Kantarion – lek za dušu i srce + recepti

Kantarion je poznat kao lek za mnoge bolesti. Cveta od maja do avgusta na pašnjacima, livadama, kao i na kamenim liticama. Raste do 60 cm u visinu i ima specifičan  miris i gorak ukus. Kantarion obiluje gvožđem, karotenom i vitaminom C, a koristi se kao čaj, u obliku tableta, kapi ili kapsula.

U poslednje vreme je sve više popularniji kao sredstvo za suzbijanje depresije jer je njegovo pozitivno dejstvo dokazano putem naučnih istraživanja. Dobar je i za suzbijanje simptoma gastritisa, čira na zeludcu, bolesti bubrega, jetre, povišenog krvnog pritiska, opekotina i hemoroida.

Veoma važan sastojak kantariona je hiperforin, koji sprečava razgradnju serotonina, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje, pa se na taj način suzbija depresija. Povećava nivo serotonina u krvi, što je pozitivan efekat, ali može doći i do neželjenih dejstava i komplikacija u organizmu.

Kantarion može da eliminiše ili smanji prisustvo lekova, odnosno njihove koncentracije u krvi. Poznati su slučajevi da su žene koje su istovremeno koristile kontracepciju i kantarion ostale u drugom stanju. Ne treba ga koristiti istovremeno sa antidepresivima jer ima isti mehanizam dejstva.

ULJE ZA OPEKOTINE I RANE

Uzmite 4 velike kašike cvetova kantariona i stavite u teglu. Prelijte ih maslinovim uljem, pa ostavite da odstoji 5-6 nedelja. Uljem možete da mažete rane, osipe, opekotine i hemoroide.

VINO ZA LAKŠE VARENJE HRANE

Potrebno je da 50 grama cvetova kantariona prelijete sa litrom belog vina i ostavite da odstoji mesec dana na toplom mestu. Procedite i pijte čašicu ili dve dnevno pre jela. Pomoćiće vašem stomaku da bolje vari hranu.

ČAJ PROTIV DEPRESIJE

Pomešajte istu količinu hajdučke trave i cvetova kantariona i prelijte sa 2 dl vrele vode i posle 10 minuta možete da popijete čaj. Pijte ga najviše 2 puta dnevno.

ČAJ ZA GASTRITIS 

Stavite vodu da proključa, pa dodajte suve cvetove kantariona i poklopite. Ostavite da stoji 10-15 minuta i procedite. Pijte 3 puta dnevno posle jela.

Čajevi su zdravi i koriste se kao lek za mnoge bolesti, ali isto tako i kao prevencija. Iskoristite pozitivne efekte čajeva, izaberite onaj koji odgovara vašem organizmu.