
Recept za pastu – dijetalno i jednostavno
Ovo jelo vam predlažemo da konzumirate za ručak, jer paste, hleb i pirinač nisu preporučljivi za večernji obrok, naročito `bele` verzije. Odmah da napomenemo da uvek kada vam predlažemo testenine u bilo kom obliku i receptu, govorimo o integralnim vrstama, kojih srećom ima kod nas u supermarketima. Tu je i testenina od heljde, spelte, kukuruznog brašna ili sa dodatkom konoplje – samo ne od belog brašna.
Ova pasta je lagana, jednostavna za pripremu (amateri u kuhinji, ne bojte se ;-)), sastojci su zaista dostupni svima, a odličan ukus zagarantovan. Pritom vas neće omesti sa puta zdrave ishrane, jer nema štetnih ni preterano kaloričnih sastojaka – dijetalno i jednostavno – kao što smo rekli. Da vidimo šta je potrebno za 2 porcije.
- 1 crvena paprika, očišćena i iseckana
- 1 žuta parika, očišćena i iseckana
- ekstra devičansko maslinovo ulje
- morska so
- sveže mleveni biber (ili iz kesice)
- 1 glavica crvenog luka, sitno iseckanog
- 1 veći čen belog luka, sitno iseckanog
- šaka svežeg, iseckanog peršuna
- jedna kašika vinskog sirćeta ili balzamiko sirćeta
- šaka parmezana
- 250g testenine
Stavite obe vrste paprike u veći tiganj na umerenu vatru i malo maslinovog ulja, prstohvat soli i bibera. Poklopite i lagano pržite 15ak minuta dok paprika ne omekša. Ne žurite sa ovim delom, jer strpljivo pripremanje i kuvanje paprika omogućava njihov bolji ukus. Dodajte crveni luk i krčkajte narednih 20 minuta. Zatim dodajte beli luk i peršun i promešajte ili prodrmajte tiganj kao što to rade majstori za vok, da se sve prevrće i meša. Neka se krčka još 3 minuta. Probajte, pa procenite da li dodati još soli i bibera. Dodati sirće i razdrmati sve ponovo. Zatim dodati pola količine parmezana i smanjiti temperaturu na minimum dok skuvate pastu.
Kuvanje paste: Napunite veliki lonac vodom, stavite prstohvat soli i pustite da provri. Kada provri, dodajte pastu i pridržavajte se uputstava sa pakovanja. Procedit i sačuvajte malo tečnosti u kojoj se kuvala testenina.
Stavite papriku, testeninu i peršun u veliku, zagrejanu činiju, dobro promešjte, dodajte maloProbajte, pa procenite da li dodati još soli i bibera. tečnosti od kuvanja i poprskajte sa još malo maslinovog ulja. Odmah poslužiti i posuti ostatkom parmezana. Mmm, Zdravki se prijelo ovo dok piše, pa vas sada napušta i ide da proveri da li ima sve sastojke. Uživajte!