose – 10 korisnih saveta