Lovorov list – ukras ili lek?

Lovor ili lorber je zimzeleni grm, koji može da poraste do par metara visine. Proširio se kao samonikla, a zatim i gajena biljka. Lovor može da živi i preko stotinu godina. Počinje da cveta u martu, a u lekovite svrhe se koristi i list i plod. Mnogima je poznat kao začin i njegovi listovi su čest dodatak jelima kojima poboljšava ukus, a olakšava varenje. Lovorovo ulje se koristi isključivo u lekovite svrhe.

MAST PROTIV REUME

Dobro zgnječite 20 grama plodova lovora, pa ih kuvajte 15 minuta u vodi (litar vode). Dobijenu tečnost procedite i ostavite da se ohladi. Sa površine pokupite dobijeno lovorovo ulje i pomešajte sa kašičicom masti (možete kupiti u prodavnici ili marketu). Kada sve to dobro promešate, stavite u staklenu posudu. Mažite po potrebi.

ČAJ PROTIV KAŠLJA

Prokuvajte 3 dl vode sa dve kašike šećera, pa dodajte 4 grama sitne žalfije i 2 grama isitnjena lovorova lista. Pustite da provri još jednom. Procedite i pijte tri puta dnevno po jednu supenu kašiku. Ova kombinacija će vam pomoći da pobedite kašalj. Poznato je da podstiče iskašljavanje i pobeđuje grip i prehladu.

Suvi listovi lovora trebalo bi da budu celi i maslinastozelene boje. Ako su braon onda su izgubili ukus. U dobro zatvorenoj posudi i na tamnom mestu, lovorove listove možete da čuvate duže od dve godine. Najčešće se upotrebljavaju za sosove, čorbe, paprikaše, kupus i pripremu zimnice. U kuvanim jelima ukus i miris dolaze do punog izražaja. Može da se koristi ceo ili da se isitni. Isitnjeni listovi imaju jači miris od celih. Poznato je da se vade pre serviranja jela, jer mnogi ne vole kada naiđu na ceo lovorov list ili sitniji deo i osete jak ukus. 1/4 kašičice mlevenog lovorovog lista su ceo lovorov list. Lakše je kada posle pripreme jela ostanu celi, jer se tako lakše izvade.

Dodajte lovorov list u jela koja pripremate i dobićete jedinstven ukus i lekovito delovanje na organizam.