Kolagen suplementi – prednosti i mane

Kolagen je glavni strukturni protein u koži. Nalazi se u kostima, mišićima, koži i tetivama i obezbeđuje nam čvrstinu tj. dobru strukturu i tonus. Zbog njega izgledamo mladoliko i privlačno, stoga nije ni čudo da ga uvek želimo vise.

Kako starimo, nivo kolagena u našem telu se smanjuje. Od 25. godine njegov nivo se godišnje smanji za 1.5%. Do 40. godine mi već koristimo više kolagena nego što naše telo može da proizvede, tako da do 60. godine mi potrošimo već polovinu zaliha. Dobra vest je da ovaj proces ipak može da se uspori. Potrošene zalihe kolagena u našem telu mogu se nadomestiti kroz uzimanje odgovarajućih suplemenata.

Kolagen je jedan od retkih suplemenata koji će vam preporučiti skoro svaki nutricionista. Ima toliko pozitivnih efekata po nas da bismo svi trebali da ga koristimo, ali sa druge strane, ima i neke nuspojave. Da bismo vam pomogli pri donošenju odluke, u ovom tekstu cemo navesti i pozitivne i negativne strane

Kolagen nam je dostupan u nekoliko formi. Kolagen koji se primenjuje oralno, u vidu tableta ili praha, dokazano pomaže pri tegobama izazvanim artritisom. Ujedno, pomaže osobama koje pokušavaju da izgube na težini, da izgrade mišićnu masu i da podmlade kožu. Kreme sa kolagenom pomažu u sprečavanju nastanka bora. Injekcije kolagena čine kožu jedrom i punijom i takodje uklanjaju bore na licu. U zavisnosti od ličnih potreba, ljudi se opredeljuju za jednu od ovih formi suplemenata kolagena.

Prednosti uzimanja suplemenata kolagena:

  1. Zdravlje kože: Kako koža stari, njena struktura se menja. Postaje sve lošija. Suplementi pomažu u održavanju čvrstine onih regija gde se koža najviše pomera tj.gde se bore najpre formiraju. Ojačavajući strukturu kože ovim suplementima, mi takođe zatežemo i zidove pora pa one postaju manje vidljive i  usporavamo opuštanje kože. Kao rezultat, dobijamo kožu koja izgleda mlađe.
  2. Zdravlje kose i noktiju: Tokom procesa stranje, produkcija kolagena u našem telu je sve manja, pa nam kosa i nokti postaju sve krtiji i skloniji pucanju. To znači da je kolagen ključni sastojak za regeneraciju i mladalačkiji i zdraviji izgled naših noktiju i kose, stoga nam suplementi kolagena svakako mogu pomoći kod ovog problema.
  3. Zdravlje zglobova: Amino kiseline iz kolagena obnavljaju naša tkiva. One imaju protiv-upalno dejstvo i veoma su efektne kod obnavljanja zglobova. Skorašnja studija je pokazala da kolagen stimuliše osteoblaste, ćelije koje su odgovorne za formiranje kostiju.
  4. Fizička spremnost: Aktivni ljudi, a naročito sportisti, uzimaju suplemente kolagena jer on dokazano pomaže pri oporavku tkiva, ublažavanju upala i opravku nakon povreda. Takođe, umanjuje rizike od povreda mišića i ligamenata, i poboljšava spremnost tako što povećava mišićnu masu.
  5. Gubitak težine: Kolagen je jako bogat proteinima. Studije pokazuju da se najbolji efekti uzimanja kolagena postižu tako što se on uzima ujutru, uz doručak. Na taj način, iskoristljivost je najveća, a to nam i osigurava da ćemo za ručak pojesti porciju manju za 20%.
  6. Spavanje: Dokazano je da suplementi kolagena poboljšavaju kvalitet sna. Takođe, pomažu i u borbi protiv pospanosti tokom dana a poboljšavaju i procese učenja i pamćenja.

Kao i kod drugih vrsta suplemenata, i kod uzimanja kolagena se mogu javiti neki neželjeni efekti.

  1. Najčešći od njih je definitivno ukus koji može da se zadrži u ustima od pola sata do sat. Preporuka je da se pilule kolagena uzimaju sa nekim voćnim sokom, pa ce se taj ukus ublažiti. Kiselkasti voćni sokovi, kao što su narandža, jabuka, grožđe ili paradaiz, mogu da smanje delotvornost ovih suplemenata, pa je preporuka da se izbegavaju.
  2. Izvestan broj pojedinaca koji su uzimali suplemente kolagena prijavio je gubitak apetita kao posledicu. U zavisnosti od lične situacije i potrebe, ovo se može smatrati kako manom, tako i prednošću.
  3. Visok nivo kalcijuma, ili hiperkalcemija, može da se javi kao posledica uzimanja kolagen suplemenata. Previše kalcijuma u organizmu može dovesti do zatvora, bolova u kostima, umora, mučnine, povraćanja pa čak i abnormalnog srčanog ritma.

Nadamo se da smo vam ovim tekstom bar malo pomogli da se informišete o ovoj temi, ali ako zaista razmatrate mogućnost uzimanja nekih od suplemenata, naša preporuka je da se posavetujete sa vašim lekarom. Postoji mnogo farmaceutskih kompanija na tržištu pa samim tim i mnoštvo proizvoda, pa je u vašem najboljem interesu da dobijete profesionalno mišljenje i savet.