a

Aperiri vivendum has in. Eu fabellas deseruisse mea, hinc solum tractatos vim ad, ut quem voluptua nam. Ei graeci oblique perci.

Recent Posts

    Sorry, no posts matched your criteria.

Recept za pastu – dijetalno i jednostavno

Ovo jelo vam predlažemo da konzumirate za ručak, jer paste, hleb i pirinač nisu preporučljivi za večernji obrok, naročito `bele` verzije. Odmah da napomenemo da uvek kada vam predlažemo testenine u bilo kom obliku i receptu, govorimo o integralnim vrstama, kojih srećom ima kod nas u supermarketima. Tu je i testenina od heljde, spelte, kukuruznog brašna ili sa dodatkom konoplje – samo ne od belog brašna.

Ova pasta je lagana, jednostavna za pripremu (amateri u kuhinji, ne bojte se ;-)), sastojci su zaista dostupni svima, a odličan ukus zagarantovan. Pritom vas neće omesti sa puta zdrave ishrane, jer nema štetnih ni preterano kaloričnih sastojaka – dijetalno i jednostavno – kao što smo rekli. Da vidimo šta je potrebno za 2 porcije.

  • 1 crvena paprika, očišćena i iseckana
  • 1 žuta parika, očišćena i iseckana
  • ekstra devičansko maslinovo ulje
  • morska so
  • sveže mleveni biber (ili iz kesice)
  • 1 glavica crvenog luka, sitno iseckanog
  • 1 veći čen belog luka, sitno iseckanog
  • šaka svežeg, iseckanog peršuna
  • jedna kašika vinskog sirćeta ili balzamiko sirćeta
  • šaka parmezana
  • 250g testenine

Stavite obe vrste paprike u veći tiganj na umerenu vatru i malo maslinovog ulja, prstohvat soli i bibera. Poklopite i lagano pržite 15ak minuta dok paprika ne omekša. Ne žurite sa ovim delom, jer strpljivo pripremanje i kuvanje paprika omogućava njihov bolji ukus. Dodajte crveni luk i krčkajte narednih 20 minuta. Zatim dodajte beli luk i peršun i promešajte ili prodrmajte tiganj kao što to rade majstori za vok, da se sve prevrće i meša. Neka se krčka još 3 minuta. Probajte, pa procenite da li dodati još soli i bibera. Dodati sirće i razdrmati sve ponovo. Zatim dodati pola količine parmezana i smanjiti temperaturu na minimum dok skuvate pastu.

Kuvanje paste: Napunite veliki lonac vodom, stavite prstohvat soli i pustite da provri. Kada provri, dodajte pastu i pridržavajte se uputstava sa pakovanja. Procedit i sačuvajte malo tečnosti u kojoj se kuvala testenina.

Stavite papriku, testeninu i peršun u veliku, zagrejanu činiju, dobro promešjte, dodajte maloProbajte, pa procenite da li dodati još soli i bibera.  tečnosti od kuvanja i poprskajte sa još malo maslinovog ulja. Odmah poslužiti i posuti ostatkom parmezana. Mmm, Zdravki se prijelo ovo dok piše, pa vas sada napušta i ide da proveri da li ima sve sastojke. Uživajte!